Belazerd en Bedonderd

zaterdag 26 augustus 2017

„Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd ” sprekende woorden van Wim Sonneveld. Belazerd door ChickFriend en bedonderd zullen met name velen zich voelen die donderdagmiddag terugkwamen uit Den Haag na het Algemeen Overleg over de fipronilaffaire.

Wie er zich wat van voorgesteld had, is zwaar op de koffie gekomen. Twaalf landbouwwoordvoerders die elk de tijd kregen hun verhaal te doen waarbij de pijlen veelal gericht waren op de NVWA. Hiddema van FvD wilde alleen maar zijn gezicht laten zien en dat Ouwehand van de PvdD de bal zoveel mogelijk ook gezien het “ruimen” bij de primaire sector wilde leggen, was te verwachten. Dat partijen onderling met modder zouden gaan gooien betreffende het ongebreidelde bezuinigingsbeleid in het verleden richting de NVWA met name door de VVD en het CDA daar schieten we nu helemaal niets mee op.

Kwaliteitszorgsysteem
Dat wij zelf en ons eigen kwaliteitszorgsysteem ook niet helemaal zonder zonden zijn, dat wisten we ook al. Wat meer belicht had moeten worden is wat veel pluimveehouders er toe gebracht heeft met dit soort mensen in zee te gaan, hoe dat is ontstaan en dat door de wijze van handelen van de NVWA een schade is ontstaan die gewoon keihard vergoed moet worden.

Dat Schippers stelde dat hier alleen maar verliezers zijn en dat ze niet van plan was te gaan “zwartepieten” gaf al aan welke richting het op zou gaan. Nu wordt door meer het zwaartepunt te leggen bij het plegen van fraude door ChickFriend dan bij het nalatig handelen van de NVWA en ze in plaats daarvan nog een flinke veer op hun hoed te steken met name door Van Dam, dat laatstgenoemde organisatie nagenoeg niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de ontstane schade en ellende.

Secundaire tegemoetkomingen
Dus met andere woorden de gedupeerden moeten van de regering niets verwachten behalve wat secundaire tegemoetkomingen. Althans voorlopig, want het was slim voor het debat Winnie Sorgdrager de opdracht te geven te moeten gaan onderzoeken hoe deze besmetting met fipronil heeft kunnen ontstaan, wie er verantwoordelijk voor is en hoe de communicatie heeft gegaan tussen de verschillende partijen. Dit zal dan vastgelegd worden in een rapport dat waarschijnlijk eind dit jaar zal verschijnen. En dan daarna, kunnen we daarop wachten, is het de moeite waard om daarop te wachten?

Eerst komt er nog een vervolgdebat waar ongetwijfeld moties ingediend zullen gaan worden maar of deze het zullen halen, ik ben bang dat het leed geleden is. Ijskoud wordt gesteld dat sommige bedrijven dit niet zullen overleven, anders hadden die het misschien ook moeilijk gekregen maar dan door deze puinhoop kapot gaan is toch wel een erg zwaar gelag. Moet er niet meer met de vuist op tafel geslagen worden door onze voormannen/vrouwen? Misschien moeten die eens bij onze oud collega’s van de NVV te rade gaan.

Die hebben vaker bewezen door het gevecht niet te schuwen er weldegelijk wat te bereiken is. Probleem is dat dan de middelen aanwezig moeten zijn en het vaak een strijd van de lange adem is. Echter zoveel tijd hebben veel bedrijven niet want dan is het te laat.

Handen ineenslaan
Dus voor velen zal het een knieval worden voor hun bank, Rabo heeft een signaal afgegeven waar ook nog de nodige vragen bij zijn, ABNAMRO en ING hulden zich nog in stilzwijgen. Als er ooit een moment is dat we de handen ineen moeten slaan om sterker te worden dan is het nu wel. Niet alleen nu voor de getroffen bedrijven en de vervolgschade maar we zullen ons naar de toekomst toe ook beter in moeten dekken voor dit soort calamiteiten want dit gaat de hele sector aan.

Harry Ketels

Portrait foto Harry Ketels

Harry Ketels is pluimvee- en varkenshouder in Didam met een varkenstak  tijdelijk in rust vanwege het Besluit Huisvesting Ammoniak. De pluimveetak is geactualiseerd en ingericht specifiek voor moederdieren van traag groeiende  vleeskuikens. Hij was jarenlang als bestuurder actief in de branches mest, veevoeder en belangenbehartiging. Voor Pluimveeweb.nl bekijkt hij met een kritische bril de ontwikkelingen rond actuele onderwerpen.

Beeld: Ellen Meinen


Deel deze pagina

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets