Eieren in supermarkt 30 tot 50 procent duurder door fipronilcrisis

maandag 4 december 2017
aangepast: donderdag 7 december 2017

Consumenten betalen in de supermarkt 31 tot 54 procent meer voor hun eieren. De prijs van een doosje met 10 scharreleieren bij supermarktketen Jumbo is sinds het begin van dit jaar met ruim 31 procent gestegen. Bij Albert Heijn ging de prijs met 35 procent omhoog en bij Plus zelfs met 54 procent.

Dat blijkt uit cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hiiper, die onderzoek deed in opdracht van RTL Z. De prijs van eieren is daardoor in 14 jaar niet zo hoog geweest als nu, schrijft RTL Nieuws. 

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram steeg vrijdag 1 december naar 11,90 euro per 100 stuks. Vrijdag 30 december bedroeg deze prijs 7,37 euro. Dit is een stijging van 61 procent (4,53 euro). 

8 procent minder productie 

Vanwege de besmettingen met fipronil zijn er  nu nog steeds pluimveebedrijven geblokkeerd. Bovendien zijn er circa 3,5 miljoen kippen geruimd en 150 miljoen eieren vernietigd. 

Volgens pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen UR zorgt de crisis dit jaar voor 8 procent minder productie. Maar we eten er geen eitje minder om bij het ontbijt. „Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt”, stelt Van Horne. „Nu we tijdens de feestdagen massaal gaan bakken, stijgt die prijs nog verder, want echt overal zit ei in”, zegt hij tegen RTL Nieuws. 

In zomer goedkoper

De hogere eierprijs speelt naast supermarkten ook bakkerijen parten. Zij geven aan rekening te houden met een prijsstijging voor hun producten. Ook in de supermarkt zal de consument het merken aan de prijzen voor verschillende ander producten. Niet alleen speculaas, marsepein en gebak, maar ook in aardappelpuree en shampoo zijn soms eieren verwerkt. 

Van Horne denkt niet dat we voor altijd met de dure eierprijs zitten opgescheept. „Veertien jaar geleden zag je na de vogelgriep ongeveer hetzelfde. Als straks de geblokkeerde bedrijven weer volop produceren, zullen ze zoveel mogelijk eieren op de markt brengen. Dan daalt de prijs wel weer. Ik denk dat aankomende zomer de eieren daardoor juist erg goedkoop zijn.”

Tekst: Tom Schotman & RTL Nieuws

Beeld: Ellen Meinen (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Zents

  Zents, 04-12-'17 18:16

  "niet voor altijd met de dure eierprijs zitten opgescheept"
  Kijk, zo praat het LEI met de burger pers. Maar los daarvan: de prijs hoeft helemaal niet "juist goedkoop" te worden aankomende zomer.
  Als we dit nu eens afspreken:
  -als het kan zo weinig mogelijk vast leggen
  -wanneer we dat toch willen/moeten scharrel minimaal 7 cent, ster minimaal 8 cent en uitloop begint bij 9 cent.
  - kalm aan met opzetten en goed reinigen, kortom doe er uw tijd over.
  - en vergeet uw welverdiende vakantie niet.

  8% minder, dat moet toch kunnen? De handel heeft ze nodig want er zijn hele beste contracten afgesloten vooral voor scharrel. Niemand geloofd toch dat die winkelprijzen zakken naar het oude niveau ?

 • Klaas Bouwman

  Klaas Bouwman, 04-12-'17 19:53

  De NOP-richtprijs stijgt met € 4,53
  In de winkel zou de prijs dan ook met € 4,53 moeten stijgen.
  Bij Jumbo, AH en Plus zou bij een prijsstijging van respectievelijk ruim 31%, 35% en 54% de verkoopprijs per 10 stuks nu respectievelijk ± € 1,90, € 1,75 en € 1,29 moeten zijn. De werkelijke winkelprijzen zijn nu (veel) hoger.
  Dit betekent dat de genoemde supermarkten (veel) meer aan prijsverhoging doorberekenen aan de consument dan de verhoging van de NOP-richtprijs en dat zij en/of de tussenhandel dus ook profiteren van de oorzaak van deze verhoging.

 • dirk

  dirk, 04-12-'17 19:57

  Reken maar 1 a 2 cent erbij Zents@, kosten lopen enorm op , bv energie , heffing diergezondheidsplan ( megakosten vanaf 2018) en nieuwe kosten voor welzijn , huisvesting en milieu investeringen. Jonge hen moet ook minstens 50 -80 cent duurder worden willen we nog een opfokker of broederij over houden.Wie wil er nog voor een habbekrats opfokken?

 • Zents

  Zents, 04-12-'17 20:12

  @dirk, helemaal mee eens.Daarom noem ik ook 7 cent scharrel een minimale, zeg maar "vanaf prijs". Alle extra's komen er bij op. voorbeeld: non-gmo, ongekapt +40 bruin +50 enz.
  De tijd dat we alle extra eisen voor noppes of onder de kostprijs leverden moeten we voorgoed achter ons laten, anders niet leveren of minder opzetten. Komen er tevens kippenrechten vrij en dat is goed om daar de spanning wat te verminderen.

 • Tok

  Tok, 05-12-'17 13:52

  Met een dure eierprijs opgescheept zitten? Een ei duur? In de jaren zestig kreeg je een kwartje voor je ei. Nu is de kostprijs vele, vele malen hoger en zitten we op een winkelprijs van 20 cent voor een scharrelei. Wordt tijd dat we een ei op zijn waarde schatten en daar een (h)eerlijke prijs voor durven vragen.

 • Erwin

  Erwin, 05-12-'17 14:37

  Helemaal met tok en de rest eens. Het is te gek voor woorden dat je als econoom zo'n uitspraak doet. We hebben hier over een hoogwaardig geproduceerd product en niet over afval.Als er weer zo tegenaan gekeken gaat worden, weet je al welke kant het alweer op gaat.#onderdekostprijs.

 • Zents

  Zents, 05-12-'17 15:38

  Ik kreeg vandaag een kostprijs berekening te zien welke was gemaakt voor een collega door zijn voerleverancier. Dit als lijdraad om z'n eieren voor volgende ronde te verkopen.
  1.05 cent/kg bij een voerprijs van 25 euro voor witte scharreleieren non gmo.
  Hij vroeg me wat ik er van vond. Ik heb hem gevraagd of de slimmerik van de voerboer ook rekening heeft gehouden met:
  -ongekapt, kost bij ons 30 cent/100 door meer tweede soort en meer voer en dan hebben we 0 kannibalisme.
  -DGF heffing bijna 50 cent/kip
  -veel meer grondeieren
  -stof reductie maatregelen
  -maatregelen brandpreventie
  -duurdere opfok hen (zie reactie Dirk)

  Ik heb het nog niet over pluimveehouders die rechten moeten leasen of net het Fipronil drama hebben gehad.
  Kortom : informeer niet alleen bij de voerboer of broederij of eierhandel. Ik ben de laatste jaren het meest wijzer geworden van collega's.

 • Leo

  Leo, 05-12-'17 17:39

  beste zents geen enkele voerboer heeft enige notie van de eierkostprijs,en als ie erover begint boer pas op je kippen ze zijn net zo erg als de VOS

 • Tonnis

  Tonnis, 06-12-'17 8:34

  Zents: dat aanbod valt me niet mee. In juni 2017 (voor de crisis) een iets beter aanbod gehad.
  Met enorme hause van nu, had ik toch een beter aanbod verwacht.

 • Zents

  Zents, 06-12-'17 16:24

  @Tonnis, het is geen aanbod maar een berekende kostprijs gemaakt door een voerboer bij een collega. Hierbij zou hij al z'n kosten betaald krijgen. Echter hier moet worden bijgeteld kosten van betaalde en berekende arbeid en een ondernemersbeloning, afschrijvingen en reserveringen rekening houdend met gestegen kosten.
  Ik sluit zelf uberhaubt geen contract af. Mijn koppel legt door zolang de prijs het toelaat. Daarna ga ik er een half jaar tussenuit om elders nog van alles te regelen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen