Wisselende resultaten met verwarmd drinkwater

De ervaringen van vleeskuikenhouders met het verwarmen van drinkwater bij vleeskuikens zijn wisselend. Dat blijkt uit een rondgang van Pluimveeweb langs vleeskuikenhouders die het water voor hun kuikens verwarmen.

Aalten, vrijdag 2 februari 2018
aangepast: maandag 5 februari 2018

De ervaringen van vleeskuikenhouders met het verwarmen van drinkwater bij vleeskuikens zijn wisselend. Dat blijkt uit een rondgang van Pluimveeweb langs vleeskuikenhouders die het water voor hun kuikens verwarmen.

„De eerste tien meter onder de drinknippellijnen achter de drukregelaar is het strooisel droger. Maar voor de rest biedt het verwarmen van drinkwater voor vleeskuikens relatief weinig voordelen. Zo wordt de voederconversie er niet zeven punten lager van, zoals in 2015 werd beweerd”, zegt Tom Geerts.

De vleeskuikenhouder uit het Drentse 2e Valthermond houdt 30.000 reguliere vleeskuikens in één stal. Geerts installeerde in 2015 een warmtewisselaar om zijn vloer te koelen en het drinkwater voor zijn vleeskuikens op te warmen van 13 à 14 graden naar 22 à 23 graden Celsius.

Beste uitvinding in jaren

De ervaringen van vleeskuikenhouder Heinry Wildenbeest uit het Achterhoekse Aalten zijn compleet anders. „Het verwarmen van drinkwater voor vleeskuikens tot 25 graden Celsius bevalt ons zeer goed. In de twee stallen waar we het nu toepassen, liggen de eindgewichten gemiddeld vijftig  gram hoger. Ik vind het samen met de warmtewisselaar de beste uitvinding in de afgelopen tien jaar”, zegt hij. 

Vertering van het voer

Het verwarmen van drinkwater voor vleeskuikens biedt relatief weinig voordelen. De condens verdwijnt, waardoor we de drinknippellijnen sneller schoon kunnen spuiten. Maar wanneer de vertering van het voer niet goed is, wordt het strooisel nog steeds nat, zegt een andere vleeskuikenhouder. Strooiselkwaliteit is volgens hem afhankelijk van diverse factoren. Voerkwaliteit en vertering zijn erg belangrijk, net als ventilatie en management. 

Daar is Geerts het in grote lijnen mee eens. Om goed te draaien zijn een paar zaken van belang, weet Geerts. „Goede eendagskuikens is het halve werk.” Sinds hij wisselde van broederij had hij geen problemen met enterokokken meer. „Daarnaast moet het voer goed zijn en is van belang wanneer en wat je ent.”

Uitgebreid artikel in Veldpost

Pluimveeweb publiceerde in augustus 2016 een video waarin vleeskuikenhouder Roan Boon uit Enschede vertelt over de voordelen van het verwarmen van drinkwater. Lees het uitgebreide artikel met de ervaringen van vleeskuikenhouders Tom Geerts en Heinry Wildenbeest aanstaande zaterdag 3 februari in Veldpost. En later dit najaar in de agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor een van deze agrarische vakbladen aan te vragen.  

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Joyce Kuster

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Aalten

Reacties

 • Tommie

  Tommie, 03-02-'18 9:33

  Mooi de ervaring in het veld te lezen. Zo zie je ook hoe verschillend iets kan uitpakken.
  Ben wel benieuwd welke switch van broederlij zo’n voorsprong heeft gebracht.
  En welk voer de mensen ervaren als goed voer. Er zou onderling meer openheid kunnen zijn om te verbeteren. Toch?
  Het is 2018.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.Thema-avond Pluimveeweb

Woensdag 14 februari en 21 februari vinden de Pluimveeweb thema-avonden “Diergezondheid” plaats. Op 14 februari voor vleeskuikenhouders in het Arcus gebouw in Meppel. Op 21 februari voor leghennenhouders in het Citaverde College in Horst. De avond start met een praktijkworkshop gevolgd door het praktijkverhaal van een collega pluimveehouder. Tijdens het laatste onderdeel van het formele programma zullen de themapartners aan de hand van diverse stellingen in discussie gaan met de bezoekers. De avond wordt afgesloten met een drankje en kiphapje..                

Highlights vleeskuikens