Leghennenhouder neemt bijbaan na fipronil besmetting

Varsselder, maandag 4 december 2017
aangepast: donderdag 7 december 2017

Leghennenhouder Edwin van Remmen uit het Achterhoekse Varsselder nam een bijbaan omdat zijn bedrijf nog steeds op slot zit vanwege een fipronilbesmetting. Hij verkocht geen enkel ei nadat afgelopen zomer duidelijk werd dat al zijn stallen vervuild zijn met fipronil.

De Achterhoekse leghennenhouder wil niets kwijt over zijn extra baan, maar laat wel weten dat hij met de extra inkomsten de kosten die hij maandelijks maakt niet kan dekken. „Het geld dat ik nu extra verdien is nog niet genoeg om lopende rekeningen te betalen. Het laten afvoeren van vervuilde mest kost bijvoorbeeld drie keer zoveel geld. Verder heb ik de kippen die ik heb laten vergassen nog niet eens afbetaald”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Van Remmen maakt zich zorgen over zijn toekomst.

Op dit moment houdt Van Remmen alleen testkippen in zijn stallen. De kippen en eieren worden eerst getest om vervolgens te kijken of er een koppel kippen in kan op termijn. 

Nieuwe hennen ook besmet met fipronil

Tot overmaat van ramp bestelde Van Remmen nu nieuwe hennen die ook besmet zijn met fipronil. De leghennenhouder kwam hierachter toen hij monsters van een aantal hennen afnam en deze opstuurde naar een laboratorium. Uit onderzoek bleek dat de nieuwe hennen nog fipronil in hun lijf hadden zitten. Van Remmen onderhandelt nu met het opfokbedrijf, die de besmette kippen leverden, hoe ze nu verder moeten. LTO laat desgevraagd weten dat het vaker voorkomt dat opfokbedrijven ook besmet zijn.

Bekijk de video van het nieuwsitem van Omroep Gelderland met leghennenhouder Edwin van Remmen van maandag 4 december 2017 op de website van Omroep Gelderland

Tekst: Tom Schotman & Omroep Gelderland

Beeld: YouTube Omroep Gelderland

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Varsselder

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Meeleven

  Meeleven, 05-12-'17 13:45

  Verschrikkelijk wanneer alles zo tegenzit. Je werk, bedrijf, hobby, passie, alles ontnomen. En dat duurt al langer dan 4 maanden en voor een aantal is er nog steeds geen licht in de tunnel. Wij wensen alle getroffen pluimveehouders heel veel sterkte toe met alles.

 • sjef

  sjef, 05-12-'17 15:03

  Bij vermeerderingsbedrijven van de legsector is chickfriend langs geweest. Dus het zit in het broedei, dus in het kuiken, dus in de opfokhen. Dus schone bedrijven kunnen fipronil in de mest hebben, gezien het kuiken een gedeelte van het ei uitschijt.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen