Meerdere oplossingen voor te hoge daggroei, Coccidiose en Marek

Marek, Coccidiose en te hoge daggroei zorgden de afgelopen jaren regelmatig voor problemen bij traag groeiende vleeskuikens. Hiervoor zijn meerdere oplossingen volgens adviseurs.

's-Heerenberg, donderdag 8 februari 2018
aangepast: vrijdag 9 februari 2018

Marek, Coccidiose en te hoge daggroei zorgden de afgelopen jaren regelmatig voor problemen bij traag groeiende vleeskuikens. Hiervoor zijn meerdere oplossingen volgens adviseurs.

De technische resultaten bij traag groeiende vleeskuikens vallen door de problemen met Marek, Coccidiose en te hoge daggroei niet altijd mee, zegt financieel adviseur Herman van Welie. „De financiële verschillen per ronde en per vleeskuikenhouder zijn daarom groot.”

Te hoge daggroei kan een keer voorkomen. Maar wanneer dat koppel na koppel gebeurd, moet er actie ondernomen worden. In overleg met zijn voerfabrikant kan een vleeskuikenhouder ervoor kiezen om langer of korter een bepaalde fase voer te voeren om aan de groei eisen te voldoen. Het voeren van extra tarwe is volgens een voerspecialist een verkeerde oplossing.

Fijn voer 

Vertegenwoordiger Rick Verhoijsen van Forfarmers onderschrijft dit. „Nog schraler voeren en meer tarwe toevoegen, heeft geen zin. Vleeskuikens gaan dan steeds meer eten, waardoor de daggroei hetzelfde blijft.” 

Fijner voer voeren met meer ruwe celstof is wel een goede oplossing, volgens hem. „Een kuiken doet dan langer over de voeropname. Ook gaat de vertering trager. Daardoor heeft een kuiken eerder het idee dat hij vol zit, waardoor de voeropname en de daggroei omlaag gaat”, legt Verhoijsen uit. „Wij hebben één voervariant met extra fijne kruimel voor traag groeiers.” Overgaan op meelvoer is ook nog een optie om de voeropname en daggroei te verlagen, volgens Verhoijsen. 

Coccidiose 

Trager groeiende vleeskuikens zijn gevoeliger voor coccidiose, volgens Verhoijsen. „Vraag je voerfabrikant eens het anticoxmiddel te wisselen”, adviseert hij vleeskuikenhouders wiens kuikens vaak last van Coccidiose hebben. 

„In plaats van Maxiban kan een voerfabrikant ook Deccox of Clinacox als anticoxmiddel gebruiken. Met een chemisch middel zoals Deccox of Clinacox kan een vleeskuikenhouder zijn stal opschonen van Coccidiose. Deccox en Clinacox geven geen immuniteitsopbouw. Door de snelle resistentievorming kan een vleeskuikenhouder dit maar één of hooguit twee rondes achtereen inzetten in een jaar tijd.” 

Een aantal van zijn klanten ent de kuikens tegen Coccidiose. „De ervaringen hiermee zijn positief. En omdat je tamelijk veel voer met anticoxmiddel vervangt door het goedkopere blanco voer is de investering in enten acceptabel. Daarom is enten tegen Coccidiose ook een optie”, volgens Verhoijsen. 

Marek

Het afgelopen jaar waren er in pluimveerijke gebieden zoals het zuiden van Nederland en op de Veluwe veel problemen met Marek bij traag groeiende vleeskuikens. Een aantal vleeskuikenhouder besloot daarop hun traag groeiende kuikens tegen Marek te enten.
 
„Het enten tegen Marek kost tussen de 5 en 9 cent per kuiken per ronde en is daarmee niet goedkoop. Afhankelijk van het resultaatvoordeel dat een vleeskuikenhouder hiermee kan halen, moet hij afwegen of hij zijn kuikens ent tegen Marek.”

Vakblad Pluimveeweb

In het vakblad Pluimveeweb zijn de verdiensten van conceptkuikens vergeleken met die van reguliere vleeskuikens. Lees dit uitgebreide verhaal over de vergelijking van rendementen in de vleeskuikenhouderij donderdag 8 februari in het vakblad Pluimveweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit 's-Heerenberg

Gerelateerd op dossier Coccidiose & Ziekte van Marek

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens