Asbestsanering ligt ver achter, maar de kosten gaan omhoog

Boeren met een asbestdak hebben nog tot 1 januari 2024 om deze daken te saneren. Als de daken er op die datum nog liggen, kleven er grote risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen aan. Provincies komen met regelingen om de sanering te versnellen, maar het initiatief ligt bij de boeren.

's-Heerenberg, maandag 5 februari 2018

Boeren met een asbestdak hebben nog tot 1 januari 2024 om deze daken te saneren. Als de daken er op die datum nog liggen, kleven er grote risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen aan. Provincies komen met regelingen om de sanering te versnellen, maar het initiatief ligt bij de boeren.

De deadline van 1 januari 2024 lijkt nog ver weg, maar gezien de hoeveelheid asbest dat nog gesaneerd moet worden, is hij dichterbij dan de meeste boeren denken. Provincies proberen met subsidieregelingen vaart te zetten achter de sanering van de daken. Zo werken de provincies Groningen en Flevoland met de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ en heeft de provincie Friesland een zelfde soort concept met ‘Asbest eraf, postcoderoos erop’ om dakeigenaren te stimuleren asbest te verwijderen.

Versnellingsregeling

Ook de provincie Drenthe heeft een versnellingsregeling voor de verwijdering van asbestdaken. Daar kunnen onder meer agrarische bedrijven, die eigenaar zijn van een asbestdak, gebruik maken van de regeling sinds november 2017. De regeling is een subsidie in de vorm van een lening met een lage rente, deze regeling loopt tot 1 januari 2020.

Boeren schuiven de sanering voor zich uit. Arno Berger, verantwoordelijk voor de asbestsanering bij Gebr. Middelveld, betwijfelt of de sanering op schema loopt. „Dat weet niemand volgens mij. Maar ik heb het idee van niet”, vertelt hij. „Mensen wachten toch een beetje met de sanering.” Of wachten verstandig is, is de vraag.

Lees het volledige artikel over asbestsanering in de Veldpost van zaterdag 3 februari. Klik hier om een gratis proefnummer voor dit agrarische vakblad aan te vragen.

Tekst: Rosanne van Schriek

Beeld: Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit 's-Heerenberg

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen