Schouten blijft erbij: geen staatssteun voor fipronil-boeren

Den Haag, vrijdag 9 februari 2018
aangepast: zondag 11 februari 2018

Hoewel de EU staatssteun wel toestaat aan door fipronil getroffen bedrijven in België, ziet minister Schouten nog steeds geen mogelijkheid om dat in Nederland ook te doen. Donderdag legde ze uit waarom niet.

Toen in november bekend werd dat België toestemming voor het verlenen van staatssteun had gevraagd, en gekregen, vroegen Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (CU) waarom de Nederlandse regering telkens had verteld dat het van de Europese Commissie niet mag. Afgelopen donderdag gaf minister Schouten het antwoord.
In een brief aan de Tweede Kamer stelde zij:„De Europese Commissie stelt dat staatssteun als gevolg van een buitengewone gebeurtenis enkel van toepassing kan zijn op producenten die het slachtoffer zijn geworden van een situatie waarin hun verantwoordelijkheid op geen enkele wijze ter discussie kan worden gesteld.” Daarnaast, vertelde de minister, wil de Commissie ook voorkomen dat lidstaten producenten zo vergoeden voor de gevolgen van hun eigen nalatigheid.

Dega-16

Weliswaar konden pluimveehouders in Nederland netzomin als hun Belgische collega’s voorzien dat het middel dat Chickfriend gebruikte, fipronil bevatte, maar dat er Dega 16 in zat, was wel bekend. In België is dat middel wel toegelaten, schrijft Schouten, en in Nederland niet. De getroffen Nederlandse pluimveehouders hadden dit kunnen - en moeten - controleren, stelt de minister. En compensatie door de overheid, vervolgt ze, is niet aan de orde als de schade is veroorzaakt door private partijen. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zelf om over de hele keten te borgen dat voedsel veilig wordt geproduceerd en toe te zien op de geschiktheid van de middelen die op een bedrijf worden gebruikt.

Om dezelfde reden, vertelde ze tijdens een debat in de Tweede Kamer, op een vraag van Carla Dik-Faber, doet ze ook geen beroep op het Europese crisisfonds. De fipronilzaak valt niet onder de definitie van een crisis, maar is het gevolg van een private zaak tussen ondernemers. 

Kamervragen

De SGP is het niet eens met de minister. Volgens die partij komt Dega-16 niet voor op de lijst van toegelaten biociden in België. Het Belgische FAVV wekt de indruk dat het een natuurlijk middel is op basis van plantenextracten, en dat daarom geen toelating vereist is. 
De SGP is van mening dat er wat Dega-16 betreft geen verschil is tussen Nederland en België. Het argument van de minister snijdt daarom geen hout, stelt de partij. Kamerlid Roelof Bisschop heeft daarom Kamervragen gesteld aan de minister. De partij verwacht daar antwoorden op voor het debat over dierziekten en antibioticabeleid van donderdag 15 februari.

Tekst: Wim van Gruisen

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • Gedupeerde

  Gedupeerde, 09-02-'18 9:38

  De rol van de NVWA hierin?????

 • Leo

  Leo, 09-02-'18 14:14

  het is beter de pluimveehouders die wel goed opgepast hebben eens goed financieel te steunen , dan kunnen die weer getroffen collega s helpen hetzij financieel of met arbeid.

 • Richard

  Richard, 09-02-'18 14:31

  In Nederland hoef je elkaar niet meer te helpen (de politiek geeft het voorbeeld), je hoeft de NVWA niet meer te tippen (ze laten je toch barsten), je hoeft je niet aan de regels te houden (ze worden ter willekeur toch aangepast als het hen uit komt),
  Ik weet weer waar wij in Nederland staan, en als ik ga stemmen zal ik daar zeker rekening mee houden, de partij die het hardste tegen het beleid is krijgt mijn steun (zelfs al is het in mijn nadeel).

 • Teus

  Teus, 10-02-'18 12:07

  Nederland heeft tijdens de crisis pas DEGA 16 op de lijst van niet toegelaten middelen gezet. En als DEGA 16 voor die tijd niet toegelaten was(of er nou fipronil in zit of niet) waarom liet skal/ NVWA/ IKB het gebruik hiervan minimaal driekwart jaar toe. En zelfs 2 overheidsbedrijven pasten het toe. Schouten word voorgelogen door haar ambtenaren(zij kan bovenstaande details mogelijk niet weten). Ze zal het geld wel reserveren voor de NVWA claim(over 20 jaar: heeft MKZ ons geleerd). Hele land is corrupt(Richard heeft gelijk).

 • Kippenfan

  Kippenfan, 10-02-'18 20:39

  Gelukkig heeft de WUR Fipronil ingezet , je kunt een pluimveehouder niet verwijten dat hij een product inzet dat dezelfde overheid gebruikt !
  Met dit feit kan een rechter nooit Fipronil slachtoffers verwijten dat zij ondeugdelijk handelden .
  Als een rechter hier overeen walst dan is de rechtspraak net zo corrupt als de NVWA die na inbeslagname van de boekhouding groen licht gaf om door te werken met Fipronil .
  Chick Friend ging gewoon door onder goedkeuring van NVWA , of in ieder geval zonder verbod .....
  Waarom ? Om nog meer bedrijven slachtoffer te laten worden van CF .
  Vooropgezet ?
  Ik denk van wel , men wil minder boeren en dan is dit de " goedkoopste oplossing "
  Ik loop 30 jaar op agrarische bedrijven en als ik nu vraag of het nog leuk is om pluimveehouder te zijn dan krijg ik vaak een ontkennend antwoord en dat is iets waar de politiek en de maatschappij zich zorgen over MOET maken !
  Wie wil er 7 dagen per week zorgdragen over 60.000 kippen tegen een veelal marginaal inkomen ?
  Dat is een roeping een levenswijze .
  Alles draait om begrip en dat is er niet in dit land , beschamend dat mensen die nog nooit een stal van binnen hebben gezien oordelen en beslissen over de sector ......
  Het ammoniak beleid verguist door de boeren vanaf dag 1 is een farce , de asbestsanering , complete waanzin .
  Als je niet slijpt en boort in asbest is er geen stof en geen risico .
  Toch gaat alles van de daken en zeggen we over 15 jaar : foute beslissing .
  Zonnepanelen ?
  Over 20 jaar betalen we mega bedragen voor afvoer van dit spul en is het rendement weer 0,0 .
  En we lopen blind achter de instellingen aan die ons met subsidie lokken .
  De eerste geluiden zijn er al , je beurt minder voor je overschot aan stroom .
  Laat boeren met rust en laat ze doen waar ze goed in zijn : gezond en betaalbaar voedsel produceren op een verantwoorde wijze voor mens en dier !
  De fijnstof productie in de landbouw is 15 % van de totale productie en wie moet er investeren ?
  De landbouw ......
  Waanzin ten top !

  Kippenfan

 • bumba

  bumba, 10-02-'18 23:26

  Dega 16 stond er pas 4 augustus op.

 • Richard

  Richard, 11-02-'18 13:31

  We zullen zien wat de uitspraak van de rechter wordt, is dit niet in het voordeel van de pluimveehouders dan wordt er maar weer eens bevestigd dat wij niet in een rechtsstaat leven.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen