Vleeskuikenhouder eist ingetrokken vergunning terug

Ter Apel, zondag 3 december 2017

Vleeskuikenhouder T. Heijne in de Groningse buurtschap Roelage sleepte afgelopen donderdag 30 november de gemeente Vlagtwedde voor de Raad van State. Hij wil zijn vergunning terug die de gemeente heeft ingetrokken omdat zijn vleeskuikenbedrijf al ruim vijftien jaar lang stilligt.

De buurtbewoners en Milieudefensie Zuidoost Groningen, die ook in de zittingszaal in Den Haag zaten, zijn het roerend eens met de beslissing van de gemeente, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Het intrekken van de vergunning is de eerste stap van de gemeente Vlagtwedde om een intensieve veehouderij aan de Roelagerweg onmogelijk te maken. Ook het nieuwe bestemmingsplan is door de gemeenteraad dichtgetimmerd. Daarover gaat de Raad van State zich volgend jaar pas uitspreken.

Financiële strop

Heijne zegt dat de gemeente hem een grote financiële strop bezorgt. Om gezondheidsredenen kon hij vanaf 2000 zijn bedrijf niet meer uitoefenen. Hij heeft het echter niet beëindigd. „De voerinstallatie is er nog en binnen een maand kunnen er kippen in”, zegt één van zijn adviseurs. Heijne had twee stallen voor in totaal 50.000 vleeskuikens. Nu staan er caravans in.

Vlagtwedde stelt dat een niet-gebruikte milieuvergunning na drie jaar kan worden ingetrokken. De gemeente ging er toe over op aandringen van Milieudefensie en buren. Volgens het nieuwe bestemmingsplan mag aan de Roelagerweg wel een grondgebonden veehouderij zitten. Zolang het maar geen intensieve veehouderij is. Dat wil de gemeente niet. 

Heijne wacht de rechtszaak over het bestemmingsplan af. Het wordt zijn derde rechtszaak over het bestemmingsplan. „Twee keer eerder kregen we van de Raad van State gelijk”, zei hij. De rechter doet over zes weken uitspraak over de ingetrokken vergunning.

Tekst: Tom Schotman & Dagblad van het Noorden

Beeld: Agrio archief

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Ter Apel

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen