Hogan: 20 lidstaten versterken positie boeren, Nederland niet

Den Haag, dinsdag 9 januari 2018

Nieuwe Europese regels bieden lidstaten de mogelijkheid om de positie van boeren in de markt te versterken. 20 lidstaten maken hier ondertussen al gebruik van, Nederland nog niet.

Dat vertelde landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag 9 januari in Den Haag, waar hij de opening van het nieuwe LTO-kantoor bijwoonde. De Europese Commissie heeft regels aangenomen om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan en meer transparantie in de markt te bieden. Ook de marktpositie van producenten- en brancheorganisaties is versterkt. Maar die regels moeten ook op nationaal niveau in wetten worden omgezet. In 20 landen is dat ondertussen ook gebeurd, maar in Nederland dus nog niet.

Op de vraag waarom de Commissie dat nu pas heeft gedaan, vertelde Hogan dat de politieke wil er eerder niet was. De lidstaten, in de Raad van Ministers, en het Europarlement, moeten akkoord gaan voordat ideeën van de Commissie in wet worden omgezet, en voor de landbouwcrisis van 2015 was er daar geen meerderheid voor versterking van de marktpositie van boeren. Tegenwoordig is die er wel.

GLB 2020-2026

Hogan ging ook in op het nieuwe GLB, zoals de Commissie dat ziet. De regels worden vereenvoudigd en er wordt meer aan de lidstaten overgelaten. De ‘one size fits all’-benadering die in het GLB zat ingebakken, past niet binnen de diversiteit van de landbouwpraktijken in de Europese lidstaten. De Commissie wil daarom meer afstand nemen en de lidstaten meer ruimte geven om hun eigen beleid te maken. De Commissie bepaalt wel welke resultaten die lidstaten dan moeten halen en monitort daarop. Lidstaten die de resultaten niet halen, kunnen worden gekort in hun GLB-budget.

Niet alles wordt in de visie van de Commissie aan de lidstaten overgelaten; de inkomenstoeslagen blijven op Europees niveau bepaald worden. Die toeslagen zijn volgens Hogan een beloning voor de publieke diensten die boeren leveren; voedselveiligheid en voedselzekerheid, en in toenemende mate ook bijdragen aan het milieu, klimaatadaptatie, biodiversiteit en het landschap. In het nieuwe GLB zullen boeren die daaraan werken, gecompenseerd worden via hogere toeslagen. „Boeren zitten in een unieke positie om aan deze publieke diensten bij te dragen, en daarvoor moeten ze beloond worden”, vertelde Hogan.

Ook moet het nieuwe GLB meer geïntegreerd worden met ander EU-beleid. Hogan noemde als eerste de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water, maar hij denkt ook bijvoorbeeld aan EU-beleid op de gebieden van circulaire economie, energie en de digitale economie.

Tekst: Wim van Gruisen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • leo

  leo, 09-01-'18 18:12

  Dat vindt men in den haag ook niet nodig ,anders komen ze nooit van ons af

 • dirk

  dirk, 09-01-'18 18:16

  Als het nationale beleid er op gericht is om het aantal boeren te decimeren dan begrijpt iedereen dat Nederland als enige zijn eigen voedselvoorziening afschiet..Natuurlijk ga je ze dan niet ondersteunen, dat merk je aan alles.Men staat zelfs oogluikend toe dat er s'nachts ingebroken wordt en heimelijk gefilmd wordt met alle risico's van dien.

 • Sven

  Sven, 09-01-'18 18:52

  Veel grootspraak, maar laat hem eerst maar eens met concretere GLP plannen komen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen