Gemodificeerd Marek-vaccin kan beschermen tegen meerdere ziektes

Onderzoekers aan het Pirbright Institute in Schotland zijn erin geslaagd om het vaccin tegen de ziekte van Marek genetisch te modificeren. Daardoor kan het ook bescherming bieden tegen andere ziektes.

zondag 28 januari 2018
aangepast: maandag 5 februari 2018

Onderzoekers aan het Pirbright Institute in Schotland zijn erin geslaagd om het vaccin tegen de ziekte van Marek genetisch te modificeren. Daardoor kan het ook bescherming bieden tegen andere ziektes.

Deze doorbraak kan ervoor zorgen dat het aantal toe te dienen vaccins en mogelijks de totale kostprijs daalt en dat hierdoor ook het dierenwelzijn van het pluimvee stijgt, schrijft Poultry World dinsdag 23 januari.

Momenteel zijn de onderzoekers erin geslaagd om het vaccin ook te laten beschermen tegen IBD. Naar de toekomst toe zouden ze willen kijken of dit ook werkt voor vogelgriep (AI) en NCD. Volgens de onderzoekers bestaat er een zeer grote interesse in deze technologie. Ze hopen nu een partnerschap te kunnen aangaan met bedrijven om de technologie te commercialiseren. 

Tekst: Tom Schotman & Pluimvee

Beeld: Ellen Meinen (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Ziekte van Marek

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje..                

Highlights vleeskuikens & leghennen