iPad vleeskuikenhouder in Oost-Duitsland

Wijster, dinsdag 19 december 2017

Joost en zijn vrouw Esther Westerbeek houden – op 700 kilometer van hun huis in het Drentse Wijster – 410.000 vleeskuikens in Oost-Duitsland. Achter zijn iPad bekijkt Westerbeek meerdere keren per dag de verdeling en de voer- en wateropname van de kuikens. „Door beslissingen te nemen op basis van data in plaats van gevoel hebben we ons bedrijf sinds de start in 2013 weten te ontwikkelen”, zegt Westerbeek die zichzelf een iPad vleeskuikenhouder noemt.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van Westerbeek in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Joost Westerbeek (41) uit het Drentse Wijster houdt samen met zijn vrouw Esther (40) 410.000 reguliere vleeskuikens op drie bedrijven in Oost-Duitsland.

Joost Westerbeek (41) uit het Drentse Wijster houdt samen met zijn vrouw Esther (40) 410.000 reguliere vleeskuikens op drie bedrijven in Oost-Duitsland.

Op hun grootste locatie in Wilsickow – op 700 kilometer vanaf hun huis in Wijster – houden ze 300.000 vleeskuikens in zes identieke stallen.

Op hun grootste locatie in Wilsickow – op 700 kilometer vanaf hun huis in Wijster – houden ze 300.000 vleeskuikens in zes identieke stallen.

Westerbeek heeft vier medewerkers waarvan drie fulltime en één parttime, die de kuikens verzorgen. Joost is zelf van dinsdag tot en met vrijdag in Duitsland. Achter zijn iPad bekijkt hij meerdere keren per dag de verdeling en de voer- en wateropname van de kuikens. „Door beslissingen te nemen op basis van data in plaats van gevoel hebben we ons bedrijf sinds de start in 2013 weten te ontwikkelen”, zegt Westerbeek die zichzelf een iPad vleeskuikenhouder noemt. Hij gaat nog iedere week naar Duitsland. „Mijn medewerkers kunnen zich echter prima redden zonder mij”, zegt hij.

Westerbeek heeft vier medewerkers waarvan drie fulltime en één parttime, die de kuikens verzorgen. Joost is zelf van dinsdag tot en met vrijdag in Duitsland. Achter zijn iPad bekijkt hij meerdere keren per dag de verdeling en de voer- en wateropname van de kuikens. „Door beslissingen te nemen op basis van data in plaats van gevoel hebben we ons bedrijf sinds de start in 2013 weten te ontwikkelen”, zegt Westerbeek die zichzelf een iPad vleeskuikenhouder noemt. Hij gaat nog iedere week naar Duitsland. „Mijn medewerkers kunnen zich echter prima redden zonder mij”, zegt hij.

Op een andere locatie in Wilsickow, op 4 kilometer afstand van zijn andere locatie houdt Westerbeek 55.000 vleeskuikens in twee stallen. Hij kocht deze locatie in 2014.

Op een andere locatie in Wilsickow, op 4 kilometer afstand van zijn andere locatie houdt Westerbeek 55.000 vleeskuikens in twee stallen. Hij kocht deze locatie in 2014.

In Eichhorst, op 40 kilometer vanaf zijn grootste in Wilsickow, houdt Westereek 55.000 vleeskuikens in twee stallen. „Een partime medewerker, die halve dagen werkt, verzorgt hier de kuikens. Alleen bij het laden van de kuikens, reinigen en inrichten van de stallen en lossen van de kuikens krijgt hij hulp van mijn overige werknemers”, vertelt Westerbeek. De pluimveehouder kocht deze bestaande locatie in 2015.

In Eichhorst, op 40 kilometer vanaf zijn grootste in Wilsickow, houdt Westereek 55.000 vleeskuikens in twee stallen. „Een partime medewerker, die halve dagen werkt, verzorgt hier de kuikens. Alleen bij het laden van de kuikens, reinigen en inrichten van de stallen en lossen van de kuikens krijgt hij hulp van mijn overige werknemers”, vertelt Westerbeek. De pluimveehouder kocht deze bestaande locatie in 2015.

Westerbeek richtte alle stallen hetzelfde in. Na zijn studie aan de HAS werkte hij zestien jaar als voervoorlichter bij Agrifirm. „In mijn jaren als voervoorlichter heb ik veel stallen gezien. Voor de nieuwbouw heb ik goed nagedacht over de inrichting. Bovendien werkt het voor ons personeel makkelijk om in alle stallen met dezelfde inrichting en dezelfde pluimveecomputer te kunnen werken”, motiveert hij.

Westerbeek richtte alle stallen hetzelfde in. Na zijn studie aan de HAS werkte hij zestien jaar als voervoorlichter bij Agrifirm. „In mijn jaren als voervoorlichter heb ik veel stallen gezien. Voor de nieuwbouw heb ik goed nagedacht over de inrichting. Bovendien werkt het voor ons personeel makkelijk om in alle stallen met dezelfde inrichting en dezelfde pluimveecomputer te kunnen werken”, motiveert hij.

De binnenkant van één van zijn zes grote stallen. De vleeskuikenhouder heeft in al zijn stallen een camera hangen. „Ik kijk meerdere malen per dag op mijn iPad of de verdeling van de kuikens goed is. Als die niet goed is en als de water- of voeropname opeens veel verschilt van de dag ervoor, laat ik mijn medewerkers weten dat ze die stal in de gaten moeten houden. Want dan is er meestal iets aan de hand.”

De binnenkant van één van zijn zes grote stallen. De vleeskuikenhouder heeft in al zijn stallen een camera hangen. „Ik kijk meerdere malen per dag op mijn iPad of de verdeling van de kuikens goed is. Als die niet goed is en als de water- of voeropname opeens veel verschilt van de dag ervoor, laat ik mijn medewerkers weten dat ze die stal in de gaten moeten houden. Want dan is er meestal iets aan de hand.”

De pluimveehouder verzamelt op zijn iPad de data van alle afgeleverde koppels. „Door te vergelijken kan ik na 7 dagen meestal al op een paar gram nauwkeurig voorspellen hoeveel de eerste uitladers op dag 30 wegen.” Cijfers vindt hij zeer belangrijk. „Ik neem beslissingen op basis van data in plaats van op gevoel. Daardoor hebben we ons bedrijf de afgelopen jaren ontwikkeld.”

De pluimveehouder verzamelt op zijn iPad de data van alle afgeleverde koppels. „Door te vergelijken kan ik na 7 dagen meestal al op een paar gram nauwkeurig voorspellen hoeveel de eerste uitladers op dag 30 wegen.” Cijfers vindt hij zeer belangrijk. „Ik neem beslissingen op basis van data in plaats van op gevoel. Daardoor hebben we ons bedrijf de afgelopen jaren ontwikkeld.”

Het afgelopen jaar bestonden een paar koppels voor de helft uit Cobb 500-kuikens naast de Ross 308. „De Cobb kuikens groeiden harder. Toen ik door de stal liep, zei mijn gevoel dat ze er goed uitzagen. Nadat ik de data analyseerde kwam ik erachter dat de voederconversie 4 punten slechter was op 1.500 gram, en de uitval 0,5 tot 1 procent hoger lag omdat ze meer pootproblemen hadden.” Westerbeek wil daarom de komende tijd daarom geen Cobb kuikens meer ontvangen.

Het afgelopen jaar bestonden een paar koppels voor de helft uit Cobb 500-kuikens naast de Ross 308. „De Cobb kuikens groeiden harder. Toen ik door de stal liep, zei mijn gevoel dat ze er goed uitzagen. Nadat ik de data analyseerde kwam ik erachter dat de voederconversie 4 punten slechter was op 1.500 gram, en de uitval 0,5 tot 1 procent hoger lag omdat ze meer pootproblemen hadden.” Westerbeek wil daarom de komende tijd daarom geen Cobb kuikens meer ontvangen.

Westerbeek slaapt door de week in zijn huis (rechts op de foto te zien) op zijn bedrijf in Wilsickow. Hij ziet het niet zitten om Wijster te verlaten en zich definitief in Noordoost-Duitsland te vestigen.

Westerbeek slaapt door de week in zijn huis (rechts op de foto te zien) op zijn bedrijf in Wilsickow. Hij ziet het niet zitten om Wijster te verlaten en zich definitief in Noordoost-Duitsland te vestigen.

„Dankzij de schoorstenen van 14,5 meter hoogte achter onze met lengteventilatie uitgeruste stallen zijn onze kuikens in de nabije omgeving nauwelijks te ruiken”, legt hij uit.

„Dankzij de schoorstenen van 14,5 meter hoogte achter onze met lengteventilatie uitgeruste stallen zijn onze kuikens in de nabije omgeving nauwelijks te ruiken”, legt hij uit.

De pluimveehouder heeft een eigen weegbrug op zijn grootste bedrijf in Wilsickow.

De pluimveehouder heeft een eigen weegbrug op zijn grootste bedrijf in Wilsickow.

De pluimveehouder heeft een eigen shovel. Het laden en uitrijden van de kuikens doet een Poolse laadploeg met een shovel van Westerbeek. Zijn medewerkers schuiven de mest in iedere stal op een bult. Een lokale loonwerker haalt de mest op. De loonwerker heeft een eigen verreiker om de mest te laden. De vleeskuikenhouder beurt 15 euro per ton voor de mest omdat akkerbouwers in Oost-Duitsland een gebrek hebben aan goede mest.

De pluimveehouder heeft een eigen shovel. Het laden en uitrijden van de kuikens doet een Poolse laadploeg met een shovel van Westerbeek. Zijn medewerkers schuiven de mest in iedere stal op een bult. Een lokale loonwerker haalt de mest op. De loonwerker heeft een eigen verreiker om de mest te laden. De vleeskuikenhouder beurt 15 euro per ton voor de mest omdat akkerbouwers in Oost-Duitsland een gebrek hebben aan goede mest.

De vleeskuikenhouder werkt met medicijnmixers.

De vleeskuikenhouder werkt met medicijnmixers.

Op beide kleine locaties stookt Westerbeek op propaan. Vanwege de koude winters – soms kan het opeens min 20 graden Celsius worden – koos Westerbeek in zijn nieuwe stallen voor een muurdikte van 30 centimeter. Dat is relatief dik. In Nederland wordt meestal voor een muurdikte van 22 centimeter gekozen.

Op beide kleine locaties stookt Westerbeek op propaan. Vanwege de koude winters – soms kan het opeens min 20 graden Celsius worden – koos Westerbeek in zijn nieuwe stallen voor een muurdikte van 30 centimeter. Dat is relatief dik. In Nederland wordt meestal voor een muurdikte van 22 centimeter gekozen.

Beide kleine locaties zijn omringd door hekwerk. „Door het hekwerk kunnen bezoekers zien dat ze niet zo het erf op kunnen lopen”, licht hij toe.

Beide kleine locaties zijn omringd door hekwerk. „Door het hekwerk kunnen bezoekers zien dat ze niet zo het erf op kunnen lopen”, licht hij toe.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van Westerbeek in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 is verschenen.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van Westerbeek in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 14 december 2017 is verschenen.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Familie Westerbeek & Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Wijster

Reacties

 • Spuit 11

  Spuit 11, 19-12-'17 13:29

  Ik vraag me af of de stallen ook gereinigd worden van achter de I-pad..

 • Willem

  Willem, 19-12-'17 13:58

  Wel makkelijk boeren met standaard 3 dagen linco opstarten,een EU zeggen ze dan.

 • Gerard

  Gerard, 19-12-'17 15:15

  Geef hem groot gelijk, hier in Nederland wil je toch geen boer meer zijn.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens