'Kans op ratten en stankoverlast door tonnen fipronilmest'

Door de ruim 11.000 ton opgeslagen fipronilmest op pluimveebedrijven is er kans op stankoverlast en overlast van ratten op pluimveebedrijven.

Putten, maandag 12 februari 2018
aangepast: dinsdag 13 februari 2018

Door de ruim 11.000 ton opgeslagen fipronilmest op pluimveebedrijven is er kans op stankoverlast en overlast van ratten op pluimveebedrijven.

Daarvoor waarschuwt leghennenhouder Helmus Torsius uit Putten. Hij kan de fipronil besmette mest op zijn bedrijf voor de zomer niet kwijt en is bang voor stankoverlast en overlast van ratten. De leghennenhouder heeft 200 tot 300 ton mest liggen, afgedekt op zijn terrein. „Ik wil het kwijt, maar moet negen maanden wachten. Dan pas is er plek bij de verbrandingsoven”, zegt Torsius tegen Omroep Gelderland. 

„Ik wil dat ze mij een boete geven, een proces-verbaal opmaken, dan ziet de overheid tenminste dat het systeem faalt. Niemand wil stankoverlast, ratten op het erf of muizen. De mesthoop kan bij hoge temperaturen ook nog gaan broeien. Dan heb je kans op een brand. Of het sijpelt in de natuur, dat is toch afschuwelijk”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. 

Torsius vindt het vreemd dat niemand ingrijpt, tot nu toe doen de gemeente, omgevingsdienst, provincie of overheid in zijn ogen te weinig. Volgens de pluimveehouder verwijzen instanties naar de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA). Ondertussen groeit de berg met mest.

Lees het volledige bericht op de website van Omroep Gelderland

Tekst: Tom Schotman & Omroep Gelderland

Beeld: Susan Rexwinkel (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Putten

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen