Volwaard pioniers enthousiast over concept

Tijdens het 10 jarig jubileum feest van het Volwaard scharrelconcept en het Beter Leven Keurmerk namen Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ad Kemps samen met de pluimveehouders van het eerste uur en de ketenpartners de Agrofoodpluim in ontvangst.

woensdag 2 augustus 2017

Op donderdag 13 juli werd het 10 jarig jubileum gevierd van het Volwaard concept. We blikken samen met de pluimveehouders terug op 10 jaar Volwaard. Want mede door deze pioniers is het concept een succes geworden.

  • bxslider
  • bxslider
  • bxslider
  • bxslider
  • bxslider
Janny en Niek van den Borne (Reusel): “In december 2006 kwam Coppens vragen of we in een huurstal met Volwaard wilden beginnen. Ze hadden nog een stal te weinig om het geheel op te kunnen starten. Drie weken later zaten de Volwaard kuikens er al in. Het was de vraag of de consument bereid was om meer te betalen voor dierwelzijn. Inmiddels is gebleken dat dit zeker het geval is. Het Volwaard concept is makkelijk uit te leggen aan de consument, waardoor het zo goed werd geaccepteerd.”

Janny en Niek van den Borne (Reusel): “In december 2006 kwam Coppens vragen of we in een huurstal met Volwaard wilden beginnen. Ze hadden nog een stal te weinig om het geheel op te kunnen starten. Drie weken later zaten de Volwaard kuikens er al in. Het was de vraag of de consument bereid was om meer te betalen voor dierwelzijn. Inmiddels is gebleken dat dit zeker het geval is. Het Volwaard concept is makkelijk uit te leggen aan de consument, waardoor het zo goed werd geaccepteerd.”

"We hebben in het begin even getwijfeld of we mee wilden doen,” vertellen Marjan en Guillaume van Cranenbroek (Budel). “Maar onze kleine stal voldeed perfect, omdat ze destijds stallen tot 10.000 kuikens zochten. De vraag naar de Volwaard-kuikens was in het begin klein, waardoor we wel twee keer per ronde moesten uitladen. Toch hebben we nooit spijt gehad. Veel andere pluimveehouders waren in het begin erg kritisch over de scharrelkuikens. Het mooie is, dat een aantal daarvan nu ook scharrelkuikens houden. Dat is toch de beste erkenning voor dit concept.”

"We hebben in het begin even getwijfeld of we mee wilden doen,” vertellen Marjan en Guillaume van Cranenbroek (Budel). “Maar onze kleine stal voldeed perfect, omdat ze destijds stallen tot 10.000 kuikens zochten. De vraag naar de Volwaard-kuikens was in het begin klein, waardoor we wel twee keer per ronde moesten uitladen. Toch hebben we nooit spijt gehad. Veel andere pluimveehouders waren in het begin erg kritisch over de scharrelkuikens. Het mooie is, dat een aantal daarvan nu ook scharrelkuikens houden. Dat is toch de beste erkenning voor dit concept.”

“We hebben in de 10 jaar dat we Volwaard kuikens houden, helemaal geen medicijnen gebruikt,” vertellen Petra en Piet Verberne (St. Oedenrode). “Dit terwijl de kuikens met weer en wind in de buitenlopen te vinden zijn en we het stalklimaat eigenlijk niet kunnen sturen, omdat de stallen open zijn. Door de juiste rassenkeuze kunnen deze kuikens gewoon veel meer hebben dan een gangbaar kuiken. Ook tijdens extreem warme dagen blijft het Volwaard kuiken prima overeind. Dit is goed voor het welzijn van het kuiken én voor de pluimveehouder. Het werkt een stuk relaxter.”

“We hebben in de 10 jaar dat we Volwaard kuikens houden, helemaal geen medicijnen gebruikt,” vertellen Petra en Piet Verberne (St. Oedenrode). “Dit terwijl de kuikens met weer en wind in de buitenlopen te vinden zijn en we het stalklimaat eigenlijk niet kunnen sturen, omdat de stallen open zijn. Door de juiste rassenkeuze kunnen deze kuikens gewoon veel meer hebben dan een gangbaar kuiken. Ook tijdens extreem warme dagen blijft het Volwaard kuiken prima overeind. Dit is goed voor het welzijn van het kuiken én voor de pluimveehouder. Het werkt een stuk relaxter.”

Willy en Ardi van Erp (St. Anthonis) zijn vanaf het eerste koppel enthousiast over de Volwaard-kip. “In het begin was het allemaal kleinschalig, maar het duurde niet lang of de verkoop kwam in een stroomversnelling. Het is interessant om de ontwikkeling van een nieuw product van dichtbij mee te maken. Zo raak je veel meer betrokken bij de keten en het eindproduct. We gingen zelfs in de supermarkt kijken of de Volwaardproducten ook echt in de schappen lagen. Als dat niet zo was, gingen we met de bedrijfsleider praten.”

Willy en Ardi van Erp (St. Anthonis) zijn vanaf het eerste koppel enthousiast over de Volwaard-kip. “In het begin was het allemaal kleinschalig, maar het duurde niet lang of de verkoop kwam in een stroomversnelling. Het is interessant om de ontwikkeling van een nieuw product van dichtbij mee te maken. Zo raak je veel meer betrokken bij de keten en het eindproduct. We gingen zelfs in de supermarkt kijken of de Volwaardproducten ook echt in de schappen lagen. Als dat niet zo was, gingen we met de bedrijfsleider praten.”

“Doordat we met een ander ras en een nieuw houderijsysteem werkten, moesten we in het begin alles zelf uitvinden,” vertellen Bert en Elly de Kort (Hulten). “We hebben daarom een scharrel-studieclub opgericht. We deelden alle gegevens open met elkaar. Daar hebben we veel aan gehad. Dat het Volwaard concept zo’n groot succes zou worden, had niemand verwacht. We zien met de Volwaard een mooie toekomst tegemoet voor het welzijn van de kippen én voor de pluimveehouder. Want op deze manier, kun je wel tot je 95ste kuikens houden.”

“Doordat we met een ander ras en een nieuw houderijsysteem werkten, moesten we in het begin alles zelf uitvinden,” vertellen Bert en Elly de Kort (Hulten). “We hebben daarom een scharrel-studieclub opgericht. We deelden alle gegevens open met elkaar. Daar hebben we veel aan gehad. Dat het Volwaard concept zo’n groot succes zou worden, had niemand verwacht. We zien met de Volwaard een mooie toekomst tegemoet voor het welzijn van de kippen én voor de pluimveehouder. Want op deze manier, kun je wel tot je 95ste kuikens houden.”

Deel deze pagina


Contact

T +31 (0) 492 - 53 16 00
info@coppens.nl
coppens.nl

Postadres
Postbus 79 | 5700 AB Helmond

Bezoekadres
Gerstdijk 12 | 5704 RG Helmond


Social media


Agenda

Highlights vleeskuikens & leghennen