Lagerweij neemt na brand stallen en winkel in gebruik

Buurmalsen, maandag 5 februari 2018
aangepast: woensdag 7 februari 2018

Gertjan en zijn vrouw Anita Lagerweij namen – na de verwoestende brand van vorig jaar juni – hun twee nieuwe volièrestallen in oktober in gebruik. In plaats van scharrel kozen de leghennenhouders uit Buurmalsen (GD) voor één ster Beter Leven scharrel. Klanten kunnen vanuit de gloednieuwe boerderijwinkel door het glas naar de hennen in de overdekte uitloop kijken. De winkel en inpakruimte zijn voorzien van extra dik brandwerend materiaal. Ook staan de stallen verder uit elkaar.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Lagerweij in het vakblad Pluimveeweb dat donderdag 8 februari 2017 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Gertjan en zijn vrouw Anita Lagerweij in hun boerderijwinkel. De leghennenhouders namen in oktober hun twee nieuwe volièrestallen in gebruik. Na de nieuwbouw houden ze 61.000 scharrelhennen volgens het één ster Beter Leven scharrelconcept van de Dierenbescherming.

Gertjan en zijn vrouw Anita Lagerweij in hun boerderijwinkel. De leghennenhouders namen in oktober hun twee nieuwe volièrestallen in gebruik. Na de nieuwbouw houden ze 61.000 scharrelhennen volgens het één ster Beter Leven scharrelconcept van de Dierenbescherming.

Zaterdag 18 juni 2016 was een gitzwarte dag voor de familie Lagerweij. Door een brand kwamen toen al hun 38.000 leghennen in hun beide scharrelstallen om het leven. De oorzaak van de brand bleef tot ongenoegen van de familie Lagerweij onbekend. De familie bouwde twee nieuwe stallen van 100 bij 25 meter en 89 bij 25 meter. Beide stallen beschikken over 10 meter overdekte uitloop. De stal zelf is slecht 15 meter breed.

Zaterdag 18 juni 2016 was een gitzwarte dag voor de familie Lagerweij. Door een brand kwamen toen al hun 38.000 leghennen in hun beide scharrelstallen om het leven. De oorzaak van de brand bleef tot ongenoegen van de familie Lagerweij onbekend. De familie bouwde twee nieuwe stallen van 100 bij 25 meter en 89 bij 25 meter. Beide stallen beschikken over 10 meter overdekte uitloop. De stal zelf is slecht 15 meter breed.

Lagerweij koos voor het Bolegg Terrace volièresysteem van Vencomatic. „We werkten naar volle tevredenheid met dit systeem. We kunnen er plezierig in werken en het is een sterk en degelijk systeem”, zegt Gertjan Lagerweij.

Lagerweij koos voor het Bolegg Terrace volièresysteem van Vencomatic. „We werkten naar volle tevredenheid met dit systeem. We kunnen er plezierig in werken en het is een sterk en degelijk systeem”, zegt Gertjan Lagerweij.

De winkel en de stal met uitloop wordt gescheiden door panelen gevuld met glaswol. Deze panelen zitten vast met clips aan het spant . Aan beide zijden zit een spant . „Als aan één zijde brand uitbreekt zullen de clips aan die kant smelten en zal aan die zijde het spant in het brandende gedeelte kunnen vallen . De (wand) blijft dan overeind staan. Het raam tussen de winkel en uitloop is twee uur brand werend en is daardoor extra dik”, vertelt Lagerweij.

De winkel en de stal met uitloop wordt gescheiden door panelen gevuld met glaswol. Deze panelen zitten vast met clips aan het spant . Aan beide zijden zit een spant . „Als aan één zijde brand uitbreekt zullen de clips aan die kant smelten en zal aan die zijde het spant in het brandende gedeelte kunnen vallen . De (wand) blijft dan overeind staan. Het raam tussen de winkel en uitloop is twee uur brand werend en is daardoor extra dik”, vertelt Lagerweij.

Waar de eierband vanuit de stal het eierlokaal in komt is een vuur dovende tunnel om de band aangebracht. Tevens staat er een brandwerende wand tussen lokaal en stal. De technische voorruimte is tevens een apart brandcompartiment.

Waar de eierband vanuit de stal het eierlokaal in komt is een vuur dovende tunnel om de band aangebracht. Tevens staat er een brandwerende wand tussen lokaal en stal. De technische voorruimte is tevens een apart brandcompartiment.

De kabelgoten zitten niet in de stal maar in de uitloop. Opvallend is dat de kabelgoot een slag naar boven gedraaid is, waardoor de 'onderkant' van de goot richting muur wijst. De kabels bevinden zich dus gestapeld in de goot in plaats van liggend. „Dit heeft als grote voordeel dat zowel stof als ongedierte minder grip heeft”, vertelt Lagerweij.

De kabelgoten zitten niet in de stal maar in de uitloop. Opvallend is dat de kabelgoot een slag naar boven gedraaid is, waardoor de 'onderkant' van de goot richting muur wijst. De kabels bevinden zich dus gestapeld in de goot in plaats van liggend. „Dit heeft als grote voordeel dat zowel stof als ongedierte minder grip heeft”, vertelt Lagerweij.

Beide stallen beschikken over 10 meter overdekte uitloop.

Beide stallen beschikken over 10 meter overdekte uitloop.

Met luzerne balen biedt de pluimveehouder de hennen afleiding.

Met luzerne balen biedt de pluimveehouder de hennen afleiding.

Naast luzerne balen werkt Lagerweij ook met pikblokken.

Naast luzerne balen werkt Lagerweij ook met pikblokken.

Lagerweij koos ook voor de volautomatische cobot palletizer voor de eieren „Dankzij de cobot kan ik sneller werken en voorkom ik rugklachten. Doordat wij de eieren sorteren op gewicht voor ons eigen pakstation kan deze robot plastic en karton trays gelijktijdig apart verwerken.”

Lagerweij koos ook voor de volautomatische cobot palletizer voor de eieren „Dankzij de cobot kan ik sneller werken en voorkom ik rugklachten. Doordat wij de eieren sorteren op gewicht voor ons eigen pakstation kan deze robot plastic en karton trays gelijktijdig apart verwerken.”

Bij het verzorgen van de hennen krijgt Lagerweij drie dagen per week hulp van een medewerker met een beperking (zie foto). „Hij raapt de grondeieren, veegt het eierlokaal en doet allerlei klusjes. Dat scheelt mij veel werk”, zegt Lagerweij.

Bij het verzorgen van de hennen krijgt Lagerweij drie dagen per week hulp van een medewerker met een beperking (zie foto). „Hij raapt de grondeieren, veegt het eierlokaal en doet allerlei klusjes. Dat scheelt mij veel werk”, zegt Lagerweij.

De familie startte begin november met de huisverkoop van eieren en andere streekproducten vanuit hun nieuwe boerderijwinkel.

De familie startte begin november met de huisverkoop van eieren en andere streekproducten vanuit hun nieuwe boerderijwinkel.

De huisverkoop loopt momenteel als een tierelier. „We zitten aan een drukke rijksweg waar dagelijks 6.000 auto’s overheen komen. Veel mensen uit de verre omtrek van Buurmalsen stoppen even om bij ons eieren en andere streekproducten te kopen”, vertelt Lagerweij.

De huisverkoop loopt momenteel als een tierelier. „We zitten aan een drukke rijksweg waar dagelijks 6.000 auto’s overheen komen. Veel mensen uit de verre omtrek van Buurmalsen stoppen even om bij ons eieren en andere streekproducten te kopen”, vertelt Lagerweij.

Lagerweij liet een eigen eierdoosje ontwikkelen. Aangezien de boerderijwinkel steeds meer klanten trekt, heeft de familie sinds begin november een parttime medewerkster aangetrokken. Zij staat de middagen in de winkel en brengt in de ochtenden eieren naar klanten. De ochtenden en één middag in de week staat Anita in de winkel. Indien nodig neemt Gertjan het over. „Dankzij onze nieuwe medewerkster zijn we niet altijd gebonden aan ons bedrijf en kunnen we ook een keer een middag iets leuks doen met het gezin.” Lagerweij heeft daarnaast nog een jong en opgroeiend gezin met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar.

Lagerweij liet een eigen eierdoosje ontwikkelen. Aangezien de boerderijwinkel steeds meer klanten trekt, heeft de familie sinds begin november een parttime medewerkster aangetrokken. Zij staat de middagen in de winkel en brengt in de ochtenden eieren naar klanten. De ochtenden en één middag in de week staat Anita in de winkel. Indien nodig neemt Gertjan het over. „Dankzij onze nieuwe medewerkster zijn we niet altijd gebonden aan ons bedrijf en kunnen we ook een keer een middag iets leuks doen met het gezin.” Lagerweij heeft daarnaast nog een jong en opgroeiend gezin met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar.

De pluimveehouder biedt zowel zes, tien of dertig eieren aan.

De pluimveehouder biedt zowel zes, tien of dertig eieren aan.

Naast eieren verkoopt hij diverse streekproducten.

Naast eieren verkoopt hij diverse streekproducten.

Van 18.00 tot 22.00 uur kunnen klanten hun eieren kopen in de open ruimte aan de zijkant van de winkel. Ze moeten dan het geld in een bakje doen.

Van 18.00 tot 22.00 uur kunnen klanten hun eieren kopen in de open ruimte aan de zijkant van de winkel. Ze moeten dan het geld in een bakje doen.

De winkel/stal ziet er fraai uit.

De winkel/stal ziet er fraai uit.

„Ons bedrijf moet er spik en span uitzien, anders blijven onze klanten weg. Zeker met een zichtstal mag er niets aan mankeren”, vertelt de leghennenhouder.

„Ons bedrijf moet er spik en span uitzien, anders blijven onze klanten weg. Zeker met een zichtstal mag er niets aan mankeren”, vertelt de leghennenhouder.

De pluimveehouder houdt nu voor het eerst allemaal onbehandelde hennen. Kort na opzet van de dieren in november, hebben de hennen nog een prachtig verenkleed.

De pluimveehouder houdt nu voor het eerst allemaal onbehandelde hennen. Kort na opzet van de dieren in november, hebben de hennen nog een prachtig verenkleed.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Lagerweij in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 8 februari 2017 verschijnt.

Lees de uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Lagerweij in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 8 februari 2017 verschijnt.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel & Ab Donker

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Buurmalsen

Gerelateerd op dossier Nieuwbouw leghennenstal

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen