Schouten: geen strenger beleid na beelden actiegroep

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is niet van plan strengere eisen aan leghennenhouders op te leggen dan de Europese regelgeving voorschrijft, na beelden van actiegroep Ongehoord.

Den Haag, woensdag 7 februari 2018

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is niet van plan strengere eisen aan leghennenhouders op te leggen dan de Europese regelgeving voorschrijft, na beelden van actiegroep Ongehoord.

De actiegroep brak op leghennenbedrijven in en publiceerde de undercoverbeelden in december vorig jaar. „Ik ben niet van plan strengere eisen op te leggen dan de Europese regelgeving voorschrijft. Nederland kent al strengere regels dan de Europese regelgeving voor leghennen voorschrijft, door de verrijkte kooien vanaf 2021 niet meer toe te staan. Dit betreft een overgangsregeling voor bedrijven die voor 18 april 2008 een verrijkte kooi hadden of voor deze datum daarvoor al een bouw- of milieuvergunning ontvingen”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van Kamerleden Esther Ouwehand (PvdD) en Frank Futselaar (SP). 

In de filmfragmenten worden leghennen in beeld gebracht die vermoedelijk ernstig lijden en er zijn dode dieren in de stallen te zien die al in verre staat van ontbinding zijn. „Ik kan niet beoordelen of deze korte fragmenten een reëel beeld vormen van hetgeen zich in de stallen afspeelt. Als dit het geval is, vind ik dat onacceptabel”, schrijft Schouten. 

Schouten maakte bekend dat de NVWA de afgelopen twee jaar geen overtredingen heeft geconstateerd op een aantal bedrijven waar de actiegroep gefilmd heeft. Deze bedrijven werden door NVWA controleurs bezocht voor controles van de ophokplicht en voor monstername in het kader van fipronil. 

Kadavers uit tonnen halen

Leghennenhouders voelden zich zwaar gekrenkt door de beelden, die volgens hen geen eerlijk beeld geven van de situatie in stallen. Met de montage is gemanipuleerd, zei leghennenhouder Hugo Bens uit het Brabantse Haps in december na het zien van de beelden. „Ik herken mijn kippen er niet in. Die activisten gaan op zoek naar de enkele kip die er slecht uitziet en deinzen er niet voor terug om kadavers uit tonnen te halen en die op de stalvloer te leggen. Ik heb niks te verbergen. Iedereen is welkom om in mijn stal te komen kijken, zelfs dierenrechtenactivisten. Al kan dat op dit moment helaas niet vanwege vogelgriep.”

Ouwehand en Futselaar stelden ook vragen over sterftecijfers in de pluimveehouderij. „De gegevens die ik ter beschikking heb uit de Kwantitatieve Informatie Veehouderij (KWIN), laten inderdaad een uitvalpercentage van ongeveer 8 procent zien. Hierbij wil ik opmerken dat een deel van de dieren langer wordt aangehouden dan 18 maanden en het uitvalpercentage dus op een langere periode betrekking kan hebben”, antwoord Schouten. De uitval in de biologische pluimveehouderij daalde de laatste jaren sterk van 15,4 procent in 2009 naar 7 procent in 2016, laat Schouten weten. 

„Verwondingen en uitval bij dieren zijn nooit helemaal te voorkomen, ook al krijgen zij de beste zorg en/of worden zij in kleine aantallen gehouden. Wel ben ik, net als de Dierenbescherming van mening, dat er nog verbeteringen kunnen plaatsvinden”, schrijft Schouten. Lees hier alle antwoorden van Schouten op de Kamervragen van Ouwehand en Futselaar.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • fietskip

  fietskip, 07-02-'18 17:39

  Als kamerleden het acceptabel vinden dat er stiekem gefilmd mag worden onder het motto zogenaamde misstanden te laten zien. Dan mogen ze ook verwachten dat ze thuis stiekem gefilmd mogen worden om zogenaamde misstanden van kamerleden aan de kaak te stellen. Ze hebben namelijk een voorbeeld functie.
  En schijnbaar vinden ze het acceptabel, want ik heb nog nooit een kamerlid horen klagen of aangifte zien doen tegen ongehoord.

 • Kippenfan

  Kippenfan, 07-02-'18 20:42

  Waarom zou de minister reageren op onrechtmatig verkregen " bewijs " .
  Zonde van de tijd om aandacht te schenken aan beelden van criminelen die inbreken zonder sanctie .
  Mag aannemen dat ze niet op onze kosten ( in werktijd) naar gemanipuleerde beelden zit te kijken verspreid door criminelen .
  Daar is mevr. Schouten toch echt te duur voor ......
  Niet alle " nieuws " is op waarheid gestoeld en onderzocht op waarheidsgehalte , kijk maar naar de Fipronil affaire ......
  Als deze lieden lef hebben , maak dan een selfie met de kippen dan weten wij wanneer je waar was ......
  Of beter : bezoek eens met daglicht een legbedrijf en ga de discussie aan .
  Boeren zijn niet eng , wat jullie doen wel , want als jullie wat "meebrengen " waar moet de rekening dan heen ??

  Kippenfan

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen