Opinie: Veel media praten als een kip zonder kop over Nederlandse veehouderij

Helmond, vrijdag 29 december 2017
aangepast: zondag 31 december 2017

Veel media praten als een kip zonder kop over de Nederlandse veehouderij en gaan letterlijk over lijken.

Dat stelt Esther Damen, nutritionist pluimvee en herkauwers bij Havens Voeders. De Helmondse schreef zaterdag 23 december op Facebook een opinie over het wel en wee van leghennen in Nederland en de benadering van de Nederlandse media van de veehouderij:

Ik ben een kip. Een blije legkip. Ik woon in Nederland, en wil hier graag blijven. Want nergens heb ik het zo goed als hier: de meeste ruimte om te scharrelen, eigen legnesten en zitstokken, luzernebalen en dingen om op te pikken. Ik hoef me niet te vervelen. Alleen hier mag ik mijn snavelpunt houden.

Ik word gezond gehouden met goed voer en de juiste zorg, niet met medicijnen. Die krijg ik alleen als ik echt ziek ben, dan komt direct de dokter. Mijn baas doet er alles aan om te voorkomen dat ik ziek wordt: door bijvoorbeeld eerst te douchen, voordat hij de stal binnenkomt. In de stal is het een aangenaam klimaat. En er is veel licht, het lijkt wel lente. Ik werk hard, want zaken zijn zaken, en de baas is blij met een ei.

Niet alle Nederlandse kippen komen buiten, maar veel wel. Nu even niet, want er heerst vogelgriep. Dat wordt ons fataal, dus zijn het spannende tijden. Vooral als er dan mensen ‘s nachts zomaar binnen komen, zonder eerst te douchen. Als de lichten plots aan gaan, krijgen we stress en raken we van de leg. Sommige dames vliegen van schrik in een hoek, en verdrukken de rest. Herinner je die beelden nog van de Love Parade in Berlijn? Geen fraai gezicht, en als je dat filmt haal je zeker het nieuws.

En ja, we wonen inderdaad met duizenden in een stal. Het lijkt wel een kippenhok, we kakelen wat af. Zo af en toe wordt er een kip ziek of overlijdt ze. Dat is de realiteit. Ook als we buiten lopen gebeurt dit. Veel media praten helaas als een kip zonder kop. En ze gaan letterlijk over lijken. Hopelijk staan de boeren sterk in hun schoenen en laten ze zich niet kisten.

Namens alle kippen geef ik een pluim aan de Nederlandse boer. Want je moet er toch niet aan denken, om elders een legkip te zijn?

#ongehoord

Esther Damen - 2017

Tekst: Esther Damen

Beeld: Susan Rexwinkel (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Helmond

Reacties

 • Kippenfan

  Kippenfan, 29-12-'17 15:31

  Wonen in het meest kipvriendelijke land , met hersenen zo groot als een knikker " snapt " een kip heel goed haar omgeving ......
  Er lopen " mensen " rond in dit land die met hersenen zo groot als een flinke Goudreinet ( da's een appelras voor degene die zich niet verdiept hebben in waar hun voedsel vandaan komt )
  Deze mensen met zoveel hersenen hebben een mening gevormd op basis van emotie en tunnelvisie en zijn gefrustreerd op zoek om de opinie negatief te beïnvloeden .
  Maar er zijn ruim 30 miljoen gelukkige leghennen in NL .
  Dit groepje mensen praat als een kip zonder kop en heeft geen respect voor mens noch dier door snachts stallen te betreden .
  Laten we hopen dat deze groep in 2018 de kennis vergaart om te snappen dat in een kipvriendelijk land als NL geen behoefte is aan stemmingmakerij op basis van " NEPNIEUWS "
  Ik wens hun ook een kiplekker 2018 , wat minder ( negatief ) gekakel en dat zij op tijd " op stok gaan " om de volgende dag net als de kippen en hun baasjes weer aan het werk te gaan .......

  Kippenfan

 • Leo

  Leo, 31-12-'17 19:40

  het is ook veel makkelijker om over andere mensen te praten ,dan er mee te praten

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen