Saldo conceptkip 10 tot 15 euro per m2 lager dan regulier

donderdag 7 december 2017
aangepast: zondag 10 december 2017

Vleeskuikenhouders verdienen met reguliere vleeskuikens meer dan met conceptkuikens. Het saldo per vierkante meter van Goed Nest Kip (GNK) van Plukon en Nieuwe Standaard Kip (NSK) van 2 Sisters Storteboom ligt sinds november vorig jaar circa 10 tot 15 euro lager dan van reguliere vleeskuikens.

Dat blijkt uit een steekproef van Pluimveeweb onder vier vleeskuikenhouders, die anoniem willen blijven om hun relatie met overige ketenpartners in stand te houden. „Bij reguliere kip ligt het saldo per vierkante meter bij ons 15 tot 20 euro hoger”, zegt een vleeskuikenhouder. „Het saldo per vierkante meter van GNK was bij ons de afgelopen ronde een kleine 15 euro lager dan van onze reguliere vleeskuikens”, vertelt zijn collega. Bij andere vleeskuikenhouders ligt het saldo van GNK 10 tot 12 euro en 10 euro lager dan regulier.

Tot het najaar van vorig jaar lag het saldo tussen reguliere kip en GNK en NSK conceptkip dicht bij elkaar. Sindsdien is het saldo van reguliere kip hoger, vertellen de vleeskuikenhouders. Een aantal van hen trok aan de bel bij de slachterij. Een slachterij verhoogde de prijs van conceptkip afgelopen vrijdag 1 december met één cent. Maar dat is te weinig, vinden de vleeskuikenhouders. 

Geen marktwerking

Volgens een vleeskuikenhouder is er in concepten totaal geen sprake van marktwerking. „Het is dat de prijs van reguliere kip voor de tijd van het jaar redelijk goed is, anders had die slachterij zijn prijs voor GNK afgelopen vrijdag niet met een cent verhoogd. In een concept zijn we loonmesters geworden waarin de slachterij beslist hoeveel we verdienen.” 

„De GNK eendagskuikens zijn 4 cent duurder dan reguliere. Bovendien moet je kiezen uit een beperkt aantal leveranciers voor eendagskuikens en voer waardoor je minder kunt onderhandelen en geen lagere prijs kunt bedingen. Voerfabrikant, broederij en slachterij verdienen meer aan conceptkuikens dan reguliere. De vleeskuikenhouder profiteert er nauwelijks van en is een loonslaaf geworden van de slachterij”, stelt hij. 

Zijn collega is het niet volledig met die lezing eens. „Plukon heeft genoeg aanbod van GNK. Bovendien stijgt de vraag niet omdat de benodigde volumes voor Nederlandse supermarkten grotendeels zijn behaald en daarmee de vraag is ingevuld. Dan is het logisch dat Plukon de prijs niet verhoogt”, stelt hij. „Dat zou ik, als ik directeur van Plukon was, ook doen.” 

Bonussen onhaalbaar

Een andere vleeskuikenhouder baalt van het systeem van bonussen en kortingen in concepten. „Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, beur je 1,15 per kilo voor GNK. Maar in praktijk lukt dat nooit, waardoor je in het ergste geval maar 0,96 euro beurt.”

„Wanneer de kuikens te hard groeien, wordt je gekort. Maar wanneer je, je aan die eisen houdt, is het eindgewicht te laag en verdien je ook weer niks. Bovendien mag ik van Plukon de kuikens niet of één of twee dagen langer laten zitten om hogere eindgewichten te hebben. Daarin is de slachterij ook heel star. Ook zou ik graag van mijn broederij willen weten of de trager groeiende eendagskuikens afkomstig zijn van jonge moederdieren. Dat krijg ik bij reguliere kuikens wel te horen maar bij trager groeiende niet. Iedereen in de keten van GNK moet wat opener zijn. Dat mis ik.”  

Daarnaast komen er ook gezondheidsproblemen voor bij traag groeiende kuikens. Zo vormt Marek momenteel een groot probleem in Zuid Nederland en op de Veluwe. „Het enten tegen Marek kost tussen de 5 en 9 cent per kuikens. Dat is een smak geld”, vertelt een vleeskuikenhouder. „Als ik moet enten tegen Marek stop ik direct met houden van traag groeiende vleeskuikens en schakel ik compleet over naar regulier”, zegt zijn collega.  

Rechten niet meerekenen

Bij traag groeiende kuikens heeft een pluimveehouder minder rechten nodig. Plukon en 2 Sisters Storteboom rekenen hier mee in hun voorbeeldberekening naar pluimveehouders. Vleeskuikenhouders vinden echter dat dit niet moet. „Dat je minder rechten nodig hebt, moet geen argument zijn. Zonder rechten mee te rekenen, moet het saldo van traag groeiers dichtbij het saldo van reguliere vleeskuikens liggen”, zegt een vleeskuikenhouder. Zijn collega merkt op dat hij met traag groeiers ook minder rondes per jaar houdt. Daardoor zijn de verdiensten nog lager. 

Een andere vleeskuikenhouder, die alleen reguliere vleeskuikens houdt, vindt het logisch dat het saldo bij reguliere kuikens hoger ligt. „Bij reguliere vleeskuikens is meer vakmanschap nodig. Daar moet je ook voor beloond worden. Bovendien heb je meer rechten nodig.” 

Zijn collega is hier gedeeltelijk mee eens. „De problemen in de eerste week bij conceptkuikens zijn de laatste jaren zeker niet minder geworden. Bij Hatchcare eendagskuikens hebben we regelmatig last E. coli en te hoge uitval in de eerste week.” 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Tommie

  Tommie, 07-12-'17 12:27

  Nou, dat is dan duidelijk. Allemaal trouwens vooraf te voorzien geweest. Eerst genoeg binnen halen, om daarna de touwtjes aan te trekken.
  Aandeelhouders van de concepten zijn in buitenland gewend om integraal de pluimveehouders aan het lijnte van verkapte loondienst te houden. Op deze manier lukt het ook in NL.
  Nu probeert een slachterij zelfs gangbaar boeren te binden met verplichte ketenpartners. De dood in de pot.
  Als je dat wilt kun je beter een broodtrommeltje kopen, en achterop de fiets naar de werkgever. Heb je weekenden vrij en geen risico's.

 • Kees

  Kees, 07-12-'17 15:25

  Zelfs de chauffeurs vertellen al dat vooral grote pluimveehouders weer terug keren naar regulier. De slachterijen kijken hoever het elastiek(relatie) kan rekken, maar neem van mij aan pluimveehouders die terug gaan naar regulier die trappen niet voor de tweede keer in de praatjes van de slachterijen
  Pluimveehouders zijn verplicht een half jaar van te voren op te zeggen moeten aan allerlei regels voldoen het barst van de kortings de afkeurings zijn voor de boer, in principe ben je een goedkoop knechtje van de slachterij

 • Leo

  Leo, 07-12-'17 17:27

  als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is het meestal ook zo,als de afnemende partij beloftes doet altijd gezeik. zelf je voorwaarden opstellen en betalen pannekoek

 • Erik

  Erik, 08-12-'17 7:30

  wat jammer dat de heer Schotman zich laat verleiden door grachtengordel journalistiek!
  Een pluimveehouder vind dit, een pluimveehouder vind dat! Schande dat hij dit zo communiceert zonder naam van de mensen te noemen. Als deze mensen zo ontevreden zijn, stap dan naar ie ketenpartner en niet naar de media! En een ieder is vrij om uit het concept te stappen toch? Dank voor het zaaien van verdeeldheid heer Schotman! En Owh ja, kunt u broed machines noemen waar nooit geen coli uitkomt bij de kuikens? We moeten elkaar helpen niet de grond in trappen. Dank voor het helpen van de sector waar u van moet eten!

 • kippenboer

  kippenboer, 08-12-'17 7:30

  Zo,
  Mooi staaltje van gedegen onderzoeksjournalistiek Tom. Geweldig!

 • Tinus

  Tinus, 09-12-'17 12:04

  Wat een gelul allemaal.

  Komt er eigenlijk op neer dat Plukon te weinig betaald. En de mensen die eigenlijk graag over willen schakelen naar 2 Sisters, kunnen dat niet doordat deze slachterij vol zit.
  En die zijn nu boos en op hun zieltje getrapt.
  Daardoor bellen ze een onpartijdige journalist, die een onpartijdig verhaal tikt.

  Heb ik dit zo goed samengevat?

  Ik ben bang dat mijn 1e zinnetje al alles heeft samengevat.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 09-12-'17 21:26

  Veel van de punten in het artikel had ik al bij meerdere pluimveehouders meegekregen, dus ik ga ervan uit dat er zeker een kern van waarheid in zit . Maar misschien heeft iemand als Tinus nog een andere variant.

 • Tinus

  Tinus, 10-12-'17 19:12

  Ja Spuit.

  Tuurlijk zit er een kern van waarheid in.
  Heb zelf ook wat van die beestjes rondlopen, en het is allemaal niet zo erg als in bovenstaand artikel word weergegeven.

  Ligt er allemaal maar net aan waar je naar toe wil tellen. (Schrijven)

  Pas geleden stond er ook al zo'n artikel op deze pagina.

  En wat wil je dan?
  Een discussie starten.
  Een punt maken.
  Iemand zwart maken.
  Of er zijn geen belangrijkere onderwerpen. Kan ook natuurlijk.

  Al de punten zijn bekend. Klopt.

  Maar niemand verplicht je ergens toe. Als ik besluit dat t deze ronde de laatste keer is, is het de laatste ronde geweest.
  Maar ik heb niks te klagen. En ik heb ook meerdere locaties om te vergelijken.

  Ik neem aan dat iedereen een weloverwogen keuze heeft gemaakt. Toendertijd.

  En als iedereen bij Plukon wegloopt, is daar plek genoeg om regulier te draaien. Dus wat let je.
  Dan kun je nu toch ook een weloverwogen keuze maken om over te stappen. Maar weg is weg, en bij concepten kun je niet in en uit wippen als het je even wat minder bevalt.

  Dat zal t probleem wel zijn.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens