'Laat eieren minstens vier keer per jaar onderzoeken'

Enter, maandag 5 februari 2018
aangepast: woensdag 7 februari 2018

„Pluimveehouders zijn voedselproducent en verantwoordelijk voor de afgeleverde producten. Om de voedselveiligheid te waarborgen, kunnen leghennenhouders hun eieren vier keer per jaar door een laboratorium laten onderzoeken.”

Dat zegt consultant Jan Brok, van Jan Brok Consultancy uit Enter (OV). Hij adviseert meerdere door fipronil gedupeerde pluimveehouders. Voerfabrikanten, eierhandelaren, slachterijen en supermarkten waarborgen de kwaliteit van hun producten op basis van onafhankelijke monstername. Alle bedrijven in de voedselketen doen dit zo, behalve pluimveehouders. Wanneer de eierkwaliteit niet goed is, ontdekt een eierhandelaar dit als eerste. Die informeert een leghennenhouder hierover en neemt in het ergste geval geen eieren meer af.

Dat moet dat rigoureus anders, volgens Brok „Alles wat je zelf kunt doen, moet je zelf doen. Laat je eieren minstens vier keer per jaar onderzoeken in een laboratorium”, adviseert hij. Dit kost ongeveer  800 euro per stal, circa  190 euro per monstername. „Zo laat je aan je afnemer zien dat je voedselkwaliteit serieus neemt. Ook voorkom je dat je mee moet betalen aan de kosten van een terugroepactie bij een incident. Die kosten zijn namelijk veel hoger.” 

Vleeskuikenhouders doen dit in zijn ogen al. „Vleeskuikenhouders lopen zelf overschoentjes en sturen deze op naar een laboratorium om te laten onderzoeken op salmonella.” Brok adviseert hen ook de inlegvellen zelf op te sturen naar een laboratorium. „Neem het heft in eigen hand. Jij bent voedselproducent, die ervoor moet zorgen dat de voedselveiligheid gewaarborgd blijft. Dan moet je, je daar ook naar gedragen.”

‘KAT doet moeilijk’

Door fipronil gedupeerde leghennenhouders laten hun eieren nu soms wekelijks onderzoeken. „Die ondervinden nu het belang van uitgangscontrole van hun producten. De Duitse controle-organisatie KAT doet momenteel wel eens moeilijk. Bij een leghennenhouder, die ik begeleid, had de KAT 0,0053 mg/kg fipronil gemeten in zijn eieren. Vervolgens kwam er uit een geborgd monster een waarde van 0,0047, dus onder de norm van 0,005 mg/kg. Daardoor mocht hij weer eieren leveren.”

Twee weken geleden mochten er vier leghennenhouders in Nederland nog geen eieren leveren vanwege te hoge fipronilwaarden in hun eieren, vertelt Brok.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Enter

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • weillem

  weillem, 05-02-'18 10:41

  hallo jan
  waarop allemaal onderzoeken, je kunt wel op 100 verschillende zaken onderzoeken

 • Jan Brok

  Jan Brok, 05-02-'18 12:44

  Hallo Weillem, nu is/was het fipronil. Als je gaat onderzoeken dan moet het nuttig zijn in je eigen situatie. Bij uitloop ook dioxine meenemen?
  Verder is dit een kwestie van overleg i.s.m. de afnemer en laboratorium, wat er speelt/risicofactoren. Het eerste is ga je het doen?
  Dan even verder afstemmen, hoe vaak en wat onderzoeken.
  Een goede voedselproducent berekend de kosten door in zijn eierafspraak.

 • willem

  willem, 05-02-'18 13:04

  dag jan
  bij uitloop onderzoeken we dioxine al 4 keer per jaar
  probleem blijft de 100 mogelijkheden die er zijn

 • Mk

  Mk, 05-02-'18 13:10

  Allemaal goede ideeën, maar test je dan alles wat de stal in gaat ook.
  Piksteen luzerne stro (voer) en iedereen die van alles probeert te verkopen.

 • Hans

  Hans, 05-02-'18 15:28

  Hoe meer je onderzoekt hoe meer je zult vinden, en hoe slechter het product lijkt te worden.

 • Leo

  Leo, 05-02-'18 16:43

  en wat als er een meldingsplicht is van de ongewenste stof en overschrijding ,door het lab .vinden ze iets waar we nog nooit van hebben gehoord , en gaat het een eigen leven lijden ????

 • Hans

  Hans, 05-02-'18 18:26

  Ja en dan krijg je weer razzia praktijken van de NVWA.
  (EN: je kunt beter maar geen eitje eten....)

 • Leo

  Leo, 05-02-'18 19:12

  30 jaar geleden was er in belgie een vetmenger die ook transformator olie wegmoffelde wat effe later werd ondekt in kippenvoer om dat er teveel kippen uitvielen conclusie zeer hoge dioxine gehaltes in het vlees en eitjes . een nieuw probleem was geboren er werd een norm vastgesteld voor batterij kippen , en wat doet men met een norm???? aanscherpen

 • Hans

  Hans, 05-02-'18 19:56

  En nog iets scherper.

 • Kwb

  Kwb, 05-02-'18 20:25

  Testen op wat ? Eieren worden getest op dioxine en nu op fipronil. Wij hebben het persoonlijk bij meerdere labratoria gevraagd of ze de fipronil hadden gevonden als wij (als boeren) een monster van de Dega 16 hadden opgestuurd, hun antwoord was nee! tenzij wij een vermoeden hadden dat het om fipronil ging dan hadden ze daar gericht op kunnen zoeken. Maar ze kunnen geen eieren testen op duizenden pesticiden je moet echt zelf aangeven waar ze op moeten testen !

 • Gedupeerde

  Gedupeerde, 06-02-'18 10:08

  En dan te bedenken dat de NVWA had kunnen waarschuwen of vragen om op fipronil te testen????

 • Klaas Meijaard

  Klaas Meijaard, 07-02-'18 10:05

  Ben ik nu gek of was dit in rond 2005 al afgesproken dat voedselproducenten zelf de controle op niet toegestane middelen zou doen? Zat toen als vrijwilliger bij Milieudefensie op dit dossier voor de groenten en fruit producenten en DIE hebben het wel op gepakt en doen dat nog steeds. Als de eiersector dat ook had gedaan hadden nu heel veel mensen geen leed gedragen. Als mens heb ik het met die mensen te doen. De toenmalig minister heeft in ruil voor de eigen controle zijn controleapparaat ingekrompen dus het wrijft met de beschuldigingen dat de NVWA had moeten waarschuwen.
  voor de mensen die vinden dat MD een lastige luis is ik ben in het dagelijks leven leraar gewasbescherming en tegen gifstoffen in mijn eten.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje..                

Highlights vleeskuikens & leghennen