Emissiefactor buizen-verwarming opfok-vb daalt naar 0,044

Het Spiraflex buizenverwarmingsysteem in de vleeskuikenstal van de familie Elshof in het Overijsselse Laag Zuthem. Foto van Boers Techniek V.O.F.

Rouveen, woensdag 14 februari 2018

De emissiefactor voor buizenverwarming van opfok vleeskuikenouderdieren daalt op de nieuwe RAV-lijst van april van 0,144 naar 0,044 kg NH3 per dierplaats per jaar. Dat zegt Wim Hoeve van Hoeve Advies.

In de eind vorig jaar gepubliceerde Rav-lijst staat de factor van 0,144 kg NH3 nog vermeld. „Deze factor is ooit vastgesteld op basis van metingen bij vleeskuikens waarbij voorzichtigheidshalve de helft van de reductie is doorberekend”, vertelt Hoeve.

Uit metingen blijkt dat diverse systemen een lagere ammoniakemissie hebben dan werd aangenomen. De emissiefactor voor niet-emissiearme vleeskuikens (E 5.100) is bijgesteld van 0,080 naar 0,068 kg NH3. Naar aanleiding hiervan zijn diverse afgeleide getallen gewijzigd, waaronder die voor reducerende technieken bij opfokvleeskuikenouderdieren.

De emissie voor de diverse diercategorieën is herberekend, maar die voor E 3.9 (buizenverwarming) vreemd genoeg niet. „De reden dat dit niet is aangepast bij de laatste wijziging van de RAV is dat het systeem nog niet in bijlage 1 van de Rav was opgenomen ten tijde van het schrijven en publiceren van rapport 1015”, aldus RVO.

In april gewijzigd

„Volgens de nieuwe systematiek moet bij afleiding naar een andere diercategorie de reductie worden toegepast die volgt uit de metingen die zijn gedaan bij de diercategorie waar de metingen zijn uitgevoerd. In dit geval moet de reductie van het systeem worden berekend ten opzichte van de nieuwe emissiefactor voor vleeskuikens (68 gram) en komt op 82,35 procent. De emissiefactor voor opfokvleeskuikenouderdieren wordt dan (100-82,35 procent) * 0,250 = 0,044 kg NH3 per dierplaats per jaar”, legt Hoeve uit. 

De systeembeschrijving zal op basis van bovenstaande correctie per april 2018 worden gewijzigd. De randvoorwaarden van het stalsysteem zijn vastgelegd in BWL2017.01.V1.

Tekst: Tom Schotman & Hoeve Advies

Beeld: Boers Techniek V.O.F.

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Rouveen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen