Vogelgriep bij hobbypluimveehouder in Rhoon

Bij een hobbypluimveehouder met diverse soorten gevogelte in het Zuid-Hollandse Rhoon, vlak onder Rotterdam, is hoogpathogene H5N6 vogelgriep vastgesteld.

Rhoon, maandag 22 januari 2018
aangepast: donderdag 25 januari 2018

Bij een hobbypluimveehouder met diverse soorten gevogelte in het Zuid-Hollandse Rhoon, vlak onder Rotterdam, is hoogpathogene H5N6 vogelgriep vastgesteld.

Dat maakte pluimveevakgroep LTO/NOP maandag 22 januari bekend. Het hoogpathogene H5N6 vogelgriepvirus werd op 8 december op een eendenbedrijf in Biddinghuizen ook aangetroffen. De maand daarna werd dit virustype ook vastgesteld bij meerdere wilde vogels langs het Veluwemeer en op Dierenpark de Scharrelberg in Biddinghuizen. LTO/NOP wijst pluimveehouders erop waakzaam te zijn en de hygiëneregels goed in acht te nemen. 

Voortdurende vogelgriep dreiging

In de Zuid-Engelse graafschap Dorset is op 9 december een knobbelzwaan met HPAI H5N6 gevonden en op 4 januari hetzelfde type bij een wilde eend in de Duitse deelstaat Beieren, nabij Dachau. Dat meldt Avined dinsdag 23 januari in een update. 

„Omdat nog steeds regelmatig berichten verschijnen dat besmette wilde vogels worden gevonden met het hoogpathogene H5N6 vogelgriepvirus, is er helaas nog steeds sprake van een voortdurende vogelgriep dreiging vanuit met name wilde (water)vogels. Voor de pluimveesector betekent dit een groot risico op insleep van het virus in een stal. Te denken valt aan versleping vanaf het erf via schoeisel, regenwater dat vanaf het dak op het erf loopt, of ongedierte dat virus uit de omgeving kan verslepen naar het stalgedeelte. Wij attenderen daarom nogmaals pluimveehouders, erfbetreders en andere sectorgenoten op het belang consequent alle hygiëne maatregelen strikt in acht te blijven nemen om dit zeer besmettelijke virus buiten onze stallen te houden”, schrijft Avined.

Tekst: Tom Schotman & Avined

Beeld: Ingrid Sweers

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Vogelgriep

Reacties

 • Kippenfan

  Kippenfan, 22-01-'18 21:38

  Prutsers aanpakken !!
  Niet verwonderlijk , daar waar de bedrijfsmatige pluimveehouders alles ophokken lopen er overal hobbymatige eenden, kippen en ganzen onafgeschermd buiten .
  Dit ondanks de afschermplicht die m.i. ook geldt voor hobbypluimvee
  !!
  Een tikkende tijdbom en de NVWA doet niets tegen deze lieden die door hun roekeloze gedrag kunnen bijdragen aan de genadeklap voor velen in de sector .
  Het is wachten op weer een uitbraak bij hobbypluimvee in de buurt van commercieel pluimvee .
  Men leert niks , ook al kost een uitbraak miljoenen , nog los van de emotionele schade indien je als pluimveehouder wordt getroffen door Fipronil EN AI ......

  In plaats dat men zich druk maakt om de laatste grammen Fipronil in mest zou men beter mankracht in kunnen zetten om te proberen de risico's op AI te beperken .

  Maar heel slecht gedacht : ik denk dat de prioriteit ligt bij het halveren van de sector en dan komt AI wel heel goed uit ......
  Vreemd dat dit soort gedachten bij meer sectorgenoten leven , hoop dat ik het helemaal mis heb ......

  Kippenfan

 • Yongone

  Yongone, 23-01-'18 7:33

  De kosten van uitbraken worden betaald door de sector zelf.
  Het wordt tijd dat ook hobby houders vogelbeschermclubs en alle andere gesubsidieerde dieren organisaties die risico verhogen mee gaan betalen aan het DGF!!!!
  Zeker nu bewezen is waar en hoe het virus zich beweegt.

 • Johan

  Johan, 23-01-'18 10:59

  Kippenfan,je hebt helemaal gelijk met de ophokplicht voor hobby kippen.Maar zelfs collega
  boer met een paar kalkoenen prakkeseert er niet over om de kalkoenen afteschermen.

 • Jan Pieter Bierema

  Jan Pieter Bierema, 23-01-'18 13:27

  Vraag aan de experts: Is het toegestaan dat de NVWA komende weken toestemming vraagt om mijn pluimveestal te betreden om de vloeroppervlak te meten.
  Ik vind het onverstandig dat die activiteiten plaatsvinden in een periode waarin met regelmaat links en rechts vogelgriep op treedt.
  Bovendien kan een stal ook aan de buitenkant worden gemeten.
  Graag een reactie van de redactie.
  In het buitenland (Maleisie) is een bezoeker aan een vleeskuikenbedrijf verplicht tot maximaal 72uur voor het bezoek zich te melden bij een arts voor onderzoek op Salmonella en Campylobacter.
  De arts wil een ontlasting-monster van de bezoekende persoon en wanneer die negatief is mag het bedrijf bezocht worden.
  In Nederland loopt men van deur naar deur en is er geen controle wat een persoon in zijn privétijd doet. (bijvoorbeeld eigen hobbypluimvee bezitten of verzorgen).
  IKB staat vol regeltjes, maar voorziet niet in het ongevraagd betreden van bedrijven door personeel van de overheid.

 • Kippenfan

  Kippenfan, 23-01-'18 20:11

  Beste Jan Pieter ,
  Ik ben geen expert op gebied van regelgeving , maar volgens mij volstaat de bouwtekening van de betreffende stal .
  Daar staan de inpandige maten op en die geven exact de vloeroppervlakte weer .
  Als " men " dan nog twijfelt dan kan men de buitenzijde van de stal meten zonder de stal te betreden .
  Die maten zijn gelijk aan de binnenmaten van de stal + de spouw .

  Is er dan nog twijfel dan zou ik voorstellen om fysiek te meten , of tijdens de leegstand of als er een half jaar geen AI - uitbraken zijn en onder jullie eigen hygiene- protocol.

  Succes er mee , want je hebt wel een punt , wat moet men binnen in de stal als de bouwtekening volstaat?
  Bij vleeskuikens telt alleen de vloeroppervlakte , bij leghennen de LEEFoppervlakte ( door meerdere leefnivo's )

  Kippenfan

 • Spuit 11

  Spuit 11, 25-01-'18 9:03

  @ Jan Pieter, binnen het IKB wordt gemeten met 2 maten als het gaat om het volgen van de regelgeving. Dit meten met 2 maten is niet iets van de laatste tijd ,maar kwam ten tijde van het productschap ook al voor. De heren Spieker en te Loo zijn hiervan op de hoogte ,maar schuiven de zwarte piet gewoon door naar een andere persoon binnen Avined!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen