Luchtinlaat via het dak in nieuwe vleeskuikenstal

Hoogenweg, donderdag 28 december 2017

De familie Van Laar koos in hun nieuwe vleeskuikenstal van 24,5 meter breed voor luchtinlaat via het plafond. In een andere stal van 20 meter breed werkt de familie ook zo. In die stal draait de familie beter dan in hun andere stallen. „De binnenkomende buitenlucht vermengt zich in die stal direct met stallucht. Daardoor krijg je geen vallucht”, licht Marco van Laar toe.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
De familie van Laar voor hun nieuwe stal aan de Heideweg in Hoogenweg bij Hardenberg. De familie bestaat uit vader Erik (53), moeder Alie (53), zoon Marco (24) en zijn vriendin Ivana (24). Na de nieuwbouw houdt de familie 230.000 reguliere vleeskuikens in zeven stallen. „Ik en mijn vriendin Ivana verzorgen de 110.000 kuikens op deze locatie aan de Heideweg. Mijn ouders verzorgen de 120.000 kuikens op onze thuislocatie, 2 kilometer verderop”, vertelt Marco.

De familie van Laar voor hun nieuwe stal aan de Heideweg in Hoogenweg bij Hardenberg. De familie bestaat uit vader Erik (53), moeder Alie (53), zoon Marco (24) en zijn vriendin Ivana (24). Na de nieuwbouw houdt de familie 230.000 reguliere vleeskuikens in zeven stallen. „Ik en mijn vriendin Ivana verzorgen de 110.000 kuikens op deze locatie aan de Heideweg. Mijn ouders verzorgen de 120.000 kuikens op onze thuislocatie, 2 kilometer verderop”, vertelt Marco.

De familie Van Laar koos in hun nieuwe vleeskuikenstal van 24,5 meter breed en 72 meter voor luchtinlaat via het plafond. In de nok zitten 5 ventilatoren voor de afvoer van lucht waarvan twee regelbare. De vier aan/uit ventilatoren in de achterwand gebruiken ze alleen in de zomer.

De familie Van Laar koos in hun nieuwe vleeskuikenstal van 24,5 meter breed en 72 meter voor luchtinlaat via het plafond. In de nok zitten 5 ventilatoren voor de afvoer van lucht waarvan twee regelbare. De vier aan/uit ventilatoren in de achterwand gebruiken ze alleen in de zomer.

De lucht komt via kokers (waar gaas voor zit) binnen. De middelste rij met kokers gebruikt Van Laar alleen in de zomer. In een andere stal van 20 bij 82 meter werkt de familie ook met luchtinlaat in het plafond. In die stal draait de familie beter dan in hun andere stallen met luchtinlaat via inlaatventielen in de zijgevels. „De binnenkomende buitenlucht vermengt zich in die stal direct met stallucht. Daardoor krijg je geen vallucht. Dat kan bij luchtinlaat via de zijgevel wel gebeuren”, licht Marco van Laar toe.

De lucht komt via kokers (waar gaas voor zit) binnen. De middelste rij met kokers gebruikt Van Laar alleen in de zomer. In een andere stal van 20 bij 82 meter werkt de familie ook met luchtinlaat in het plafond. In die stal draait de familie beter dan in hun andere stallen met luchtinlaat via inlaatventielen in de zijgevels. „De binnenkomende buitenlucht vermengt zich in die stal direct met stallucht. Daardoor krijg je geen vallucht. Dat kan bij luchtinlaat via de zijgevel wel gebeuren”, licht Marco van Laar toe.

De familie koos ook voor daglichtramen, die ze overdag kunnen verduisteren. De stal is zo ingericht dat ze eenvoudig over kunnen schakelen naar één ster Beter Leven vleeskuikens.

De familie koos ook voor daglichtramen, die ze overdag kunnen verduisteren. De stal is zo ingericht dat ze eenvoudig over kunnen schakelen naar één ster Beter Leven vleeskuikens.

De familie werkt op beide locaties met een houtkachel. Ook na de nieuwbouw is de capaciteit van deze kachel toereikend.

De familie werkt op beide locaties met een houtkachel. Ook na de nieuwbouw is de capaciteit van deze kachel toereikend.

Van Laar heeft een houtsnipperloods. De houtsnippers komen uit de omgeving van Hardenberg.

Van Laar heeft een houtsnipperloods. De houtsnippers komen uit de omgeving van Hardenberg.

Als de loods vol zit, slaat de familie ook op het erf houtsnippers op. „We zijn super tevreden met onze houtkachels”, zegt Marco. „Het is goedkoper stoken dan gas en kost ons niet veel extra werk.” Marco gooit de kachel één keer per week vol met hout en haalt eens in de twee weken de as eruit. Eéns in de drie maanden doet hij de grote schoonmaak. „Tijdens een leegstand maak ik de houtkachel dan grondig schoon. Daar ben ik ongeveer twee uur mee bezig. Op beide locaties werken de kachels vrijwel probleemloos."

Als de loods vol zit, slaat de familie ook op het erf houtsnippers op. „We zijn super tevreden met onze houtkachels”, zegt Marco. „Het is goedkoper stoken dan gas en kost ons niet veel extra werk.” Marco gooit de kachel één keer per week vol met hout en haalt eens in de twee weken de as eruit. Eéns in de drie maanden doet hij de grote schoonmaak. „Tijdens een leegstand maak ik de houtkachel dan grondig schoon. Daar ben ik ongeveer twee uur mee bezig. Op beide locaties werken de kachels vrijwel probleemloos."

In de nieuwe stal van 24,5 bij 72 (buitenwerk) voor 41.000 reguliere vleeskuikens hangen vier heaters die door middel van warm water verwarmd worden.

In de nieuwe stal van 24,5 bij 72 (buitenwerk) voor 41.000 reguliere vleeskuikens hangen vier heaters die door middel van warm water verwarmd worden.

Aangezien Van Laar de uitstoot van fijnstof moet reduceren, koos de familie voor een warmtewisselaar. „Het is de eerste stal waarin we werken met een warmtewisselaar. In de overige stallen werken we met heaters, die met warm water uit onze houtkachels verwarmd worden.”

Aangezien Van Laar de uitstoot van fijnstof moet reduceren, koos de familie voor een warmtewisselaar. „Het is de eerste stal waarin we werken met een warmtewisselaar. In de overige stallen werken we met heaters, die met warm water uit onze houtkachels verwarmd worden.”

Van Laar koos voor een Big Dutchmann warmtewisselaar. „We hebben verschillende warmtewisselaars bekeken. Van collega pluimveehouders hoorden we dat het schoonmaken veel tijd vergt. De Big Dutchmann warmtewisselaar kunnen we het makkelijkste schoonmaken. Na de ronde blazen we met een compressor de filters schoon. Daarna spoelen ze met water af.”

Van Laar koos voor een Big Dutchmann warmtewisselaar. „We hebben verschillende warmtewisselaars bekeken. Van collega pluimveehouders hoorden we dat het schoonmaken veel tijd vergt. De Big Dutchmann warmtewisselaar kunnen we het makkelijkste schoonmaken. Na de ronde blazen we met een compressor de filters schoon. Daarna spoelen ze met water af.”

De familie koos voor hoogfrequente TL-verlichting. „We werken in alle stallen met hoogfrequente TL-verlichting en dat bevalt ons goed."

De familie koos voor hoogfrequente TL-verlichting. „We werken in alle stallen met hoogfrequente TL-verlichting en dat bevalt ons goed."

Net als in hun andere stallen koos de familie voor Landmeco voerpannen. „De trechter van deze pan is doorzichtig. Daardoor kunnen we zien waar in de stal de kuikens het hardste vreten en als er een storing is.”

Net als in hun andere stallen koos de familie voor Landmeco voerpannen. „De trechter van deze pan is doorzichtig. Daardoor kunnen we zien waar in de stal de kuikens het hardste vreten en als er een storing is.”

In hun andere stallen werkt de familie ook met drinknippels met lekschaaltjes.

In hun andere stallen werkt de familie ook met drinknippels met lekschaaltjes.

De luchtinlaatkokers.

De luchtinlaatkokers.

Net als luchtinlaatventielen kan de familie de luchtinlaatkokers ook dicht zetten.

Net als luchtinlaatventielen kan de familie de luchtinlaatkokers ook dicht zetten.

In de nok zitten 5 ventilatoren voor de afvoer van lucht waarvan twee regelbare.

In de nok zitten 5 ventilatoren voor de afvoer van lucht waarvan twee regelbare.

In de achterwand zitten vier aan/uit ventilatoren.

In de achterwand zitten vier aan/uit ventilatoren.

De grote deur van de stal zit ook in de achterwand.

De grote deur van de stal zit ook in de achterwand.

Via deze kanalen wordt de lucht uit de lengteventilatoren naar boven geleid.

Via deze kanalen wordt de lucht uit de lengteventilatoren naar boven geleid.

De familie kan in de zomer op extreem warme dagen ook met tunnelluchtinlaatkleppen werken.

De familie kan in de zomer op extreem warme dagen ook met tunnelluchtinlaatkleppen werken.

De daglichtramen hebben dubbelglas om warmteverliezen te voorkomen.

De daglichtramen hebben dubbelglas om warmteverliezen te voorkomen.

Foto 22: 
De nieuwe stal staat naast twee oudere stallen op het bedrijf. De familie werkt op beide locaties met een zevenweekse planning. De kuikens op hun thuislocatie worden altijd drie weken later opgezet. De familie laadt op 28 dagen de eerste kuikens uit. Deze wegen dan tussen de 1,5 en 1,6 kilo. Na 35 dagen laadt de familie voor de tweede keer kuikens uit op aflevergewichten die tussen de 2,1 en 2,2 kilo liggen. Na 42 dagen laadt Van Laar de stallen leeg op eindgewichten van 2,8 kilo of hoger. Normaal zet de familie altijd op dinsdag kuikens op. Vanwege de kerst komen de stallen op deze locatie donderdag 28 december weer vol.

Foto 22: De nieuwe stal staat naast twee oudere stallen op het bedrijf. De familie werkt op beide locaties met een zevenweekse planning. De kuikens op hun thuislocatie worden altijd drie weken later opgezet. De familie laadt op 28 dagen de eerste kuikens uit. Deze wegen dan tussen de 1,5 en 1,6 kilo. Na 35 dagen laadt de familie voor de tweede keer kuikens uit op aflevergewichten die tussen de 2,1 en 2,2 kilo liggen. Na 42 dagen laadt Van Laar de stallen leeg op eindgewichten van 2,8 kilo of hoger. Normaal zet de familie altijd op dinsdag kuikens op. Vanwege de kerst komen de stallen op deze locatie donderdag 28 december weer vol.

Van Laar installeerde ook een eigen weegbrug.

Van Laar installeerde ook een eigen weegbrug.

Bij de nieuwe stal plaatste de familie vier silo’s. Drie voor het voer en één voor tarwe.

Bij de nieuwe stal plaatste de familie vier silo’s. Drie voor het voer en één voor tarwe.

In het hokje naast de stal staat de voerweger.

In het hokje naast de stal staat de voerweger.

De familie zou vrijdag 22 december een open dag houden. Maar deze is vanwege de vogelgriep dreiging afgelast. De familie is van plan om in het voorjaar van 2018 een open dag te houden.

De familie zou vrijdag 22 december een open dag houden. Maar deze is vanwege de vogelgriep dreiging afgelast. De familie is van plan om in het voorjaar van 2018 een open dag te houden.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Nieuwbouw vleeskuikenstal

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens