Positieve vooruitzichten voor Britse vleeskuikenhouders

woensdag 10 januari 2018

De vooruitzichten voor Britse vleeskuikenhouders voor dit jaar zijn positief.

Adviesbureau Andersons heeft een rapport met de vooruitzichten voor 2018 voor de verschillende landbouwsectoren in het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd, met een doorkijkje tot voorbij Brexit. Volgens Andersons is de pluimveehouderij in een goede positie om de huidige groei door te zetten na Brexit.

De vleeskuikenhouderij groeide in 2017 vanwege een toenemende vraag naar mager vlees. Volgens Andersons is het de sector waarin na Brexit schaalvergroting het makkelijkst zou kunnen worden bereikt, als invoer minder aantrekkelijk wordt. De sector zou een optie zijn voor andere boeren die willen diversifiëren. Pluimveehouders zouden wel moeten blijven investeren in productiviteitsgroei.

De eierproducenten staan thans onder druk van supermarkten om te investeren in meer vrije uitloop.  Dat meldt Agroberichten Buitenland – een website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – maandag 8 januari.

Import van kip nodig

Groot-Brittannië is de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Vooral veel Nederlandse kipfilets gaan naar het land. Groot-Brittannië is voor ongeveer 70 procent zelfvoorzienend in pluimveevlees. De laatste jaren daalde dit zelfs nog iets omdat de consumptie harder is toegenomen dan de productie. Groot-Brittannië moet dus kip blijven importeren om aan de vraag te voldoen. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse vleespluimveehouderij.

Al is nog onbekend wat de gevolgen van de Brexit voor Nederlandse vleeskuikenhouders zijn. De EU moet nog handelsverdragen met Groot-Brittannië gaan sluiten. Het is nu nog onbekend hoe die eruit gaan zien.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen