'Robuustere kuikens door uitkomst in de stal'

vrijdag 22 december 2017
aangepast: dinsdag 16 januari 2018

Bart Janssen heeft geen dag spijt gehad van de ombouw van zijn vleeskuikenbedrijf naar uitkomen in de stal. „De kuikens hebben een betere start met als resultaat robuuste zwaardere kuikens."

Bart Janssen installeerde in 2015 het X-Treck systeem in zijn kleinste vleeskuikenstal. „Die kuikens laadden we altijd als eerste”, zegt Bart. De resultaten waren altijd beter dan de rest van de stallen. Begin 2017 bouwde hij het hele bedrijf met 160.000 vleeskuikens om naar uitkomst in de stal. Bart deelde zijn ervaringen op de studiemiddag bij Vencomatic; een afsluitende bijeenkomst van een drie jarige onderzoeksprogramma door WUR. Bart vertelde, na de presentaties van de onderzoekers en technische medewerkers van Vencomatic, hoe het houden van vleeskuikens die uitkomen in de stal bevalt.

Kuikens vitaler
Bart Janssen: ‘De kuikens in die proefstal hebben we de laatste twee jaar altijd als eerste geladen want ze waren zwaarder.” Vanaf het begin was de rust van de kuikens opmerkelijk. Een groot verschil met de andere stallen. De kuikens in de proefstal waren vitaler en makkelijker te managen. Dat leverde betere resultaten op.

Die hogere resultaten haalt hij nu in alle stallen. „De kuikens starten gemakkelijker op. Het strooisel blijft droger. Alles gaat meer vanzelf. In het begin kost het meer werk maar dat geeft je zoveel meer rust gedurende de rest van de ronde”, vertelde Bart Janssen. De coccidiosedruk is volgens hem niet lager. „Coccidiosedruk is er altijd. De vraag is wat het kuiken ermee doet. Onze ervaring is dat het kuiken er weinig energie in stopt en gewoon doorgroeit.” Volgens de Drentse vleeskuikenhouder benut je met X-Treck het genetisch potentieel meer. Het medicijngebruik en de voetzoolscores zijn lager en de daggroei is nagenoeg 70 gram. Het productiegetal schommelt rond 430-440.

Cyclus niet verkort
Een vaak gehoorde opmerking is dat de ronde 3 dagen langer zou duren vanwege opzet eieren en extra werk. Bart Janssen draait 8 rondes per jaar en is geen drie dagen kwijt door het uitkomen in de stal. Bart: „We laden op maan- of dinsdag en vrijdag zetten we de eieren weer op.” Na het laden laat hij de stallen niet afkoelen. De staltemperatuur blijft 25 °C. Hierdoor droogt de stal goed na de schoonmaak. 24 uur voor ontvangst van de eieren verwarmt Bart de stal goed door tot 35°C. „Alles draait om planning; 167.000 eieren opzetten kost even tijd waarvoor we extra mensen regelen. Zo ook met het uithalen van de broedlades met lege eierdoppen. Dat kost ook 2,5 uur met vijf mensen”, vertelde Bart.

De ervaringen met de verschillende stallen en seizoenen zijn goed. „Daar moet je mee leren werken. In de ene stal is de temperatuur beter onder controle te houden dan de andere. Met dit systeem heb je allerlei tools die je kunt gebruiken als het nodig is”, licht Bart Janssen toe.

Investering relatief laag
Volgens de tevreden vleeskuikenhouder is de investering in het X-Treck systeem relatief laag als je ziet wat je ervoor terugkrijgt. „De investering verdien je al snel terug via de lagere aankoopkosten van de broedeieren en de betere resultaten. Ik verwacht zeker binnen vijf jaar deze investering terug verdiend te hebben”, zegt Bart.

Het houden van vleeskuikens met uitkomen in de stal is mooier geworden. Bart Janssen: „Je ziet meer dan vroeger; dat is leuk en een mooie uitdaging om er elke ronde weer een succes van te maken. Het uitkomen in de stal vraagt een andere manier van denken, het bevalt mij prima.”

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier ondernemen & gezondheid

Reacties

 • sjaak van der linden

  sjaak van der linden, 26-12-'17 13:15

  Waarom verteld Bart niet dat de start in de stal al zeker 4 graden hoger moet zijn dan in een traditionele stal. Dit kost extra verwarmingskosten en zeker de moeite waard om goedkope brandstof te nemen zoals biomassa verbranding. En daarnaast dat het systeem het beste werkt met een goed geregelde vloerverwarming. Verder mooi systeem waarbij de stal nog beter aangepast moet worden naar de omstandigheden.

 • geplukte kip

  geplukte kip, 16-01-'18 14:56

  Succes Bart, kost je wel 3 dagen extra per ronde.
  Dit is volgens mij niet voor het saldo per m2 dag.

 • geplukte kip

  geplukte kip, 16-01-'18 14:56

  Succes Bart, kost je wel 3 dagen extra per ronde.
  Dit is volgens mij niet voor het saldo per m2 dag.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen