Drie pluimveebedrijven failliet in 2017

Vorig jaar zijn er drie pluimveebedrijven failliet gegaan. Alledrie bedrijven gingen in het eerste kwartaal van 2017 failliet.

Den Haag, dinsdag 6 februari 2018
aangepast: woensdag 7 februari 2018

Vorig jaar zijn er drie pluimveebedrijven failliet gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Opvallend is dat alledrie bedrijven in het eerste kwartaal van 2017 failliet gingen. Het CBS heeft echter geen gedetailleerde cijfers waaruit blijkt om welk type pluimveebedrijven het gaat. Het is dus niet bekend of er vleeskuiken-, leghennen-, vleeskuikenouderdieren- of andere pluimveebedrijven failliet zijn gegaan. 

In 2016 gingen er vier pluimveebedrijven failliet, in 2015 één en in 2014 twee. De afgelopen negen jaar - sinds 2009 - gingen in totaal negentien pluimveebedrijven failliet (zie ook de onderstaande tabel).

Jaar:200920102011201220132014201520162017
Aantal faillissementen pluimveebedrijven:011342143

Marktsituatie

Het CBS maakt niet bekend waarom de bedrijven failliet zijn gegaan. Maar de marktsituatie en de verplichte investeringen in emissiearme huisvestingssystemen zouden van invloed kunnen zijn geweest op de faillissementen van pluimveebedrijven in de afgelopen jaren. 

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren diverse pluimveebedrijven gestopt. Pluimveebedrijven, die het financieel moeilijk hebben en gedwongen moeten stoppen, kunnen na verkoop vaak wel hun schuldeisers betalen. Deze bedrijven worden dan ook niet meegeteld in de cijfers van het CBS.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 06-02-'18 10:04

  Zal me niks verbazen als dat jaar of volgend jaar hoger ligt.
  Als er niet een deel van de fipronil schade vergoed gaat worden zulken er toch bedrijven zijn die het niet gaan redden denk ik.
  Ook zullen er bedrijven gedwongen stoppen of stoppen vanwege de kromme regelgeving puur omdat men dit gewoon niet meer zo wil, deze cijfers zijn vast niet bekend?

 • Mark

  Mark, 07-02-'18 9:15

  Zie daar het verschil tussen België en Nederland.
  In België krijgen ze steun in Nederland laten ze je verrekken.
  hier zijn ze blij dat er weer eens een paar failliet gaan of stoppen en in België vergoeden ze gewoon alles zodat en door kan.
  En dat terwijl de NVWA daar mede schuldig aan is vindt ik dat minimaal de extra kosten die zijn gemaakt door hun opgelegde regels vergoed moeten worden.
  Dus de kosten voor het vernietigen van eieren en kippen en de extra kosten voor afzet van mest.
  Dan heb ik het dus niet eens over de waarde van de eieren en kippen maar puur de kosten waar je niet onder uit komt door de regelgeving.
  Één Europa en zo verschillend.
  Wat leven we toch in een VRIJ land???

 • Leo

  Leo, 07-02-'18 13:00

  Ja mark een europa voor huigelarij

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen