Vermeerderingssector produceert efficiënter

donderdag 11 januari 2018
aangepast: vrijdag 12 januari 2018

Uit een Wagenings onderzoek blijkt de Nederlandse vermeerderingssector steeds efficiënter produceert. Per geproduceerd vleeskuiken is 19 gram minder voer nodig. Om hetzelfde aantal kuikens te produceren is 5,6 procent minder voer nodig; een gunstige ontwikkeling in het kader van Maatschappelijk Duurzaam Ondernemen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Rick van Emous, onderzoeker Wageningen Livestock Research op basis van een inventarisatie op 14 vermeerderingsbedrijven met in totaal 46 stallen.

Forse besparing
„Deze verschillen  gelden natuurlijk niet voor alle koppels ouderdieren in Nederland. Ga ik uit van een lagere voerhoeveelheid per kuiken van 10 gram, dan betekent dit bij een jaarlijkse productie van 800 miljoen vleeskuikens, dat er 8.000 ton voer minder nodig is in Nederland. Een besparing van ongeveer 1.000 hectare”, zegt Rick van Emous. Goed nieuws in het kader van maatschappelijk duurzaam ondernemen.

Voeropname constant
De efficiëntere productie is te verklaren door het gestegen aantal kuikens per opgehokte hen. De voeropname van 45,5 kilo per opgehokte hen is al jaren constant. De koppels in het onderzoek produceerden de laatste 5 jaar 9 broedeieren per opgehokte hen meer.

Ouderdieren hebben een hoog lichaamsgewicht en de hoeveelheid voer voor een hogere productie heeft maar een klein effect op de totale voeropname. Bij ouderdieren is 65 tot 70 procent nodig voor onderhoud en de rest voor productie. De voergift per broedei was bij de onderzochte bedrijven 11 gram lager.

De eiproductie wordt ongeveer voor 25 procent bepaald door genetica. De rest door omgevingsfactoren zoals gezondheid, voeding en management. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat deze omgevingsfactoren de laatste jaren zijn verbeterd.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 11-01-'18 18:15

  Wacht maar totdat het snavelverbod ook voor moederdieren ingaat...... weer een onderzoek waar niemand iets aan heeft....

 • Kippenfan

  Kippenfan, 11-01-'18 19:12

  Als het allemaal van 1 ras is , dan is het opvallend , zitten er op bedrijfsnivo in 5 jaar tijd zulke verschillen zonder dat er naar het ras is gekeken dan is het onderzoek niet relevant .
  De laatste 5 jaren is precies de groei van opzet vb van traaggroeiende rassen en ja , die zijn efficiënter en leggen aanzienlijk meer ( bevruchte) eieren per kg voer en per opgezette hen ......

  Met zulke onderzoekuitslagen kun je alleen iets met meer achtergrond info ......
  Ras?
  Huisvesting ?
  Aanhoudingsduur ?
  Etc
  Kippenfan

 • Ron Jacobs

  Ron Jacobs, 12-01-'18 12:00

  In Hongarije wordt al jaren met ongekapte moederdieren gewerkt.
  Natuurlijk komt er wel eens wat pikkerij voor maar over het algemeen geeft dit geen enkele problemen.

 • Fast Kippie

  Fast Kippie, 12-01-'18 12:15

  Het gaat hier om Ross 308 vleeskuikenouderdieren. In het oorspronkelijke artikel, waar dit nieuwsfeit op gebaseerd is, stond natuurlijk veel meer achtergrondinformatie. Dat artikel stond in de BRAVO van December. Verder komt er in februari 2018 een artikel over de resultaten in de Pluimveehouderij.

 • Fast Kippie

  Fast Kippie, 12-01-'18 12:18

  Over het achterwege laten van de snavelbehandelng ben ik behoorlijk positief. In Engeland en Polen bijvoorbeeld behandelen ze de snavels al 10 tallen jaren niet meer. Daar is een jaar of 5 terug al wel melding gemaakt in de Pluimveehouderij. Ook ervaringen in jaren de laatste jaren laten zien dat je ouderdieren prima met gehele snavels kan houden. Ouderdieren zijn qua gedrag echt heel anders dan legkippen waar dat absoluut moeilijker is.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens