Kipster - waarschijnlijk de diervriendelijkste en milieuvriendelijkste legpluimveestal ter wereld

Kipster - een heel bijzondere legpluimveestal

donderdag 23 november 2017

In Nederland is in de buurt van Venlo een legpluimveestal voor 27.000 dieren gebouwd die uniek is in de hele wereld. Het gebouw is nauwelijks te herkennen als kippenstal en is zowel in landelijke als stedelijke gebieden een blikvanger.

Alle aandacht van dit project gaat naar de dieren - het legpluimvee. Met dat uitgangspunt hebben de vier ondernemer-eigenaren van de stal, Styn Claessens, Ruud Zanders, Maurits Groen en Olivier Wegloop, een concept ontwikkeld dat de legpluimvee veel plaats biedt om te scharrelen, te krabben en een zandbad te nemen. Daar hoort een goed uitgedachte uitloop met allerlei natuurlijke bezigheidsmaterialen bij, die beschermd is tegen weersinvloeden. Hierin kan het pluimvee het natuurlijke gedrag uitleven. Aanvullend is aan de beide lange zijden van de stal een vrije uitloop aanwezig, waar het pluimvee vooral bij mooi weer graag gebruik van maakt. 

Volièrehuisvesting

Maar dat is nog niet alles. Met de diervriendelijke NATURA Step-volière van het Duitse bedrijf Big Dutchman heeft het pluimvee een optimale volière-inrichting om eieren te leggen, te vreten, te drinken en te slapen. Deze volière is de basis voor een geordend dagritme van het pluimvee, voor weinig verkeerd gelegde eieren en een veilige en beschermde plaats waar het pluimvee zich ‘s nachts kan terugtrekken.

Naast het belang van dierenwelzijn was een andere prioriteit van de investerende legpluimveehouders het milieu te beschermen tegen stof en andere negatieve invloeden. Ook hieraan kon het stalinrichtingsbedrijf Big Dutchman, in samenwerking met de firma Versleijen BV, de officiële verkoopvertegenwoordiging van Big Dutchman in Nederland, bijdragen met innovatieve oplossingen: 

De af te voeren stallucht wordt grondig gereinigd voordat deze naar buiten wordt geleid. Met behulp van geavanceerde techniek kan hiermee de fijnstofemissie met meer dan 95% worden gereduceerd. 

De geproduceerde mest wordt met behulp van een mestdroogtunnel gedroogd tot max. 80% van het gehalte aan droge stof en kan vervolgens als waardevolle mest in de vorm van korrels verder worden verwerkt. 

Zonnepanelen op het dak leveren de benodigde stroom en een warmteterugwinningsinstallatie zorgt voor een hoge energie-efficiëntie. Beide maken het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig.

De marketing en verkoop van de eieren tegen faire prijzen voor zowel de producenten als de consumenten wordt uitgevoerd door discountsupermarkt Lidl Nederland. Een korte weg van stal naar consumentenmarkt was eveneens een van de nagestreefde doelen.

Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor een bezoek aan het unieke project. In een speciaal ingerichte bezoekersruimte kunnen ze het dagelijks leven van het pluimvee van dichtbij aanschouwen. 

Op een aantrekkelijk vormgegeven website geven de initiatiefnemers van Kipster in het Nederlands en in het Engels meer informatie over hun project. Neem gerust een kijkje!

Contactgegevens: 

KIPSTER
Wusterweg 9
5811 AD Castenray
Nederland
http://www.kipster.farm/#contact

Volièrehuisvesting in de NATURA Step volière, een diervriendelijk houderijsysteemGoed doordachte uitloop die beschermd is tegen weersinvloedenUitloop naar beschermde grondAlleen schone lucht verlaat de stal
Deel deze pagina


Stel hier uw vraag


Dealers

Big Dutchman in Nederland

Versleijen AGRI bv
Castenrayseweg 14
5808 AG Oirlo-Venray
+31 478 571 941
info@versleijen.com

Frilim B.V.
Leitswei 29
8401 CL Gorredijk
+31 51 34 61 336
info@frilim.nl


Contact

Big Dutchman hoofdkantoor

Big Dutchman International GmbH
Auf der Lage 2
49377 Vechta-Calveslage
Duitsland
+49 4447 8010
big@bigdutchman.de


Social media

Highlights vleeskuikens & leghennen