'Fijnstofonderzoek deugt niet'

donderdag 8 februari 2018
aangepast: woensdag 14 februari 2018

Het VGO-onderzoek naar de effecten van fijnstof deugt niet. Door de onderzoeksopzet wordt gesuggereerd dat er een causaal verband is tussen de fijnstofconcentratie in de lucht en gezondheidsklachten bij mensen. Dat is wat anders dan de blootstelling bij mensen te meten, stelt wetenschapper Jaap Hanekamp.

Hanekamp zei dat woensdagavond 7 februari op de bijeenkomst ‘Kom, we geven de landbouw de schuld’ georganiseerd door Vork en V-Focus. Volgens Hanekamp is het een veel gemaakte fout bij epidemiologisch onderzoek. „De onderzoekers hebben wel een correlatie gevonden tussen de concentratie fijnstof en bepaalde gezondheidsklachten, maar dat kan ook gebaseerd zijn op toeval. Wil je echt weten of er een causaal verband is dan moet je de goede onderzoeksvraag stellen en de blootstelling van fijnstof op mensen meten. Dat is tot nu toe niet gebeurd.”

Veronderstelde feiten

Door deze vorm van wetenschap ontstaat het gevaar dat er beleid wordt ontwikkelt op basis van ‘veronderstelde’ feiten. Hanekamp ziet daarin overeenkomsten met het ammoniakbeleid, waarbij de milieubeweging in de jaren tachtig dode bossen voorspelde binnen 15 jaar. Hele onderzoeksgroepen werden vervolgens opgezet om aan te tonen dat zure regen inderdaad schadelijk was en de landbouwsector kreeg te maken met extra beleid en dus extra kosten. Eind jaren negentig bleek het allemaal niet aantoonbaar te zijn.

Groene denken overheerst

Hanekamp: „In het wetenschappelijk onderzoek naar de invloeden van landbouw op de leefomgeving van mensen en natuur voert vrijwel altijd het gevaar van de agrarische sector de boventoon. Omdat het groene denken overheerst, waarin menselijk handelen als gevaarlijk wordt beschouwd voor mens en milieu. Wetenschappelijk onderzoek is dan slechts gericht om die visie op de werkelijkheid te onderbouwen.”

Voorzorgprinsipe faalt

Na de Tweede Wereldoorlog lag het accent van onderzoek op voldoende voedselproductie. Toen dat was gerealiseerd verschoof het onderzoeksveld naar het risico hoe gevaarlijk is voedselproductie. „De focus ligt nu op de kleine kans dat er iets ergs kan gebeuren en dat moet met beleid worden voorkomen. Dus wordt het voorzorgprincipe toegepast.” Hanekamp heeft zelf onderzoek uitgevoerd naar het voorzorgprincipe met als conclusie dat het vaak erger is dan de kwaal.

Tekst: Robert Ellenkamp

Beeld: Guus Visser

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • ans

  ans, 08-02-'18 15:26

  allemaal mooie onderzoeken. maar de belangenclubs doen niks. dan zakt de berichtgeving weg.dus alle bewijzen ten spijt. en de belangenclubs gaan gewoon door met vriendjes maken met de politiek. ze moeten niet bang zijn voor imago schade. maar voor de waarheid gaan.met de vuist op tafel. en ja; dan hebben de kleine boeren ook meer overleving's kansen. nou en!
  ik vraag me steeds af; waarom gebeurd er met deze onderzoeken steeds niks mee. het ammoniak verhaal deugt niet. het mest verhaal deugt niet. het grondwater vervuild niet. de nitriet wordt stikstofgas. het stof verhaal deugt niet. straks in Lelystad gaan er extra 45000 vliegtuigen landen en opstijgen.(EXTRA: Dus niet schiphol ontlasten, nee die breid ook nog uit) die uitlaatgassen ademen we met z'n alle in. ik adem liever huidschilfers van dieren in dan verbrande uitlaatgassen.
  in Brabant zijn ze er achter gekomen dat er GEEN beeld is, hoeveel stikstof uitstoot van de fabrieken komt en wegverkeer. de fabrieken hebben nog geen stikstof vergunningen aangevraagd. wordt gedoogd. en zo kan ik maar door schrijven.

 • Leo

  Leo, 08-02-'18 15:34

  Voor onderzoekers geldt ook ,dont bite the hand that feeds you.

 • Gert

  Gert, 10-02-'18 19:29

  Ach ze bedenken toch iedere keer wel nieuwe regeltjes om het de boer zo moeilijk mogelijk te maken. Je hebt het ene nog niet op orde of de volgende uitdaging komt er al weer aan.
  En de slachterijen krijgen meer eisen en betalen het liefstzo weinig mogelijk.
  Raar dat er straks geen opvolgers meer zijn(net als bij de koe boeren)

 • Jan

  Jan, 14-02-'18 19:57

  De agrarische sector is gebruiker/eigenaar van (nog) veel asbestcement golfplaten daken. Eerder meldde de NGR al dat de veilige blootstellingsnorm feitelijk de '0'-grens is, ...en NIET meer. Niet voor niets zijn direct daarop aansluitend de normen ernstig aangescherpt. De kwestie van het wel degelijk mógelijk vrijkomen van asbestvezels en het daardoor als oorzaak kunnen bestaan voor asbestkankervormen - welke dus via de lucht in de luchtwegen van mens (en dier..) terecht kan komen - wordt ondersteund door eerdere rapporten die TNO opstelde. Bedenk dat dit bij daken die 15 jaar of ouder zijn en die dus deels uit asbestvezels bestaan al gebeurt !! Bedenk dat asbesttoepassingen na 1993 verboden waren. Ergo, daken die voor dat jaar zijn gelegd kúnnen (!) dan dus wanneer zij mede uit asbestvezels zijn opgetrokken zeker risicovol zijn. Dus de 'stelling' dat in de agrarische sector een verslechterde (..) luchtkwaliteit zou bestaan en dus door asbestvezeluitstoot een gezondheidsbedreiging bestaat IS helemaal niet zó onverklaarbaar. Ik en veel meer nog de agrarische sector zou willen dat het ánders was. Maar helaas is dát de erfenis uit het Nederlandse asbestverleden.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen