Tien meest gelezen items van 2017

's-Heerenberg, woensdag 3 januari 2018

In het begin van het nieuwe jaar is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in. Op Pluimveeweb.nl blikken we terug door de tien meest gelezen items van 2017 op een rij te zetten.

1. Zeven pluimveebedrijven op slot na gebruik fipronil
Zeven pluimveebedrijven zijn op last van de NVWA geblokkeerd, naar aanleiding van het gebruik van het verboden middel fipronil tijdens het bestrijden van bloedluizen in hun stallen. Bij vier bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald die de afgelopen tijd verhandeld zijn. In deze eieren is fipronil aangetroffen. Er is volgens de NVWA echter geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

2. Ook in België eieren uit de handel gehaald
Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft eieren van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven uit de handel gehaald, nadat een geringe hoeveelheid van het middel fipronil in de eieren is gevonden.

3. Na behandeling al negen maanden bloedluisvrij
De volièrestal van de familie Klaassen uit het Gelderse Ochten is sinds de behandeling negen maanden geleden helemaal bloedluisvrij. De leghennenhouders zijn hier zeer blij mee. „Dit is de eerste behandeling die ervoor zorgt dat mijn stallen helemaal bloedluisvrij zijn en blijven”, zegt Wim Klaassen.

4. NVWA: nog veel onduidelijk over fipronil
De NVWA heeft nog veel vragen over fipronil. Dat zegt persvoorlichter Lex Benden na vragen van Pluimveeweb. „Het strafrechtelijke onderzoek naar hoe fipronil in de eieren terecht is gekomen, loopt nog. Ik durf nog niet te zeggen wanneer het onderzoek is afgerond.”

5. NRC: ‘Chickfriend kocht fipronil bewust in’
Het bedrijf Chickfriend uit Barneveld lijkt bewust het niet toegelaten insecticide fipronil te hebben ingekocht bij het Belgische bedrijf Poultry -Vision om daarmee bloedluis te bestrijden bij pluimveebedrijven. Dat valt af te leiden uit facturen waar de redactie van NRC inzage in had.

6. Fipronil vragen en antwoorden geblokkeerde bedrijven
De NVWA toont op haar website veelgestelde vragen en antwoorden voor pluimveebedrijven die geblokkeerd zijn omdat er mogelijk fipronil in de eieren zit.

7. Klanten Chickfriend moet eieren laten onderzoeken
Alle Nederlandse pluimveebedrijven die sinds 1 januari met bloedluisbestrijdingsmiddel van Chickfriend hebben gewerkt, mogen hun eieren, kippen en mest tijdelijk niet meer leveren. Ze moeten eerst hun eieren laten onderzoeken op de aanwezigheid van fipronil en mogen hun eieren pas weer leveren als de hoeveelheid fipronil in de eieren onder een nog te bepalen waarde blijft.

8. Eieren mogelijk vergiftigd met verboden middel fipronil
Kippeneieren zijn mogelijk vergiftigd met het verboden middel fipronil. De NVWA doet daar onderzoek naar. Dat onderzoek moet uitwijzen of er gevaar is voor de volksgezondheid. Een Gelders bloedluisbestrijdingsbedrijf zou het verboden middel hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis bij pluimveehouders, zo luidt de verdenking.

9. ‘Fipronil kost sector tientallen miljoenen’
Leghennenhouders waar fipronil in de eieren is gevonden lijden honderdduizenden euro’s schade, wat voor sommigen tot een faillissement zal lijden. Naast imagoschade gaat de hele zaak de sector tientallen miljoenen euro’s kosten.

10. Storteboom: ‘Miljoen schade door oneerlijk toezicht NVWA’
Bijna één miljoen euro schade hebben vleeskuikenhouders die leveren aan 2 Sisters Storteboom dit jaar door oneerlijk toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat stelt de slachterij die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Staat, in dit geval de voedselautoriteit. De NVWA bestrijdt de aantijgingen.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Pluimveeweb.nl

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit 's-Heerenberg

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen