Stookkosten 10.000 euro lager dankzij koffiedikpellets

Erica, vrijdag 12 januari 2018

Vleeskuikenhouder Henk Germs uit Erica (DR) is een van de eerste boeren die met koffiedikpellets zijn stal verwarmt. Dat gaat storingsvrij, gemakkelijk en bespaart op de stookkosten, zo heeft hij ervaren. Bovendien bestaat er een ruime subsidieregeling.

De pluimveehouder houdt 50.000 vleeskuikens. Germs stapte vorig jaar over van gewone pellets naar koffiedikpellets. „Het ruikt wellicht een beetje naar koffie, maar voor de rest merk ik geen verschil tussen de koffiepellets of de gangbare houtpellets”, zegt Germs. 

De vleeskuikenhouder verving twee jaar geleden zijn gasgestookte kachel. Hij had niet heel veel ervaring met houtpelletketels en voor hem is het lastig om de twee pellets te vergelijken, ook omdat hij dit niet heeft gemeten. „Ik heb twee pelletketels van elk 150 kW. Ten opzichte van gas levert een pelletketel een besparing op van zeker 50 tot 60 procent. Op mijn bedrijf bespaar ik ruim 10.000 euro. Ik kan echter nog geen vergelijking maken met tussen houtpellets of koffiedikpellets. Wel is de dosering zo’n 30 tot 40 procent lager. Als je een bedrijf met 200.000 tot 400.000 vleeskuikens hebt, is dit een behoorlijke verlaging.” 

Uitgebreide subsidieregeling

Helaas voor Germs was hij een half jaar te vroeg met het installeren van zijn pelletketels, want kort nadat hij ze in gebruik had genomen, kwam de overheid met een uitgebreide subsidieregeling. Voor boeren die hun gasgestookte kachel willen vervangen, is er nu wel een riante subsidieregel, die zo hoog is dat de aanschafkosten van de ketel nagenoeg gedekt worden.

Lees meer over de subsidiemogelijkheden en de ervaringen van vleeskuikenhouder Henk Germs in agrarisch vakblad Veldpost van zaterdag 13 januari 2018. Klik hier om een gratis proefnummer voor dit agrarische vakblad aan te vragen

Tekst: Tom Schotman & Reinout Burgers

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen