Economische effecten van ‘Kip van Morgen' : kosten en baten voor consumenten van een collectieve afspraak in d

maandag 3 augustus 2015

In 2013 hebben supermarkten en de pluimveesector een akkoord gesloten om te komen tot ‘verduurzaming’ van het assortiment kip in de Nederlandse supermarkten (Productschap Pluimvee & Eieren, 2013). De afspraak, met de naam “Kip van Morgen” (KvM) behelst de condities waaronder de pluimveesector zal opereren en de verplichting van supermarkten om alleen kippenvlees te verkopen dat (minimaal) onder deze condities is voortgebracht. Deze condities heb ben betrekking op dierenwelzijn en de effecten op

In 2013 hebben supermarkten en de pluimveesector een akkoord gesloten om te komen tot ‘verduurzaming’ van het assortiment kip in de Nederlandse supermarkten (Productschap Pluimvee & Eieren, 2013). De afspraak, met de naam “Kip van Morgen” (KvM) behelst de condities waaronder de pluimveesector zal opereren en de verplichting van supermarkten om alleen kippenvlees te verkopen dat (minimaal) onder deze condities is voortgebracht. Deze condities heb ben betrekking op dierenwelzijn en de effecten op milieu en volksgezondheid. Omdat dit een sectorbrede afspraak betreft, is in principe de Mededingingswet van toepassing. Art. 6 Mw stelt dat elke productiebeperkende afspraak tussen bedrijven verboden is, tenzij voldaan wordt aan 4 afzonderlijke voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat de afspraak per saldo leidt tot positieve effecten voor de consumenten, conform de analyse die eerder is gemaakt van de voorgenomen sluiting van kolencentrales (Kloosterhuis & Mulder, 2013). In deze notitie doen we verslag van de economische analyse waarbij we zowel de kosten als de baten van de afspraak in beeld hebben gebracht.

 • Gepubliceerd bij de WUR: woensdag, 3 juni 2015
 • Bibliotheek: URL
 • Bestand: PDF
 • Jaartal van het artikel: 2014
 • Auteurs: Mulder, M., Zomer, S., Benning, T. & Leenheer, J.
 • Rechten: WUR

Tekst: WUR

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Kip van morgen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens