'Enterokokken kun je effectief bestrijden'

Naast het volgen van een ander temperatuurschema en het meten van de kuikentemperatuur hecht Boel ook veel belang aan waterhygiëne.

Meppel, maandag 12 februari 2018
aangepast: donderdag 15 februari 2018

„Met een geïntegreerde aanpak zijn pootproblemen als gevolg van enterokokken bij vleeskuikens sterk te reduceren.”

Dat zegt pluimveedierenarts Filip Boel van Belgabroed. De broederij probeerde diverse dingen om pootproblemen als gevolg van enterokokken bij vleeskuikens te voorkomen. „Het verlagen van staltemperatuur en meten van de kuikentemperatuur in combinatie met verhoogde aandacht voor drinkwaterhygiëne werkt het beste”, vertelt Boel. 

De pluimveedierenarts licht hun aanpak woensdagavond 14 februari tijdens de Pluimveeweb
thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders in Meppel uitgebreid toe. Benieuwd naar de complete aanpak van Belgabroed en hun ervaringen hiermee? Meld je snel aan en kom naar de thema-avond in Meppel. 

Biofilm verwijderen

Boel adviseert vleeskuikenhouders om de eerste vijf dagen van minstens 25 kuikens per stal de kuikentemperatuur te meten en aan de hand daarvan de staltemperatuur aan te passen. „Een graadje meer of minder heeft grote invloed op het technisch resultaat.”

Naast het meten van de kuikentemperatuur hecht Boel ook veel belang aan waterhygiëne. „In de leidingen blijft vaak een biofilm achter. Wij ervaren dat alleen ontsmetten met een middel vaak niet afdoende is. Wanneer een pluimveehouder de drinklijnen eerst schoon maakt met lucht- of waterdruk bereikt hij meer.”

Benieuwd naar het complete verhaal over de biofilm en op welke wijze deze aangepakt kan worden om pootproblemen als gevolg van  enterokokken tegen te gaan? Kom dan naar de thema-avond in Meppel en meld je snel aan, want vol = vol. 

Uitkomen in de stal

Na de presentatie van Boel is het tijd voor het praktijkverhaal van Rob Wingens. Sinds medio 2014 komen alle kuikens op het bedrijf van Wingens in de stal uit. De vleeskuikenhouder vertelt over zijn ervaringen hiermee en de voor- en nadelen hiervan.  

Om 21.00 uur start het laatste onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van een van de thema-partners met elkaar in gesprek.

Avondprogramma:

19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie over opzetmanagement door Filip Boel 
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Rob Wingens 
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel. 
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is aanstaande woensdagavond 14 februari in het Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Meppel

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje..                

Highlights vleeskuikens