Mens is zelf belangrijkste bron antibioticaresistentie

Het idee dat mensen vooral via het eten van vlees antibiotica-resistente bacteriën oplopen blijkt een misvatting. Overdracht gebeurt met name tussen mensen onderling. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Wageningen, dinsdag 13 februari 2018

Het idee dat mensen vooral via het eten van vlees antibiotica-resistente bacteriën oplopen blijkt een misvatting. Overdracht gebeurt met name tussen mensen onderling. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR, meldt Resource van Wageningen UR.

Eiwitten met de lange naam Extended Spectrum Beta-Lactamases (ESBL’s) zijn enzymen die bepaalde antibiotica afbreken. Bacteriën die de enzymen maken, zijn daardoor bestand tegen deze antibiotica. Mensen en dieren die besmet zijn met deze resistente bacteriën zijn daardoor moeilijker te behandelen. Dat is vooral een probleem voor kwetsbare mensen met een verminderde weerstand.

Bacteriën kunnen stukjes DNA aan elkaar doorgeven, waardoor die andere bacterie ook ESBL’s kunnen maken. Onderzoekers van Bioveterinary Research presenteerden vrijdag 9 februari de resultaten van hun zoektocht naar hoe die verspreiding in de praktijk werkt. Dat gebeurde tijdens een symposium in Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd met collega’s van de Universiteit Utrecht, RIVM, het UMC Utrecht en de Gezondeheidsdienst voor Dieren.

Vlees laag risico
In totaal onderzochten de wetenschappers 39 verschillende bronnen en overal vonden ze ESBL’s. Ongeveer vijf procent van de mensen draagt ze bij zich. Deze mensen worden niet per definitie zelf ziek, maar kunnen wel andere mensen infecteren. De onderzoekers vonden de ESBL’s ook bij gezelschapsdieren, wilde watervogels, pluimvee, varkens, en rundvee.

Genetische analyse van de enzymen bracht belangrijke informatie aan het licht. De ESBL’s van zieke mensen lijken meer op die van gezonde mensen, dan op die in vee en vlees worden aangetroffen. Dat betekent dat mensen vooral besmet worden via andere mensen, en minder via dieren en vlees. Dat staat haaks op wat vaak wordt gedacht. Vlees bevat wel ESBL’s, maar de kans op besmetting is klein zolang het vlees goed wordt verhit en hygiënisch wordt gewerkt. Veehouders of slachthuismedewerkers hebben wel een grotere kans om ESBL’s bij zich te dragen.

Milieu
De onderzoekers keken ook naar het milieu. Oppervlaktewater bevat vaak ESBL’s. Dit komt vooral door lozing van gezuiverd afvalwater uit het riool of omdat mest van dieren erin terecht komt. Volgens de studie is de kans echter gering dat mensen hiermee in aanraking komen, bijvoorbeeld door zwemmen, omdat de concentraties erg laag zijn. Omwonenden van veehouderijen worden ook blootgesteld aan ESBL’s via de lucht, maar het blijkt dat zij geen verhoogde kans hebben om de enzymen bij zich te dragen.

De productie van ESBL’s door bacteriën is het gevolg van een continue wapenwedloop tussen de bacteriën en de antibiotica die we gebruiken om ze te bestrijden. Verantwoord antibioticagebruik zowel bij mensen als dieren, is dan ook een belangrijke maatregel om de verspreiding van ESBL’s te beperken, zo concluderen de onderzoekers.

Tekst: Tom Schotman & Resource - Wageningen UR

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Wageningen

Reacties

 • biokip

  biokip, 13-02-'18 13:07

  he he eindelijk

 • Fietskip

  Fietskip, 13-02-'18 13:27

  We wisten al dat de mens zelf verreweg de grootste bron is , is toch ook. logisch!

 • oolbekkink

  oolbekkink, 13-02-'18 13:41

  kom we geven de landbouw maar de schuld. laten we ipv aannames feiten verzamelen.

 • Zents

  Zents, 13-02-'18 14:26

  Nou stond er enige dagen geleden een betoog van de heer De Jong NRC en de heer Meilink raad voor journalistiek op deze site waarin men adviseerde om als sector pro-actief de media te benaderen. Wel nu, laten we dit ter harte nemen door het NRC op dit mooie nieuws te attenderen. Dus : morgen op de voorpagina?.....midden pagina dan maar....?

 • Proffesor_P

  Proffesor_P, 13-02-'18 15:22

  Kan wel de waarheid zijn, maar de veehouderij is allang zwart gemaakt door andere berichtgeving. Eén voordeel: in het ziekenhuis komen veehouders inmiddels in quarantaine te liggen en worden niet besmet door andere patiënten, die rondlopen met de echte/menselijke MRSA varianten!

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 13-02-'18 15:33

  Heel veel dingen zitten anders in elkaar dan dat men doet voorkomen.
  Alleen wil men dit niet zien!!!!

 • kip o loog

  kip o loog, 13-02-'18 17:11

  De grootste zorg wordt dat de medicijnen die de mensen krijgen en daardoor in het riool komt niet goed wordt gezuiverd dat wordt en is al een groot probleem aan het worden. Als je monsters neemt bij uitstort van rioolzuivering vind je dan altijd nog medicijn resten.
  Dit kan voor de vruchtbaarheid van mens en dier wel eens grote gevolgen hebben.

 • Richard

  Richard, 13-02-'18 17:36

  Daar zouden ze zich drukker om moeten maken dan om het fipronil dat nu niet meer gebruikt wordt.
  Heeeel belachelijk dat ze zich zo opstellen tegen iets wat een aflopende zaak is en veel gevaarlijkere situaties gewoon naast zich neerleggen.
  Domme mensen die alleen in regeltjes kunnen denken!!!!!!

 • pieter

  pieter, 13-02-'18 22:41

  in de stad komt veel meer kruisbespotting voor dan op het platteland. Dit omdat de bacteriën uit de landbouw een andere oorsprong hebben dan die uit het ziekenhuis. Hoe meer variatie je afweer te verwerken krijgt hoe makkelijker je afweer er mee om kan gaan. Training noemen ze dit. Als je afweer verzwakt is door stress loop je risico. van de microbiologie is naar schatting maar 5% bekend, dus 95% onbekend. De kans dat je de oorzaak van een probleem vindt is klein. Gevolg bestrijding kun je wel prima blijven doen vanuit de microbiologie. Wij, de dieren en het aardoppervlak bestaan voor 70% uit water. Als het water in orde is en doet wat wij willen dan komt die andere 30% bijna vanzelf mee.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen