WUR: 'Geen goed alternatief voor doden eendagshaantjes'

Wageningen, dinsdag 6 februari 2018
aangepast: woensdag 7 februari 2018

Zo’n 40 miljoen eendagshaantjes voor de legsector worden in Nederland jaarlijks gedood. Alternatieven zijn er, maar niet één die de overtuigende steun krijgt van de bevolking. Een meerderheid van de Nederlandse burgers vindt dat we niets moeten veranderen, tot dat er wel een breed gedragen alternatief voor het doden van eendagshaantjes is. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. De overheid investeert in de techniek met de minste populariteit.

De haantjes van legrassen zijn vanuit economisch oogpunt waardeloos. Ze leggen geen eieren en zijn ook niet geschikt voor vleesproductie. Daarom worden ze direct na uitkomst gedood. „Ongeveer de helft van de Nederlanders weet niet eens dat dit gebeurt”, zegt Hoogleraar Ethiek Bart Gremmen tegen Resource van Wageningen UR. Hij en zijn collega’s van de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Filosofie, vroegen ruim 2.000 Nederlanders wat ze het beste alternatief vinden.

De pan in

Zo kan je de haantjes toch voor vleesproductie gebruiken. Een derde van de respondenten vond dit een goed idee. Het nadeel is dat de haantjes van legrassen minder snel groeien. Het kost meer tijd, voer en ruimte om ze op slachtgewicht te krijgen.

Gremmen: „Het vlees is dan duurder en het is minder goed voor het milieu. Alternatief is de dubbeldoelkip, die zowel voor vlees als eieren kan worden ingezet. Maar ook die is minder efficiënt dan de huidige gespecialiseerde pluimveehouderij.”

Alleen vrouwtjes uitbroeden

Een andere optie is haantjes al in het ei te herkennen en alleen vrouwtjes uit te broeden. Wageningen Livestock Research werkte aan een techniek om bij kippen een fluorescerend gen in te brengen, waarmee het geslacht direct na het leggen kan worden bepaald. De Nederlandse overheid stopte de ontwikkeling van deze techniek in 2014, vanwege het omstreden gebruik van genetische modificatie.

In plaats daarvan werd gekozen voor een andere techniek waarbij hormoonspiegels in het ei worden gemeten. Deze techniek blijkt het minst populair, zes procent van de respondenten vond dit een goed idee. „Om de hormonen te meten moet een naaldje in het ei geprikt worden”, vertelt Gremmen. „Die eieren kun je daarna niet meer eten en mensen vinden dat verspilling.” Een derde optie om het geslacht te bepalen is met laserlichtje. Elf procent van de ondervraagden vond dat het beste alternatief en genetische modificatie kreeg 21 procent van de stemmen.

Niets veranderen

Vooralsnog is dus geen consensus over het beste alternatief. „In het huidige systeem moet de consument kiezen uit meerdere kwaden. Een meerderheid vindt dat we niets moeten veranderen, tot dat er wel een breed gedragen alternatief beschikbaar is”, zegt Gremmen tegen Resource van Wageningen UR.

Tekst: Tom Schotman & Resource - Wageningen UR

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Wageningen

Reacties

 • Kippenfan

  Kippenfan, 07-02-'18 10:04

  " de eieren kun je niet meer eten na aanprikken "
  Gremmen moet zijn huiswerk eerst doen en uitleggen aan consumenten dat je een broedei niet in de consumptie mag doen .
  Bevruchte eieren zijn juridisch geen consumptie-eieren dus je kunt / mag ze zo wie zo niet eten .
  ( Los van de onzinnigheid van deze regelgeving )
  Van verspilling is dus geen sprake !
  Zo kan ik ook een gekleurde enquête manipuleren .
  De eieren zijn wel geschikt voor diervoeder .

  Kippenfan

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen