Boerburgertweet gekaapt door activisten

vrijdag 1 december 2017
aangepast: donderdag 7 december 2017

Afgelopen week bereikte het aantal negatieve reacties op @Boerburgertweet een hoogtepunt. Dierenactivisten vergelijken stallen met Auswchwitz. Geen reden voor @Boerburgertweet om te stoppen met het vertellen van eerlijke verhalen.

„De Boerburger pagina lijkt gekaapt te worden door een groep veganisten/dierenactivisten die massaal reageert op het verhaal van de boeren. Boeren die hier een open en eerlijke inkijk willen geven in hun stal en de consument willen laten zien hoe hun voedsel wordt geproduceerd. „De wijze waarop zij reageren en het grote aantal reacties, doet ons vermoeden dat het een gecoördineerde actie is van dierenactivisten”,  zegt Caroline van der Plas, oprichtster van @Boerburgertweet.

Blokkeren
De hausse aan reacties van mensen die geen enkele interesse hebben in @Boerburgertweet en in een open dialoog, maar die slechts hun dierenactivistische / veganistische punt willen maken, is inmiddels zo groot dat al dit soort reacties worden verwijderd en de personen erachter geblokkeerd. Stallen worden vergeleken met concentratiekampen en  boeren worden uitgemaakt voor beulen. „Deze reacties dragen niet bij aan een goede dialoog tussen boer en burger”, aldus Caroline van der Plas.

Caroline bestrijdt dat ze daarmee alle kritiek de kop in wil drukken. „Ik ben absoluut niet tegen kritiek. Het is juist mooi als je via dit platform een discussie aan kunt gaan. Maar dit zijn gewoon zulke nare en gemene opmerkingen; die dragen nergens aan bij.”

Ervaringen
Legpluimveehouder Jeroen Bertens uit Haghorst twitterde de eerste week van november voor @Boerburgertweet. „Die week kwamen de eerste reacties van activisiten. Daar schrik je van, je stopt even en denkt na wat te doen. Ik probeerde de dialoog aan te gaan maar ze stonden nergens voor open”, zegt Jeroen. Voor hem was het geen reden om te stoppen. „Wij zorgen goed voor onze beesten en ik ben trots op wat ik doe. Deze reacties weerhouden mij niet om mijn verhaal te vertellen. We moeten dit als sector oppakken; het kost tijd om je verhaal te vertellen maar het heeft nut.  Ik hoop dat onze nieuwe minister hier een rol in kan spelen.”

Eerlijke verhaal blijven vertellen
„We moeten ons niet laten ontmoedigen. 98 procent van de reacties is positief. Daar doen we het voor. Met zijn allen kunnen we eerlijke vehalen blijven vertellen op zoveel mogelijke manieren; het zijn druppels op een gloeiende plaat maar vele druppels maken de plaat minder gloeiend”, zegt Caroline van der Plas.

Elke week beheert een andere boer het account, in samenwerking met Caroline. Wil je een week meedoen, mail dan naar carolinevanderplas@outlook.com.

Deze week is het aantal volgers flink gestegen. De teller staat nu op 15.459 volgers op facebook en 8292 op twitter. “Nog meer mensen die ‘t echte verhaal willen lezen van boer en tuinder, twittert Caroline.

Trotse Jonge Boeren
Ook leden van het facebookaccount Trotse Jonge Boeren meldt dat zij deze week hele nare reacties hebben ontvangen. Trotse Jonge Boeren is een initiatief van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Het facebookaccount heeft ruim 2200 volgers.
 

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Boerburgertweet

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier promotie

Reacties

 • Trotse pluimveestudent

  Trotse pluimveestudent, 01-12-'17 14:38

  Tja, dit is ook de enige manier waarop politiek links haar mening kan doordrukken. Houdt vol en maak in open dialoog.

 • Trotse pluimveestudent

  Trotse pluimveestudent, 01-12-'17 14:38

  Tja, dit is ook de enige manier waarop politiek links haar mening kan doordrukken. Houdt vol en maak in open dialoog.

 • jeroen

  jeroen, 01-12-'17 16:07

  Een activist heeft niet de kunde om open te communiceren dat is wel jammer maar om dit soort mensen te blokkeren lijkt mij ook geen goede oplossing.
  Als 98% van de reacties goed zijn moet je gewoon doorgaan. De burger kan best wel heel veel begrip opbrengen wat wij als boeren doen.
  wij hebben in het verleden meegedaan met een fietstocht bij de boeren. We stelden onze kippenstal open voor de mensen die de route reden Toen was het ook zo dat ongeveer 3 procent veel commentaar had maar omdat ze dan bij je op het erf zijn kun je toch heel veel mooie positieve dingen laten zien. Wij hebben leghennen beter leven 2 sterren met uitloop.
  Dus laat je niet ontmoedigen door een paar activisten maar blijf trots op wat wij hebben in boeren Nederland.

 • fietskip

  fietskip, 02-12-'17 11:55

  Wat ik mezelf afvraag is dat als de pvv iets roept heel Nederland op zijn kop staat om aangifte te doen of te roepen dat je dat niet mag zeggen, maar als het over de boeren gaat mag je schijnbaar alles zeggen.
  Ik heb nog niet een politicus of een ambtenaar of advocaat of links Nederland gehoord die hier aangifte van doet of zegt dat je dat niet mag zeggen.
  Moet ik nu concluderen dat links Nederland heel sociaal is voor maar een beperkt deel van Nederland?
  Ik hoop het toch niet!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen