POR rechtszitting 15 februari

dinsdag 9 januari 2018

LTO/NOP, NVP en POV vechten het besluit om de POR-regeling af te schaffen aan. De dagvaarding is verstuurd en de zittingsdatum is 15 februari in Den Haag.

Het ministerie van Economische Zaken besloot de POR-regeling per 1 januari 2018 af te schaffen. Daarbij komen ook de pluimveerechten van POR 1, ouder dan 10 jaar, te vervallen. Het afschaffen van deze regeling kost de varkens- en pluimveehouderij miljoenen euro’s

1,2 miljoen pluimveerechten
De POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet) is in januari 2015 voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten. Dit houdt in dat zonder dierrechten mocht worden uitgebreid, mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet.

Het afschaffen van deze regeling treft juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking, stellen de drie belangenbehartigers. 

Duurzaamheid moet beloond worden
De varkens- en pluimveesector hebben plannen klaarliggen voor verdere verduurzaming en vitalisering. „Duurzaamheid moet worden beloond, in plaats van te worden afgestraft”, vinden POV, LTO/NOP en NVP. Het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde pluimveemest wordt op basis van langjarige contracten afgezet buiten de Nederlandse landbouw. Deze mest draagt dus niet bij aan de nitraatuitspoeling naar het grondwater.

Nadat het Ministerie van LNV heeft laten weten de POR-regeling af te schaffen en lopende ontheffingen niet te verlengen per 1 januari 2018, hebben POV, LTO-NOP en de NVP bezwaar gemaakt. Zij hebben het Ministerie formeel uitgenodigd tot een gesprek en zijn voorbereidingen gaan treffen voor een rechtszaak. Het gesprek heeft plaatsgevonden in de december. De boodschap vanuit het Ministerie was helder: ze blijven bij het besluit en de ontheffingen zijn per 1 januari 2018 ingetrokken. Alle ontheffinghouders zijn hierover per brief in kennis gesteld.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Agrio archief

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier ondernemen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen