Nederlander leert Chinezen managementtools

vrijdag 9 februari 2018
aangepast: zondag 11 februari 2018

De Chinese vermeerderingssector breidt uit om de groeiende bevolking van pluimveevlees te voorzien. Gecombineerd met de stijgende consumptie van pluimveevlees en de forse uitbreiding van de vleeskuikensector kan de vermeerderingssector niet achter blijven. Die moderniseert en breidt uit met Nederlandse kennis. Rick van Emous leerde de Chinezen management tools voor de vermeerdering van vleeskuikens.

Lees het uitgebreide artikel over China in het vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Rick van Emous, onderzoeker WUR Livestock Research, verzorgde inleidingen over acht verschillende onderwerpen omtrent het managen van vleeskuikenouderdieren. De onderwerpen varieerden van gedrag, opfok, productie tot nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en huisvesting. De Chinezen waren erg tevreden over de inhoud van de cursus.

Rick van Emous, onderzoeker WUR Livestock Research, verzorgde inleidingen over acht verschillende onderwerpen omtrent het managen van vleeskuikenouderdieren. De onderwerpen varieerden van gedrag, opfok, productie tot nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en huisvesting. De Chinezen waren erg tevreden over de inhoud van de cursus.

New Hope Liuhe Co heeft in totaal zestien bedrijven met gemiddeld 10 stallen met circa 8.000 vleeskuikenouderdieren. In totaal dus 1.280.000 ouderdieren van het merk Ross 308. De stallen zijn aan de buitenkant prachtig blauw.

New Hope Liuhe Co heeft in totaal zestien bedrijven met gemiddeld 10 stallen met circa 8.000 vleeskuikenouderdieren. In totaal dus 1.280.000 ouderdieren van het merk Ross 308. De stallen zijn aan de buitenkant prachtig blauw.

Tijdens de opfok en leg is de stal verdeeld in vier eenheden. In de opfok selecteren ze dagelijks: lichte kippen in de voorste en de zwaarste achterin de stal.

Tijdens de opfok en leg is de stal verdeeld in vier eenheden. In de opfok selecteren ze dagelijks: lichte kippen in de voorste en de zwaarste achterin de stal.

De stallen zijn ouderwets volgens Nederlandse begrippen. De 12 meter brede stallen hebben links en rechts een rooster en in het midden 4 meter strooiselruimte. 
Handgeraapte metalen legnesten, sleepketting met grill voor de hennen, pannen voor de hanen op het strooisel en drinknippels.

De stallen zijn ouderwets volgens Nederlandse begrippen. De 12 meter brede stallen hebben links en rechts een rooster en in het midden 4 meter strooiselruimte. Handgeraapte metalen legnesten, sleepketting met grill voor de hennen, pannen voor de hanen op het strooisel en drinknippels.

De biosecurity staat op een heel hoog niveau. Het personeel verblijft bijna continu op het bedrijf en mag het bedrijf alleen bij uitzonderlijke omstandigheden verlaten. Bij jonge kuikens slapen de werknemers in de voorruimte van de stal.

De biosecurity staat op een heel hoog niveau. Het personeel verblijft bijna continu op het bedrijf en mag het bedrijf alleen bij uitzonderlijke omstandigheden verlaten. Bij jonge kuikens slapen de werknemers in de voorruimte van de stal.

Het kennisniveau over de vermeerderingssector ligt op een behoorlijk peil vindt van Emous. Het bedrijf heeft heel veel jonge mensen, rond 30 jaar, in dienst die als managers verantwoordelijke taken hebben. De medewerkers willen ook veel leren en het viel Rick op dat de managers niet beroerd waren om dieren op te pakken en te beoordelen.

Het kennisniveau over de vermeerderingssector ligt op een behoorlijk peil vindt van Emous. Het bedrijf heeft heel veel jonge mensen, rond 30 jaar, in dienst die als managers verantwoordelijke taken hebben. De medewerkers willen ook veel leren en het viel Rick op dat de managers niet beroerd waren om dieren op te pakken en te beoordelen.

„Het eten ging er op zijn Chinees aan toe. Dat betekent wel iets anders dan wat wij gewend zijn bij de zogenaamde Chinees in Nederland. Je zit aan een ronde tafel waarop steeds nieuwe gerechten worden geplaatst. De baas mag eerst van de nieuwe gerechten opscheppen en geeft het dan door aan de gast die naast hem zit", vertelt Rick van Emous.

„Het eten ging er op zijn Chinees aan toe. Dat betekent wel iets anders dan wat wij gewend zijn bij de zogenaamde Chinees in Nederland. Je zit aan een ronde tafel waarop steeds nieuwe gerechten worden geplaatst. De baas mag eerst van de nieuwe gerechten opscheppen en geeft het dan door aan de gast die naast hem zit", vertelt Rick van Emous.

Nederland werkt met China aan de strategische transformatie van de Chinese pluimveesector. Daarvoor tekenden verschillende partijen op 13 april 2017 het Partners for International Business (PIB) convenant Orange Poultry China. Voor Nederlandse stalinrichters biedt China veel kansen. Hotraco Agri, een van de partijen, is actief in China.

Nederland werkt met China aan de strategische transformatie van de Chinese pluimveesector. Daarvoor tekenden verschillende partijen op 13 april 2017 het Partners for International Business (PIB) convenant Orange Poultry China. Voor Nederlandse stalinrichters biedt China veel kansen. Hotraco Agri, een van de partijen, is actief in China.

„De vleeskuikensector in China is de laatste jaren fors uitgebreid met de komst van de broilercage. De verwachting is dat er de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de vermeerderingssector", zegt Dennes Jakobs van Hotraco Agri.

„De vleeskuikensector in China is de laatste jaren fors uitgebreid met de komst van de broilercage. De verwachting is dat er de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de vermeerderingssector", zegt Dennes Jakobs van Hotraco Agri.

China is een dynamisch land met 1,3 miljard inwoners. Die enorme omvang biedt kansen voor Nederland voor afzet van agrarische eindproducten en technologische input. 
China is niet zelfvoorzienend voor pluimveevlees. Van 2012 tot 2014 daalde zowel de productie als consumptie vanwege vogelgriep. De consumptie, 9,07 kilo per inwoner in 2014, is nu weer stijgende. De voedselvoorziening blijft een uitdaging in de toekomst.

China is een dynamisch land met 1,3 miljard inwoners. Die enorme omvang biedt kansen voor Nederland voor afzet van agrarische eindproducten en technologische input. China is niet zelfvoorzienend voor pluimveevlees. Van 2012 tot 2014 daalde zowel de productie als consumptie vanwege vogelgriep. De consumptie, 9,07 kilo per inwoner in 2014, is nu weer stijgende. De voedselvoorziening blijft een uitdaging in de toekomst.

„Voor mij persoonlijk was de reis naar China een geweldige ervaring wat mijn blik op de wereld en het houden van ouderdieren weer verruimd heeft", aldus Rick van Emous.

„Voor mij persoonlijk was de reis naar China een geweldige ervaring wat mijn blik op de wereld en het houden van ouderdieren weer verruimd heeft", aldus Rick van Emous.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Susan Rexwinkel, Rick van Emous, Hotraco Agri

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier China, management & export

Reacties

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 09-02-'18 18:10

  Weer Nederlandse kennis van de boeren dat door WUR wordt verkocht/weggegeven aan het buitenland . Hou de data nu gewoon voor jezelf beste collega’s .

 • bumba

  bumba, 11-02-'18 10:44

  Het is wel duidelijk waar ons geld van de verplichte heffingen heen gaat.
  Snoepreisjes en het gratis weggeven van onderzoeksresultaten die door ons betaald zijn.

  Betalen de chinezen nog voor deze informatie?Dan krijgen wij misschien eens geld voor onze investeringen in onderzoek ipv dat het altijd maar weer geld kost en de resultaten zo verkwanselt worden.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen