Prijzen bouw- en grasland stijgen

zondag 4 februari 2018

De prijzen van gras- en bouwland lopen op. In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg de prijs van grasland ten opzichte van het kwartaal ervoor met 4 procent naar 57.900 euro per hectare. Over heel 2017 noteert grasland een gemiddelde prijs van 55.500 euro, een stijging van 5 procent in vergelijking met 2016 (52.800 euro/ha.)

Dat melden Wageningen Economic Research en het Kadaster. De prijs van een hectare bouwland bleef vorig jaar vrijwel gelijk aan die van 2016: 65.500 euro per hectare. In het derde kwartaal van 2017 deed zich wel een prijspiek voor als gevolg van een aantal relatief groot areaal bouwland in de IJsselmeerpolders dat tegen een vrij hoge prijs werd overgedragen. Daardoor liep de prijs op van 62.000 euro in de eerste helft van 2017 tot 65.500 euro per hectare in het vierde kwartaal.

61.200 euro per hectare

Al met al kwam de gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland in het vierde kwartaal uit op 61.200 euro per hectare. Dat is lager dan in het derde kwartaal, maar 6 procent boven de prijs in de eerste helft van 2017. De sterke toename van de prijs in het derde kwartaal had te maken met die bouwlandtransacties in de IJsselmeerpolders. Over heel 2017 ligt de gemiddelde landelijke grondprijs op 59.500 euro per ha, bijna 3 procent hoger dan in 2016 (57.900 euro/ha.).

Grondmobiliteit stabiel

In heel 2017 is 34.300 hectare grond in andere handen overgegaan, wat overeenkomt met de mobiliteit in 2016. De relatieve grondmobiliteit – het verhandeld areaal afgezet tegen het totaal areaal landbouwgrond – bedraagt in 2017 (en 2016) 1,9 procent.

In het vierde kwartaal van 2017 is 12 procent minder grond verhandeld dan in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor, respectievelijk 10.500 hectare tegen 11.900 hectare in 2016. Door het seizoenpatroon - waarbij de handel in het derde kwartaal op een laag pitje staat - is een vergelijking met het voorgaande kwartaal niet zinvol, aldus Wageningen Economic Research en Kadaster.

Tekst: Gineke Mons

Beeld: Wageningen Economic Research & Kadaster

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen