Gezondheidsraad: verminder uitstoot fijnstof en ammoniak

De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak uit veehouderijen.

Den Haag, woensdag 14 februari 2018
aangepast: donderdag 15 februari 2018

De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof en ammoniak uit veehouderijen.

Dat maakt de Gezondheidsraad - een onafhankelijk adviesorgaan dat de overheid adviseert -woensdag 14 februari bekend. „Recente onderzoekgegevens bevestigen eerdere bevindingen dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen vaker een verminderde longfunctie hebben en een verhoogd risico op longontsteking. Maar het is nog steeds niet duidelijk of er sprake is van een oorzakelijk verband. Daarvoor is het aantal kwalitatief goede onderzoeken te beperkt”, schrijft de Gezondheidsraad. 

„Hoewel niet kan worden vastgesteld wat de luchtwegeffecten rond veehouderijen veroorzaakt, is het wel zinvol maatregelen te treffen”, volgens de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad adviseert verdere reductie van de uitstoot van fijnstof. „In de lucht rond veehouderijen zit veel fijnstof en uit onderzoek in stedelijke omgevingen blijkt dat fijnstof waarschijnlijk effecten veroorzaakt op luchtwegen en longen. Reductie van fijnstof bevordert dus de volksgezondheid als geheel. Ook adviseert de raad om de uitstoot van ammoniak verder te verminderen, omdat ammoniak bijdraagt aan de vorming van fijnstof.”

Oorzaken van luchtwegproblemen onduidelijk

Er bestaan in de maatschappij veel zorgen over de gezondheidsrisico’s van wonen in de buurt van veehouderijen, volgens de Gezondheidsraad. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de buurt van veehouderijen wonen vaker luchtwegproblemen hebben, maar het is niet duidelijk wat daar de oorzaak van is.

In 2012 bracht de Gezondheidsraad ook een advies over uit over veehouderijen en omwonenden. De destijds beschikbare gegevens hadden volgens de raad beperkte zeggingskracht. Inmiddels is aanvullend onderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan heeft de toenmalige staatssecretaris van EZ, mede namens de toenmalige minister van VWS en de toenmalige staatssecretaris van IenM, de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw advies uit te brengen.

Zie voor meer informatie het advies Gezondheidsrisico’s rond veehouderijen: vervolgadvies op de site van de Gezondheidsraad.

‘Fijnstofonderzoek deugt niet’

Wetenschapper Jaap Hanekamp had vorige week kritiek op het VGO-onderzoek naar de effecten van fijnstof. Volgens hem deugt het onderzoek niet. Door de onderzoeksopzet wordt gesuggereerd dat er een causaal verband is tussen de fijnstofconcentratie in de lucht en gezondheidsklachten bij mensen. Dat is wat anders dan de blootstelling bij mensen te meten, stelt wetenschapper Jaap Hanekamp.

Tekst: Tom Schotman & Gezondheidsraad

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 14-02-'18 15:31

  Verkeer, luchtvaart, schepen en industrie? Kunnen we alles eens in juiste proporties zien???
  Of is het gewoon weer boertje pesten???

 • fietskip

  fietskip, 14-02-'18 15:37

  Laat ze het dan maar lekker zelf betalen!

 • Kippenfan

  Kippenfan, 14-02-'18 19:04

  Ik lees weer erg veel " mogelijk en waarschijnlijk " .
  Niet roeptoeteren voor er heldere en betrouwbare data zijn .
  De stemming is zo weer gemaakt in de media en die smullen van het " boertje pesten " .
  Kijk naar het ammoniak- gezwets , de mooiste bossen liggen bij ......
  Veehouderijen , dus niks geen verzuring door ammoniak .

  Kippenfan

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 14-02-'18 19:17

  Als je een kaartje ban nederland hebt met de hoeveelheid fijnstof dan zul je zien dat rond grote steden meer fijnstof zit dan waar de veehouderij zit.
  Dit was ook al het geval met andere stoffen waar de veehouderij als schuldige werd gezien.
  Puur boertje pesten... en hoe denken we over pesten en degene die pest??? Onaanvaardbaar....

 • Eva

  Eva, 15-02-'18 0:27

  Het totale (gecreëerde) probleem afwentelen in problematiek en kosten op een kleine ( relatief gezien groot in de financiële bijdrage) momenteel verkerende kwetsbare positie.Laat de nieuwe sataliet die onlangs in een baan is gebracht zijn werk maar doen,het stedelijk gebied zal diep donker rood kleuren.Ga daar eerst maar eens prioriteiten stellen en de uitstoot daar structureel naar beneden stellen zou de mensen daar goed doen.Eerst was het de zure regen toen verkeerde planten groei in de bossen,toen de schaal dikte van het bosvogeltje toen de ammoniak,toen de boerderij verplaatsingen aan de hand van veronderstelde rekenmodellen m.b.t. verzuring enz....nu weer fijnstof.Als die zogenaamde wetenschap van de lage landen nog enig sinds internationaal serieus genomen wil worden zul je toch met de juiste vraagstellingen moeten komen en goed onderbouwde wetenschappelijke rekenmodellen en uitkomsten,wat hier gebeurd staat vol mitse en mare.nooit zoiets als van, ongeloofelijk dat de agrosector de milieu uitstoot de afgelopen jaren de uitstoot zover heeft gereduceerd, nee als wetenschapper zeg je zoiets niet het kost je dan immers je baan!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen