Met boogstal komt Brinke tegemoet aan wensen buren

Orvelte, donderdag 11 januari 2018

Hans Brinke bouwde in het Drentse Orvelte een nieuwe boogstal voor 15.000 biologische hennen. „Mijn buren wilden het bos achter mijn stal kunnen blijven zien. Daarom mocht de stal niet te hoog worden. Ik heb voor een boogstal gekozen om over voldoende luchtinhoud te beschikken”, licht Brinke toe. „Bovendien past een boogstal prima in het landschap.”

De familie Brinke houdt aanstaande vrijdag 12 januari van 14.00 tot 18.00 uur een open dag op hun bedrijf aan het Orvelterveld 3, 9441 TG in Orvelte. 

Hans Brinke (41) verhuisde achttien jaar geleden met zijn ouders vanuit het Achterhoekse Voor-Beltrum naar het Drentse Orvelte. „We hadden in Voor-Beltrum 40 hectare grond. Dat was niet slecht voor Achterhoekse begrippen. Alleen lag de grond her en der verdeeld door het dorp. Via de ruilverkaveling zijn we toen in Orvelte beland. Dat was achteraf een goede zet”, blikt Brinke terug. 

De familie kocht een bestaand bedrijf met een relatief nieuwe ligboxenstal en een oude leghennenstal. „Ik heb rundveehouderij gestudeerd aan de HAS. Maar mijn passie ligt nu echt bij beide sectoren. Onze Freilandstal was 40 jaar oud en helemaal afgeschreven. Daarom hebben we een nieuwe leghennenstal gebouwd.” Sinds oktober 2016 hield Brinke geen leghennen meer in zijn oude Freilandstal. De inrichting sloopte hij uit de oude stal. 

Familiebedrijf

Zowel zijn vader Jan (67) en moeder Greet (67), die in het nabijgelegen Westerbork wonen, helpen nog dagelijks mee op het bedrijf. Zijn vader helpt hem mee met de koeien. Zijn moeder staat vrijwel iedere morgen bij de eierinpakker. „Het zal voor haar even wennen zijn in februari. Sinds oktober 2016 was ze vrij”, zegt Brinke met een brede glimlach op zijn gezicht. Zijn vrouw Rozemarijn is psycholoog en helpt niet mee op het bedrijf. Samen zorgen ze voor hun twee kinderen van 5 en 6 jaar oud.  

Een melkrobot melkt de 60 melkkoeien. Wanneer zijn ouders niet meer kunnen helpen, wil hij iemand inhuren die ’s morgens helpt bij het verzamelen van de eieren. „Ik kan beter iemand parttime inhuren. Wanneer ik steken laat vallen bij de koeien of bij de hennen, dan kost dat veel meer geld. Je kunt beter een uur per dag over hebben, dan een kwartier te weinig tijd hebben en steken laten vallen.”

Met zijn ouders sprak Brinke af dat ze nog minimaal twee jaar meewerken op het bedrijf, indien de gezondheid dat toelaat. „Door de hoge financieringslasten kan ik de komende twee jaar nog geen personeel inhuren.”

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Hans Brinke (41) voor zijn nieuwe boogstal.

Hans Brinke (41) voor zijn nieuwe boogstal.

De stal staat aan de overkant van zijn bedrijf. „Rondom de melkveestal heb ik een huiskavel van 23 hectare. Aan de overkant heb ik ook nog 22 hectare. Om over voldoende grond voor de uitloop te beschikken, was het beter om de stal hier neer te zetten.” Rondom de stal ligt 7 hectare uitloop.

De stal staat aan de overkant van zijn bedrijf. „Rondom de melkveestal heb ik een huiskavel van 23 hectare. Aan de overkant heb ik ook nog 22 hectare. Om over voldoende grond voor de uitloop te beschikken, was het beter om de stal hier neer te zetten.” Rondom de stal ligt 7 hectare uitloop.

Brinke koos voor een volièresysteem van Jansen. „Ik heb meerdere systemen bekeken en twijfelde op het laatst om dit systeem of het systeem van een andere stalinrichter te kiezen. Op gevoel heb ik voor dit volièresysteem gekozen”, motiveert hij.

Brinke koos voor een volièresysteem van Jansen. „Ik heb meerdere systemen bekeken en twijfelde op het laatst om dit systeem of het systeem van een andere stalinrichter te kiezen. Op gevoel heb ik voor dit volièresysteem gekozen”, motiveert hij.

De boogstal is 116 meter lang en 15 meter breed inclusief twee overdekte uitlopen van ieder 2,5 meter breed. De binnenruimte voor de hennen is 10 meter breed en 105 meter lang. Voorin de stal zit een ruimte van 8 meter voor de opslag van eieren. In deze ruimte zit ook een hygiënesluis en kantine. Ook komt de eierinpakker hier straks in te staan. Daarachter zit een technische ruimte van 3 meter. „Hier staan de hoppers voor het voer.”

De boogstal is 116 meter lang en 15 meter breed inclusief twee overdekte uitlopen van ieder 2,5 meter breed. De binnenruimte voor de hennen is 10 meter breed en 105 meter lang. Voorin de stal zit een ruimte van 8 meter voor de opslag van eieren. In deze ruimte zit ook een hygiënesluis en kantine. Ook komt de eierinpakker hier straks in te staan. Daarachter zit een technische ruimte van 3 meter. „Hier staan de hoppers voor het voer.”

De goothoogte van de boogstal is 2,3 meter. De muur van de nachtstal is 4,6 meter en de nok is 6,2 meter. „Met een boogstal heb je meer inhoud in de stal. Mijn oude stal voor 5.000 vrije uitloop hennen was een lage stal met een beun in het midden. Af en toe was het benauwd omdat de stal te weinig inhoud had. Deze stal heeft meer inhoud waardoor het frisser is voor de hennen. Doordat de stal meer luchtinhoud heeft, kan deze lucht meer vocht opslaan waardoor de relatieve luchtvochtigheid lager is. Dat komt de gezondheid van de hennen ten goede.”

De goothoogte van de boogstal is 2,3 meter. De muur van de nachtstal is 4,6 meter en de nok is 6,2 meter. „Met een boogstal heb je meer inhoud in de stal. Mijn oude stal voor 5.000 vrije uitloop hennen was een lage stal met een beun in het midden. Af en toe was het benauwd omdat de stal te weinig inhoud had. Deze stal heeft meer inhoud waardoor het frisser is voor de hennen. Doordat de stal meer luchtinhoud heeft, kan deze lucht meer vocht opslaan waardoor de relatieve luchtvochtigheid lager is. Dat komt de gezondheid van de hennen ten goede.”

Brinke koos een systeem dat werkt op basis van natuurlijke ventilatie. In het midden zitten nokventilatoren. De kokers hebben een diameter van 80 centimeter. „Onder de middelste nokventilator zit een meetwaaier die meet hoeveel lucht de stal verlaat. Ik verwacht dat de nokventilatoren niet aanspringen op dagen wanneer het hard waait omdat er dan door de harde wind voldoende lucht de stal verlaat”, zegt Brinke. Op warme dagen kan hij extra ventileren met de nokventilatoren.

Brinke koos een systeem dat werkt op basis van natuurlijke ventilatie. In het midden zitten nokventilatoren. De kokers hebben een diameter van 80 centimeter. „Onder de middelste nokventilator zit een meetwaaier die meet hoeveel lucht de stal verlaat. Ik verwacht dat de nokventilatoren niet aanspringen op dagen wanneer het hard waait omdat er dan door de harde wind voldoende lucht de stal verlaat”, zegt Brinke. Op warme dagen kan hij extra ventileren met de nokventilatoren.

Naast de stal staat de mestloods. Brinke plaatste twee silo’s van ieder achttien ton. „Met de buren heb ik afgesproken dat de silo’s maximaal een meter hoger dan het dak mogen zijn. Ik heb goed contact met mijn buren. Dat wil ik graag zo houden. Daarom heb ik aan hun wensen voldaan. Bovendien werkt twee silo’s plezierig zodat ik stapsgewijs van de ene naar de andere voersoort over kan stappen, wanneer dat nodig is.”

Naast de stal staat de mestloods. Brinke plaatste twee silo’s van ieder achttien ton. „Met de buren heb ik afgesproken dat de silo’s maximaal een meter hoger dan het dak mogen zijn. Ik heb goed contact met mijn buren. Dat wil ik graag zo houden. Daarom heb ik aan hun wensen voldaan. Bovendien werkt twee silo’s plezierig zodat ik stapsgewijs van de ene naar de andere voersoort over kan stappen, wanneer dat nodig is.”

De uitloop moet dinsdag 9 januari, tijdens het maken van de foto’s, nog worden aangelegd. Brinke gaat vijf uitlopen aanleggen. Twee rechts van de stal, twee links en één achter de stal. „Elke afdeling is 20 meter lang, de eerste en de vierde afdeling krijgen aan de linkerkant 40 meter overdekte uitloop. De tweede en derde afdeling krijgen aan de rechterkant 40 meter overdekte uitloop. En de vijfde afdeling krijgt aan allebeide kanten 20 meter overdekte uitloop. Zo kan ik toe met 5 percelen in plaats van 9 percelen indien alle groepen aan beide kanten van de stal naar buiten zouden gaan.”

De uitloop moet dinsdag 9 januari, tijdens het maken van de foto’s, nog worden aangelegd. Brinke gaat vijf uitlopen aanleggen. Twee rechts van de stal, twee links en één achter de stal. „Elke afdeling is 20 meter lang, de eerste en de vierde afdeling krijgen aan de linkerkant 40 meter overdekte uitloop. De tweede en derde afdeling krijgen aan de rechterkant 40 meter overdekte uitloop. En de vijfde afdeling krijgt aan allebeide kanten 20 meter overdekte uitloop. Zo kan ik toe met 5 percelen in plaats van 9 percelen indien alle groepen aan beide kanten van de stal naar buiten zouden gaan.”

Zowel links als rechts naast de stal zit een wintergarten van ieder 2,5 meter breed. Brinke richtte zijn milieuvergunning zo in dat deze eenvoudig om kan worden gezet naar vrije uitloop. „Ik heb mijn biologische eieren nu voor twee jaar voor een vaste prijs aan een Duitse eierhandelaar verkocht omdat de bank die zekerheid eiste. Ik heb ook met twee Nederlandse eierhandelaren gepraat. Die wilden beide geen vast contract voor twee jaar aangaan. Mocht de prijs van biologische eieren in de toekomst tegenvallen, kan ik eenvoudig omschakelen naar vrije uitloophennen. Maar dat hoop ik uiteraard niet. Ik wil graag biologisch blijven.”

Zowel links als rechts naast de stal zit een wintergarten van ieder 2,5 meter breed. Brinke richtte zijn milieuvergunning zo in dat deze eenvoudig om kan worden gezet naar vrije uitloop. „Ik heb mijn biologische eieren nu voor twee jaar voor een vaste prijs aan een Duitse eierhandelaar verkocht omdat de bank die zekerheid eiste. Ik heb ook met twee Nederlandse eierhandelaren gepraat. Die wilden beide geen vast contract voor twee jaar aangaan. Mocht de prijs van biologische eieren in de toekomst tegenvallen, kan ik eenvoudig omschakelen naar vrije uitloophennen. Maar dat hoop ik uiteraard niet. Ik wil graag biologisch blijven.”

In 2012 wilde hij ook over schakelen naar biologisch. „Ik zat een half jaar in omschakeling, maar kon geen afnemer vinden. In 2011 waren de prijzen van vrije uitloop eieren slecht. Daardoor schakelden veel vrije uitloop leghennenhouders om naar biologisch. Achteraf was ik te laat”, blikt hij terug. De leghennenhouder ging gewoon weer verder met het houden van vrije uitloop hennen. „Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik in ieder geval de mogelijkheid wil hebben terug te kunnen vallen op vrije uitloop.”

In 2012 wilde hij ook over schakelen naar biologisch. „Ik zat een half jaar in omschakeling, maar kon geen afnemer vinden. In 2011 waren de prijzen van vrije uitloop eieren slecht. Daardoor schakelden veel vrije uitloop leghennenhouders om naar biologisch. Achteraf was ik te laat”, blikt hij terug. De leghennenhouder ging gewoon weer verder met het houden van vrije uitloop hennen. „Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik in ieder geval de mogelijkheid wil hebben terug te kunnen vallen op vrije uitloop.”

De pluimveehouder gaat met luchtinlaatventielen van Fancom werken.

De pluimveehouder gaat met luchtinlaatventielen van Fancom werken.

Brinke koos op advies van zijn installateur voor oplierbare, hoogfrequente TL-verlichting. „Multicolour licht verwacht ik niet nodig te hebben om pikkerij tegen te gaan.”

Brinke koos op advies van zijn installateur voor oplierbare, hoogfrequente TL-verlichting. „Multicolour licht verwacht ik niet nodig te hebben om pikkerij tegen te gaan.”

De leghennenhouder gaat de mestbanden twee keer per week afdraaien. De mest wordt belucht in het systeem. Hij keek ook nog naar het beluchten van de mest in de mestloods, maar daar zag hij vanaf omdat de voordelen volgens hem niet opwegen tegen de kosten.

De leghennenhouder gaat de mestbanden twee keer per week afdraaien. De mest wordt belucht in het systeem. Hij keek ook nog naar het beluchten van de mest in de mestloods, maar daar zag hij vanaf omdat de voordelen volgens hem niet opwegen tegen de kosten.

In het systeem zitten ovale zitstokken. „De hennen kunnen volgens stalinrichter Jansen beter op ovale stokken zitten, dan op ronde. Als het dan niet veel extra kost, en je kunt iets extra's doen voor dierwelzijn dan moet je dat doen”, zegt Brinke.

In het systeem zitten ovale zitstokken. „De hennen kunnen volgens stalinrichter Jansen beter op ovale stokken zitten, dan op ronde. Als het dan niet veel extra kost, en je kunt iets extra's doen voor dierwelzijn dan moet je dat doen”, zegt Brinke.

Het eierinpaklokaal. Brinke kocht een paar jaar geleden een tweedehands Staalkat inpakker voor ruim 5.000 euro. Hij laat deze momenteel reviseren en is van plan om deze opnieuw te gebruiken. „Vroeger draaien we alle eieren op een eiertafel af. Vlak nadat ik het bedrijf van mijn ouders overnam, heb ik als eerste in deze inpakker geïnvesteerd. In het begin heb ik het ding wel eens vervloekt. Maar sinds monteur Marcel Oskam de inpakker gereviseerd heeft, hebben we er veel profijt van gehad.”

Het eierinpaklokaal. Brinke kocht een paar jaar geleden een tweedehands Staalkat inpakker voor ruim 5.000 euro. Hij laat deze momenteel reviseren en is van plan om deze opnieuw te gebruiken. „Vroeger draaien we alle eieren op een eiertafel af. Vlak nadat ik het bedrijf van mijn ouders overnam, heb ik als eerste in deze inpakker geïnvesteerd. In het begin heb ik het ding wel eens vervloekt. Maar sinds monteur Marcel Oskam de inpakker gereviseerd heeft, hebben we er veel profijt van gehad.”

De onderkant van de luifel van de stal bestaat uit damwand platen. De boogstal heeft twee PVC doeken met twee keer 5 centimeter isolatie als tussenlaag als dak.

De onderkant van de luifel van de stal bestaat uit damwand platen. De boogstal heeft twee PVC doeken met twee keer 5 centimeter isolatie als tussenlaag als dak.

Vrijdag 19 januari arriveren de eerste 15.000 bruine biologische hennen in de stal. De familie heeft altijd bruine hennen gehad.

Vrijdag 19 januari arriveren de eerste 15.000 bruine biologische hennen in de stal. De familie heeft altijd bruine hennen gehad.

De familie Brinke houdt aanstaande vrijdag 12 januari van 14.00 tot 18.00 uur een open dag op hun bedrijf aan het Orvelterveld 3, 9441 TG in Orvelte. „In overleg met onze partners zoals Reuding hebben we besloten dat de open dag doorgaat ondanks de dreiging van vogelgriep. We hebben een nieuwe stal gebouwd. Bovendien is er geen pluimvee aanwezig op ons bedrijf en zitten we niet in een waterrijk gebied”, motiveert Brinke.

De familie Brinke houdt aanstaande vrijdag 12 januari van 14.00 tot 18.00 uur een open dag op hun bedrijf aan het Orvelterveld 3, 9441 TG in Orvelte. „In overleg met onze partners zoals Reuding hebben we besloten dat de open dag doorgaat ondanks de dreiging van vogelgriep. We hebben een nieuwe stal gebouwd. Bovendien is er geen pluimvee aanwezig op ons bedrijf en zitten we niet in een waterrijk gebied”, motiveert Brinke.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Orvelte

Gerelateerd op dossier Nieuwbouw leghennenstal

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen