'We kregen geen enkele steun; dat deed zeer'

Lunteren, woensdag 3 januari 2018

„Vanuit politiek Den Haag is er beschuldigend gewezen naar ons. Vanuit de politiek is het verhaal eenzijdig naar buiten gebracht. Minister Schippers zei: 'Jullie hadden beter moeten opletten. Dit is jullie probleem.' We kregen geen enkele steun. Dat deed zeer.”

Dat zegt leghennenhouder Eelco Jansen uit het Gelderse Lunteren tegen dagblad Trouw. Hij houdt samen met zijn vader Herman en moeder Belina 47.000 leghennen. 

Vanuit de gemeenten Barneveld en Ede kwam die steun wel. Zij boden coaches aan voor mentale hulp. Veel pluimveehouders grepen die hulp aan, zegt Jansen. Maar hij en zijn familie hadden het niet nodig. Zij hadden elkaar. „En het geloof”, zegt Belina. „Daar haalden we ook kracht uit.”

Onzekerheid

„We willen de fipronilcrisis wel afsluiten”, zegt Eelco. Want nee, dat is volgens zijn moeder nog niet gebeurd. Het gaat er ‘s avonds aan de keukentafel nog vaak over. Elke dag valt het woord wel. De onzekerheid sluimert en laait soms op. Zoals twee weken geleden toen er weer eieren waren gevonden met fipronil, al waren het lage waardes. „Oei, denk je dan”, zegt Belina.

Schrik was er ook toen deze maand de vogelgriep opnieuw opstak. In 2003 heeft de familie alle kippen moeten ruimen. „Een tijd geleden”, zegt Eelco. „Toch voel je die angst weer.”

NVWA

De NVWA zal zo nu en dan langs blijven komen. Hartstikke goed, vindt Eelco. Want ondanks de slechte ervaringen met de NVWA, die op televisie verkondigde dat je beter even geen eieren kon eten, is Jansen blij met de controles. „Wij willen geen rommelaars in onze sector. Een Nederlands ei staat voor kwaliteit.”

Maar elke keer als de voedselwaakhond langskomt en hij op de uitslag wacht, is hij ineens niet zo zeker meer. Stel je voor dat… 

Lees de hele reportage over de familie Jansen op de website van dagblad Trouw

Tekst: Tom Schotman & Trouw

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Lunteren

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • H

  H, 03-01-'18 19:51

  Dat deed zeer? Het doet nog steeds zeer, nog steeds krijgen we de indruk dat we eerder tegengewerkt worden als dat ze helpen om te proberen problemen op te lossen.
  Het doet pas echt pijn als je merkt dat andere producten die veel schadelijker zijn dat daar weinig aan gedaan wordt, en dat de pluimveesector kei en kei hard wordt aangepakt.
  Zijn er geen regels of gehaltes voor bepaalde zaken dan maken ze die wel. Dus van het ene op het andere moment wordt je weer klem gezet.
  Het doet zeer dat België er zo anders mee omgaat als Nederland.
  Het doet zeer dat er gemeten wordt met meerdere maten.
  Het doet zeer dat door het optreden van de NVWA meer gezondheidsproblemen ontstaan dan door de fipronil.
  Het doet zeer......

  Nog steeds niet te bevatten....

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen