106 pluimveehouders ontvangen steun van Belgische overheid

donderdag 1 februari 2018

106 door fipronil gedupeerde pluimveebedrijven in België doen beroep op de compensatieregeling van de Belgische overheid. Pluimveehouders kunnen onder meer uitstel van betaling van hun sociale bijdragen krijgen en een vergoeding van de materiële kosten. Het gaat onder meer over de vernietiging van eieren, laboratoriumanalyses en het ruimen van kippen.

„De totale kosten worden geraamd op 9,5 miljoen euro”, zegt landbouwminister Denis Ducarme. Iets minder dan zes miljoen euro is er volgens de landbouwminister al uitgekeerd aan leghennenhouders die financieel geleden hebben onder de fipronilcrisis, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. 

Ducarme voegt er nog aan toe dat vanuit de reserve van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een extra 30.000 euro werd vrijgemaakt voor het compenseren van materiële schade bij getroffen pluimveebedrijven en verderop in de keten. Niet alleen de leghennenhouders, maar ook eierhandelaars en -verwerkers kunnen om uitstel van betaling van hun sociale bijdragen vragen.

‘Banken coulant omgesprongen’

Kamerlid Leen Dierick polste bij de minister ook naar het inlevingsvermogen van de banksector. Ducarme laat weten dat de banken coulant zijn omgesprongen met luiqiditeitsproblemen als gevolg van de fipronilcrisis: „Wanneer er problemen waren, gingen de banken in dialoog met de bedrijfsleider om praktische en efficiënte oplossingen te vinden. De situatie lijkt moeilijk geweest te zijn voor een tiental ondernemingen. Voor elk van hen werden oplossingen op maat uitgewerkt, zoals uitstel van kapitaalaflossing of bijkomende financiering.”

Tekst: Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Beeld: Gerard Burgers

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen