Documentaire over onrecht op het platteland

zondag 17 december 2017
aangepast: maandag 18 december 2017

Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico’s en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets mis gaat? Een documentaire over kwetsbaarheid van de moderne boer.

Moderne boer Johan van Rijthoven gaat de strijd aan met een multinational in deze documentaire over onrecht op het platteland.

Het is het verhaal van David en Goliath, maar dan in de weide. De sympathieke melkveehouder en familieman Johan van Rijthoven neemt het op tegen de multinational die hem peperdure melkrobots heeft aangesmeerd. Sinds die robots er zijn geven zijn koeien onvoldoende melk. Deze ene innovatie brengt zo zijn hele familiebedrijf op het randje van faillissement.

Kwetsbaar leven op boerderij
Het Mysterie van de Melkrobots laat zien hoe kwetsbaar het leven op de moderne boerderij eigenlijk is. Filmmaker Vuk Janic volgt Van Rijthoven op de voet in de moeizame strijd tegen de leverancier van de melkrobots. Zo wordt Van Rijthoven het symbool voor alle boeren die onmisbaar zijn, maar op weinig steun kunnen rekenen als ze in de problemen komen. Het is net zo vertederend als onroerend om te zien hoe de Familie Van Rijthoven als collectief worstelt met deze situatie. Wanneer het onrecht zich opstapelt moeten zij namelijk overwegen of er nog een toekomst zit in dit bedrijf.

Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren.

„In de pluimveehouderij hebben we dit jaar te maken met de fipronilcrisis. Die problematiek is vergelijkbaar. Getroffen pluimveehouders zullen zich herkennen in deze documentaire”, zegt Stef Freriks, energetisch specialist, die meewerkte aan de documentaire en de film na vertoning nabespreekt.

De film is via periscoop.nl te reserveren. Bekijk hier de trailer

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Gerard Burgers

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen