'Blijf tussentijds strooisel verwijderen in fipronil besmette stal'

Barneveld, dinsdag 5 december 2017

Pluimveehouders moeten strooisel blijven verwijderen in stallen die door fipronil besmet waren. Ook als de NVWA de stal heeft vrijgegeven.

Dat meldt het Poultry Expertise Centre in de nieuwsbrief fipronil van maandagavond 4 december. „Bij de vrijgave van uw eieren door de NVWA is er terecht reden tot vreugde; bij een uitslag van 0,005 of lager (of niet aangetoond) kan de vlag pas echt uit”, meldt het Poultry Expertise Centre.

„De kans dat bij een andere monstername, bij de eierhandelaar of in de winkel, de uitslag boven de 0,005 uitkomt, blijft echter aanwezig. Om die kans te verkleinen, blijft het dus van belang de daling van het fipronilgehalte in uw eieren te versnellen.”

Strooisel tussentijds verwijderen

„De dieren nemen de achtergebleven fipronil op en scheiden dit uit via de eieren en de mest. Met het pikken in het strooisel wordt de besmettingscirkel in stand gehouden. Tussentijds strooisel/mest verwijderen onderbreekt die cirkel. Ook bij herbevolking kan het, afhankelijk van de stalbemonsteringsuitslagen na reiniging, zinvol zijn strooisel/mest nog (enkele keren) tussentijds te verwijderen. Overleg de opties met uw bedrijfsadviseur”, adviseert het Poultry Expertise Centre.  

Tekst: Tom Schotman & Poultry Expertise Centre

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Barneveld

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen