LTO/NOP en NVP: Maak bezwaar tegen WOB verzoek RTL 4

woensdag 6 december 2017
aangepast: donderdag 7 december 2017

LTO/NOP en NVP raden pluimveehouders aan bezwaar te maken tegen het WOB verzoek van RTL 4. Dat zeggen Ernest Bokkers van LTO/NOP en Aalt den Herder van de NVP.

Meerdere vleeskuikenhouders, varkenshouders en melkveehouders ontvingen de afgelopen dagen een brief van de NVWA. RTL Nieuws gaat een nieuwsuitzending wijden aan de toezicht en inspectiebevindingen van de NVWA, en heeft daartoe een WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) verzoek ingediend bij de NVWA, waarin gevraagd wordt de toezichtsdocumenten, die betrekking hebben op de verantwoordelijkheden van de NVWA op gebied van veiligheid, volksgezondheid, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden, controle, handhaving, goede bestuursvoering en integriteit openbaar te maken. 

„Wanneer pluimveehouders geen bezwaar maken tegen dit WOB verzoek, ontvangt RTL 4 handhavingsrapporten van de NVWA waarin met naam en toenaam te zien is welke regels een vleeskuikenhouder overtreden heeft”, zegt Den Herder. „RTL 4 zou vleeskuikenhouders zo met naam en toenaam aan de schandpaal kunnen nagelen. Dat willen we voorkomen, temeer omdat nuancering en kennis van zaken van belang zijn om de toezichtsdocumenten te duiden en in het juiste perspectief te zetten. Daarom adviseren we bezwaar te maken tegen dit WOB verzoek.”

Voorbeeldbrief

De NVWA biedt in de brief aan pluimveehouders de gelegenheid om, indien gewenst, bezwaar in te dienen. „De sector heeft geen geheimen, maar om persoonsgegevens openbaar te maken gaat te ver”, vindt Den Herder. Daarom kan een bezwaar worden ingediend waarin beroep wordt gedaan op artikel 10 lid 2 op basis waarvan de persoonsgegevens in de toezichtsdocumenten onleesbaar wordt gemaakt. NVP en LTO/NOP raden pluimveehouders aan dit te doen en bezwaar te maken tegen openbaarmaking van die gegevens. 

„LTO heeft hierover juridisch advies ingewonnen”, zegt secretaris Ernest Bokkers van LTO/NOP. „We hebben naar al onze leden vleeskuikenhouders een voorbeeldbrief gestuurd die zij kunnen gebruiken om bezwaar te maken tegen openbaarmaking van die gegevens. LTO/NOP-leden die de voorbeeldbrief om wat voor reden dan ook gemist hebben kunnen die alsnog per e-mail bij mij opvragen via ebokkers@lto.nl.” Ook de NVP voorziet een deze dagen haar leden van advies en een voorbeeld bezwaarschrift. 

‘Voegt niets toe’

„De Nederlandse pluimveesector heeft haar zaken over het algemeen goed op orde. We zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld, dat laten we graag zien en dragen we ook uit”, zegt Den Herder. „Op bepaalde bedrijven en op bepaalde vlakken zijn nog verbeteringen mogelijk. Daarover zijn we heel open. Als sector ben je nooit klaar en zoek je altijd naar vooruitgang. We willen als NVP best met RTL 4 in gesprek en hen bijvoorbeeld vertellen hoeveel procent van de vleeskuikens te hoge voetzoollaesies heeft. Maar dan willen we ook uitleggen hoe dit komt, welke ontwikkelingen er zijn en in hoeverre de sector zich de afgelopen jaren heeft verbeterd.”

„Zonder nuances pluimveehouders aan de schandpaal nagelen voegt niets toe. Bovendien vinden we het zwaar ongepast dat pluimveehouders, die een overtreding hebben begaan met naam en toenaam bekend worden. Het kan voorkomen dat ze een kleine administratieve fout hebben gemaakt en daardoor ten onrechte in kwaad daglicht gesteld worden”, vertelt Den Herder. Hij benadrukt dat hij best met RTL 4 in gesprek wil. De NVP secretaris is benieuwd wat RTL 4 met de uitzending wil bereiken. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Vermeerdering

  Vermeerdering, 07-12-'17 9:26

  Nvp zelf ook maar een wob verzoek indienen bij RTL4 en openbaar maken wat de heren en dames verdienen bij RTL...met naam en toenaam

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen