99% fijnstofreductie in Kipsterstal

Oirlo, dinsdag 3 oktober 2017

15 september opende Kipster; volgens de oprichters de meest dier- milieu- en mensvriendelijke pluimveeboerderij ter wereld met 24.000 leghennen. Eén van de doelstellingen was het minimaliseren van de uitstoot van de stal.

Om dit te realiseren plaatste stalinrichter Versleijen Oirlo in samenwerking met Big Dutchman een innovatief stoffilter. Dit stoffilter is in staat om de uitstoot van fijnstof met 99% te reduceren met minimale inspanning voor de pluimveehouder.

In totaal zijn er tien stoffilters in de Kipsterstal geplaatst. Deze filteren alle lucht die de stal verlaat. Arjan Vosters van Versleijen Oirlo licht het systeem toe: “Zes van de tien aanwezige stoffilters pakken de lucht uit de droogtunnel waarin de mest wordt gedroogd, voordat deze lucht de stal uit gaat. De andere vier filters pakken de lucht die de stal rechtstreeks verlaat.”

Flinke endotoxine- en geurreductie

Volgens Vosters is elk filter in staat om per uur tussen de 20.000 en 25.000 kuub lucht te filteren. “In een stal wordt enorm veel fijnstof geproduceerd. Doordat we de uitstoot van fijnstof met 99% kunnen reduceren, wordt ook de uitstoot van geur en endotoxines verlaagd. De totale capaciteit van maximaal 250.000 kuub per uur is bovendien ruim genoeg om alle lucht uit de stal af te vangen.”

Zelfreinigend zonder hulpbronnen

Om de arbeidsdruk zo laag mogelijk te houden, ging veel aandacht uit naar de ontwikkeling van een zelfreinigend systeem. Vosters: “De filters in de Kipsterstal worden 4 tot 12 keer per dag volledig gereinigd. Dit proces wordt automatisch aangestuurd, zonder dat de pluimveehouder er extra werk aan heeft.”

De tien filters in de stal worden gereinigd door middel van lucht. Alle filters zijn met een leidingstelsel verbonden aan één schroefcompressor. Een stuurklep zorgt ervoor dat de filters om beurten worden schoongemaakt. De compressor is in de schone ruimte geplaatst vanwege veiligheid, hygiëne en onderhoudsgemak.

Bij de reiniging komt geen water of ander reinigingsmiddel aan te pas. Vosters: “We hebben de filters bovenop de droogtunnel geplaatst. Bij het reinigen van de filters valt het stof op de droogtunnel, waardoor het gewoon met de mest wordt afgevoerd. De pluimveehouder heeft zo dus geen extra afvalstroom op zijn bedrijf.”

Zeer compact

Dit is de eerste stal in Nederland die met dit systeem is uitgerust. In het buitenland wordt dit systeem al langer toegepast. Vosters is erg tevreden met het resultaat: “Als we de traditionele filters zouden toepassen, dan zouden we de hele achterwand van de stal nodig hebben om dezelfde filtercapaciteit te kunnen bereiken.”

Op Pluimveeweb.nl geeft Arjan Vosters in de Kipsterstal op video in woord en beeld toelichting op het filtersysteem. 
 

Tekst: Versleijen Oirlo

Beeld: Versleijen Oirlo

Deel deze pagina


Stel hier uw vraag


Dealers

Big Dutchman in Nederland

Versleijen AGRI bv
Castenrayseweg 14
5808 AG Oirlo-Venray
+31 478 571 941
info@versleijen.com

Frilim B.V.
Leitswei 29
8401 CL Gorredijk
+31 51 34 61 336
info@frilim.nl


Contact

Big Dutchman hoofdkantoor

Big Dutchman International GmbH
Auf der Lage 2
49377 Vechta-Calveslage
Duitsland
+49 4447 8010
big@bigdutchman.de


Social media

Highlights vleeskuikens & leghennen