Vooral toeleveranciers profiteren van agrarische data

woensdag 14 februari 2018

Vooral toeleveranciers profiteren van agrarische data. Toeleveranciers hebben een voorsprong, omdat ze beter gepositioneerd zijn om data te verzamelen en die om te zetten in waardevolle producten of kennis.

Dat stelt ABN Amro in de thema-uitgave  Data op het bedrijf en door de keten heen. De afgelopen maanden was er veel aandacht voor Big Data. Aan de hand van big data kun je de technische resultaten van vleeskuikens verbeteren, zei de Engelse vleeskuikenhouder David Speller in november.

Investeer in smart farming en een centrale big data strategie voor Nederlandse vleeskuikensector. Dan kan de sector haar voorsprong vasthouden, waardoor de sector de concurrentie met lage lonen landen aan kan en bestaansrecht houdt. Dat adviseerde Nan-Dirk Mulder van de Rabobank in november. 

Meer data delen

De pluimveesector profiteert onvoldoende van de landelijke Avined database. „We verzamelen al 80 procent van alle data, die nodig zijn om goede bedrijfsvergelijkingen tussen toeleveranciers, afnemers en pluimveehouders te kunnen maken. Wanneer we met een klein beetje inspanning alle data in die database verzamelen, kan de sector hiervan profiteren”, zei Alex Spieker, beleidsmedewerker Diergezondheid van Avined in november. ABN Amro concludeert nu dus dat vooral toeleveranciers profiteren van verzamelen van agrarische data. 

Nanko van der Wens, verkoopleider legpluimvee van Forfarmers vindt dat voerfabrikanten opener zijn en meer data terugkoppelen naar pluimveehouders, waardoor deze hun bedrijfsresultaten kunnen verbeteren. Dat zei hij in december op een bijeenkomst. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Innovatieprijs

Aanmelding innovatieprijs 


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen