Polarisatie boer burger moet stoppen

Haps, vrijdag 22 december 2017

“Vlogguh? Wa is da?” zo begint Hugo Bens zijn eerste vlog. Hiermee wil hij boeren en burgers meenemen in de wereld van de legpluimveehouderij. Want de polarisatie tussen boer en burger moet stoppen.

De actiegroep Ongehoord plaatste woensdag in diverse media filmbeelden van misstanden op pluimveebedrijven.

Oude en gemanipuleerde beelden
Het zouden ook beelden zijn van Bens BoerderEI uit Haps. „Dat beweren ze maar ik herken ons bedrijf niet. Sinds de vorige inbraak hebben we codesloten en de beelden zijn van behandelde kippen. Wij hebben inmiddels het tweede onbehandelde koppel in de stal”, zegt Hugo Bens. Hij vindt het bijzonder dat het in Nederland is toegestaan om op deze manier beelden en denkwijzen te verspreiden. „Iedereen mag zelf weten wat hij denkt. Maar om dat op deze manier aan anderen op te leggen. Dat lijkt op radicalisme. In hun ogen heult de Dierenbescherming met de vijand, de pluimveesector. Als pluimveehouder zie ik de Dierenbescherming als partner. Gezamenlijk komen we verder met een pluimveehouderij die luistert naar de wens van de maatschappij,” aldus Hugo Bens.

Ons verhaal blijven vertellen
Hugo Bens plaatste woensdag 20 december een filmpje op facebook en twitter met een reactie op de beelden die in het nieuws kwamen via activisten. In het filmpje scheurt hij de Gelderlander, de krant met de beelden en zijn naam, aan stukken als afleidingsmateriaal voor zijn kippen.

„Dat filmpje is inmiddels via facebook 4200 keer bekeken en op twitter bijna 2700 keer. We moeten ons verhaal blijven vertellen, keer op keer, om de polarisatie tussen boer en burger te stoppen”, zegt Hugo Bens. LTO/NOP bekijkt of er wettelijk iets tegen deze inbraken gedaan kan worden. Bens is ervan overtuigd dat als we als sector ons afsluiten en niemand iets laten zien het helemaal mis gaat. „Willen we in Nederland pluimvee blijven houden dan moeten we zorgen dat we dichter bij de burgers komen. Dat begint al dichtbij huis waar je iets toe moet voegen aan je omgeving zodat zij ook begrip voor jou hebben.”

Tijdens een kerstdiner deze week, kreeg hij een boekje over vloggen. Dat bracht hij direct in praktijk. „Ik moet het nog eens goed doorlezen, op juiste moment posten etc. maar het begin is er. Op deze manier wil ik meer mensen meenemen in de wereld van de legkip en de Nederlandse pluimveehouderij. Wordt vervolgd”, zegt Hugo Bens.

Bekijk hier het filmpje van Hugo Bens en de eerste vlog van Hugo:

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Facebook

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Haps

Gerelateerd op dossier ondernemen

Reacties

 • Kippenfan

  Kippenfan, 22-12-'17 20:42

  Da's een compliment waard Hugo !
  Vanuit een bedreiging een kans maken , succes er mee .
  En nu duidelijk is dat er zelfs beelden gebruikt worden van kippen die niet bij jou zitten is in een klap de " betrouwbaarheid " , als die er al was ontzenuwd .
  En zo valt deze groepering in EEN klap onder de nieuwe trend : NEPNIEUWS .
  De groepering is zo in haar eigen val gelopen .......
  Dus voor de media : negEren deze amateurtjes met hun gemanipuleerde beelden !

  Kippenfan

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen