Gemeentelijke discussies over aanscherping geurnormen

Bladel, woensdag 10 januari 2018
aangepast: donderdag 11 januari 2018

Het aanscherpen van geurnormen is een hot issue in twee Nederlandse gemeenten. In de gemeente Bladel (Noord-Brabant) lijkt dit van de baan. Vanavond staat deze materie ook in de gemeente Berkelland (Gelderland) op de agenda. Daar staan de dierenartsen op de bres voor ‘hun’ veehouders.

n gemeente Bladel lijkt het voorstel de plenaire gemeenteraad niet te halen. Althans als aan de commissie Grondgebied ligt. Deze adviseerde het college in dezen op maandag 8 januari. Het college had - in opdracht van de gemeenteraad - een voorstel voorbereid om strengere geurnormen in te stellen. In het buitengebied zou een geurnorm van max 3 odour units per kubieke meter moeten gaan gelden en in alle dorpskernen een norm 0,1 odour unit per kubieke meter. Daarmee zou de veehouderij in Bladel de gemeente met de strengste geurverordening van Nederland worden.

Twijfel aan cijfers

Volgens het college zouden veehouderijen maar ‘zeer beperkt’ belemmerd worden door de aangescherpte normen. Volgens het gemeentebestuur zijn er voldoende technische middelen voorhanden om aan de normen te voldoen. Verschillende partijen in de gemeenteraadscommissie van Bladel twijfelen echter aan de cijfers die gepresenteerd werden en over het effect en de noodzaak van de maatregelen. Zij willen dat het college eerst met de sector in gesprek gaat.

Afname geuruitstoot

De geuruitstoot van alle veehouderijen in Bladel is sinds 2008 met 36 procent afgenomen, bleek uit een evaluatie. Daarmee heeft Bladel de grootste afname gerealiseerd in de provincie Noord-Brabant, stelde een medewerker van Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Door de normen nog verder aan te scherpen is nog meer winst te behalen, meent het college. Voor 29 veehouderijbedrijven in Bladel zou het betekenen dat ze om uit te breiden de geuruitstoot omlaag moeten brengen.

Dierenartsen op de bres

De gemeente Berkelland hanteert met betrekking tot de Wet geurhinder en veehouderij de norm van max. 14 odeur geurbelasting in het buitengebied. Ze wil echter terug naar 6 of 8. Dit betekent dat veel varkenshouders hun bedrijf zullen moeten sluiten. Dierenartsen in de Gelderse gemeente Berkelland komen op voor hun boeren. Zijn zullen inspreken tijdens de vergadering van de Commissie Bestuur en Ruimte van Berkelland. Eerder schreven ze aan de gemeente: „Zowel door de gemeente Berkelland, de coalitie in de gemeenteraad als in de Provincie Gelderland is met de mond beleden dat er ontwikkelingsruimte moet zijn voor de veehouderij. Tot op heden is dit echter bij mooie woorden gebleven. Volgens ons lopen steeds meer veehouders tegen het feit aan dat ze niet kunnen uitbreiden. Dat komt door de beperkingen die de gemeente oplegt de agrarische sector oplegt.”

Petitie en dialoog

Rian van der Heijden, De Oosthof Dierenartsen: „Op 19 december 2018 hebben we de gemeenteraad van Berkelland hierover een petitie aangeboden. Die was toen ruim 350 keer ondertekend. Vanavond willen we de commissie oproepen een dialoog te starten met alle stakeholders in het buitengebied.”

Tekst: Broer de Boer

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Bladel

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen