Uitval 35 weken goede voorspeller aantal eieren

donderdag 25 januari 2018

Uit onderzoek van Wageningen Livestock Research blijkt dat de uitval van vleeskuikenmoederdieren op 35 weken een goede voorspeller is voor het aantal eieren op 60 weken leeftijd. Bij een uitval van bijvoorbeeld 2 procent op 35 weken leeftijd kun je voorspellen dat het aantal eieren op 60 weken ongeveer 181 zal worden.

Het aantal eieren op 30 weken leeftijd wordt vaak als een belangrijk kengetal gezien en genoemd als graadmeter voor de totale aantal van eieren op 60 weken. „Data van onderzochte praktijkkoppels laten echter andere resultaten zien. Het verband tussen het aantal eieren op 30 en 60 weken is zeer laag, het aantal uitgevallen moederdieren heeft veel meer invloed”, licht Rick van Emous, onderzoeker WUR, toe.

Formule aantal eieren
Het onderzoek vond plaats op 14 vermeerderingsbedrijven met in totaal 46 stallen. Van deze bedrijven werden de productieresultaten van de laatste koppels verzameld. Uit het onderzoek blijkt ook dat de uitval bij vleeskuikenmoederdieren vanaf 2013 licht is gedaald van gemiddeld 10,5 naar 9,5 procent. Moederdieren vallen voornamelijk uit door E.coli, hakpeesruptuur en synovitis.

Uit de cijfers bleek een redelijk sterk verband tussen het uitvalpercentage op 30 weken leeftijd en het aantal eieren op 60 weken leeftijd. Het verband is nog sterker tussen het uitvalpercentage op 35 weken leeftijd en het aantal eieren op 60 weken leeftijd. „We hebben hier een prachtige formule van op kunnen stellen: het aantal eieren op 60 weken = -3,0248 x uitval procent op 35 weken + 186,72. Dit betekent dat bij een uitvalpercentage van 3 procent op 35 weken leeftijd de verwachting is dat het koppel 177,6 eieren zal leggen.”

Voorspelling uitkomst
Het aantal eieren is belangrijk maar voor de vermeerderaar is het aantal bevruchte broedeieren of het aantal kuikens mede bepalend voor zijn inkomen. Uit de data van het onderzoek concludeert van Emous dat de piek in de uitkomst een goede voorspeller van de gemiddelde uitkomst over de gehele legperiode is. „Voorspellingen van de eindresultaten kunnen de vermeerderaar en zijn adviseurs bijstaan in de liquiditeit en de uiteindelijke financiële resultaten van het bedrijf”, zegt Van Emous. Hij benadruk het belang van een goede administratie en controle van het aantal eieren. „Meten is weten. Vooruit denken is ondernemen”, aldus Van Emous.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Ingrid Sweers

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier management

Reacties

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 25-01-'18 16:32

  Meten is weten, maar gissen is missen....

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen