Geen steun voor Gelder-se fipronil gedupeerde pluimveehouders

Arnhem, donderdag 25 januari 2018

De provincie Gelderland is vooralsnog niet van plan om de pluimveehouders in de provincie die door de fipronilcrisis getroffen zijn financieel te ondersteunen. De provincie volgt daarbij het standpunt van de Rijksoverheid.

Dat maakte de Provincie Gelderland onlangs bekend. Eerder stelden Gedeputeerde Staten van Gelderland voor om wetenschappelijk onderzoek naar bloedluisbestrijding te ondersteunen. Onlangs is het college ook benaderd door de gemeenten in de Gelderse Vallei over aanvullende voorstellen. Daar komt het college nog op terug. 

Enkele leden van de Provinciale Statenleden hadden Gedeputeerde Staten gevraagd of zij ruimte zien voor herziening van het standpunt in de fipronilcrisis. Dit naar aanleiding van berichten dat pluimveehouders in België een schadevergoeding krijgen van de Belgische overheid. Omdat de fipronilcrisis gezien wordt als een uitzonderlijke gebeurtenis hoeven de Europese regels van ongeoorloofde staatssteun niet te worden toegepast. Gedeputeerde Staten stellen dat het nog niet duidelijk is wat de uitspraak van de Europese Commissie nu concreet betekent. Ook de regering van België heeft op dit punt nog niets gepubliceerd. 

Gedeputeerde Staten volgen of het Rijk haar standpunt wellicht gaat herzien. Tijdens de discussie in de Tweede Kamer heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangegeven niet bereid te zijn geld voor schadevergoeding uit te trekken. Een motie, die opriep tot schadevergoeding voor de getroffen boeren, haalde geen meerderheid.

Tekst: Tom Schotman & Provincie Gelderland

Beeld: Gerard Burgers

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Arnhem

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen